Afgelopen zondag 15 mei (15M) was er een ware golf protestmarsen in Spanje waar op meer dan 50 plaatsen in het land tienduizenden mensen demonstreerden tegen de hoge werkloosheid en bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Ook klaagden de betogers banken en politieke partijen aan voor hun rol in de financiële crisis. Als vervolg zijn er al de hele week duizenden jongeren in verschillende steden in kampen op centrale pleinen gebleven.
Hoe is dit protest ontstaan?
Afgelopen zondag 15 mei kwamen op vele steden grote menigtes op straat te protesteren tegen de huidige crisis. In sommige gevallen leidde het tot geweld van de kant van de politie, zoals in Madrid. Dat zorgde ervoor dat de manifestatie op Puerta del Sol een permanenter karakter kreeg want een grote groep mensen bleef om de vrijlating van de 18 arrestanten te eisen. Op 17 mei werden de arrestanten op borg vrijgelaten en enthousiast ontvangen door sympathisanten. Ondertussen was de oproep om opnieuw bijeen te komen op het plein Puerta del Sol alweer flink rondgetwitterd en nu vullen duizenden het plein. En ze zijn van plan te blijven tot tenminste zondag 22 mei, de dag van de verkiezingen.
Op 22 mei a.s. worden in Spanje regionale en gemeentelijke verkiezingen gehouden. De verwachting is dat de regerende Socialistische Partij van premier Jose Luis Rodriguez Zapatero grote verliezen gaat lijden vanwege de manier waarop zij zijn omgegaan met financiële crisis.
De mobilisatie is ook in andere steden te vinden zoals in Barcelona, op het Plaça Catalunya. Het demonstratieverbod gelanceerd door Zapatero heeft dus weinig effect gehad op de duizenden ontevreden jongeren. Bovendien volgens het Ministerie van Justitie mag de mobilisatie slechts ontbonden worden als er bijeenkomsten en evenementen die strafbare feiten vormen plaatsvinden, wanneer zij de openbare orde verstoren of gevaar voor personen of goederen veroorzaken of als zij paramilitaire uniformen dragen.
Voor de kampeerders dient de vreedzame revolutie in IJsland als model.
Spanish revolution
Deze revolutie is wereldwijd inmiddels omgetoverd tot de “Spanish revolution”. Ondersteuning voor 15M beweging blijft ook uit te breiden buiten Spanje, vooral via Spanjaarden vanuit het buitenland die de demonstraties in Spanje steunen (zoals in Praag, Boedapest, Athene, Rabat, Parijs, Berlijn, Lissabon, Noord-Afrika, Israël en Turkije).
De internationale media houdt ook de focus op de kampen in Spanje. Zoals The Washington Post dat donderdag bracht het thema en een nachtelijke foto van de Puerta del Sol op een vooraanstaande plaats op de cover. Deze vrijdag is The Wall Street Journal wie het protest op de cover zette en zijn visie over dit onderwerp gaf.
Verder is deze protest ook via Twitter te volgen. Verschillende hashtags zijn deze week ontstaan waar je kunt kijken wat de mensen erover zeggen zoals: #spanishrevolution #acampadatgn #acampadasol #acampadabcn #estoesreflexion #15M #yeswecamp
Behalve in Madrid gingen ook in onder meer Barcelona, Valencia en Sevilla tal van ontevredenen de straat op.