Als je op vakantie komt naar Barcelona (of hier woont), kan het handig zijn om te weten welke dagen hier een feestdag zijn. In vergelijking met Nederland heeft Spanje veel meer feestdagen. Een aantal officiële vrije dagen worden bepaald door de Spaanse overheid, andere door de autonome regio’s en nog een aantal door de stedelijke overheden. Deze feestdagen kunnen van invloed zijn op winkels, scholen, openbare diensten en het openbaar vervoer. Houd er hier rekening mee.
Officiële feestdagen in Barcelona
In het geval van Barcelona ziet de feestdagenkalender er als volgt uit.
1 januari – Nieuwjaarsdag
Oud en Nieuw wordt gevierd door om twaalf uur ’s nachts, als de twaalf klokslagen klinken, twaalf druiven te eten om het nieuwe jaar met geluk te beginnen Daarna begint een feest dat tot de ochtend duurt. Een andere traditie om geluk te hebben in het nieuwe jaar is het dragen van rood ondergoed tijdens Oud en Nieuw. Op Nieuwjaarsdag (Any Nou in het Catalaans en Año Nuevo in het Spaans) is iedereen vrij net als in Nederland en families gaan dan samen uitgebreid lunchen. Op het strand in Barcelona wordt een Nieuwjaarsduik georganiseerd.
👉 Lees hier meer over Oud en Nieuw in Barcelona.
6 januari – Driekoningen
Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waarbij de Wijzen uit het Oosten de ster volgden naar baby Jezus om hem cadeaus te brengen. De dag ervoor wordt de intocht van de Drie Koningen gehouden door de straten van Barcelona en gooien de Drie Koningen snoep naar de kinderen. Op 6 januari openen de kinderen (en volwassenen) hun cadeaus en gaat familie bij elkaar op bezoek. Tijdens de lunch wordt als dessert het roscón de Reyes gegeten. Dit gebak in de vorm van een ‘o’ is te kopen bij alle bakkers en wordt alleen tijdens Driekoningen gegeten. In Spanje is Driekoningen (Reis Mags in het Catalaans en Reyes Magos in het Spaans) een vrije dag en wordt met de familie gevierd.
👉 Lees hier meer over Driekoningen.
12 februari – Santa Eulàlia
Barcelona’s tweede beschermheilige heet Santa Eulàlia en wordt op 12 februari gevierd met optochten, castellers (menselijke torens), lichtshows, gratis musea en nog vele andere leuke activiteiten.
👉 Lees hier meer over Santa Eulàlia.
Maart/April – Goede Week en Pasen
Semana Santa (Goede Week of Heilige Week) vindt plaats tussen Palmzondag en Tweede Paasdag. Op Palmzondag (Diumenge de Rams in het Catalaans en Domingo de Ramos in het Spaans) geven peetooms hun peetkinderen traditiegetrouw palmbladeren en gaan ze naar de kerk. Op Goede Vrijdag (Divendres Sant in het Catalaans en Viernes Santo in het Spaans) worden de kruisiging en dood van Jezus herdacht door middel van verschillende processies. Op Paasmaandag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. In Catalonië wordt de Mona de Pascua gegeten: een zoet gebak versierd met onder andere chocolade-eieren.
👉 Lees hier meer over de Semana Santa in Barcelona.
1 mei – Dag van de Arbeid
Op de Dag van de Arbeid (Dia Internacional dels Treballadors) is iedereen vrij. Voor vakbonden is deze dag vaak een aanleiding om manifestaties te organiseren. De belangrijkste route voor de manifestaties loopt van Plaça Universitat via de Via Laietana, Passeig de Gràcia en Passeig Sant Joan tot de Plaça Sant Jaume.
Mei/Juni – Pinksteren
Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk. Hoewel de oorsprong van deze feestdag dus een religieuze betekenis heeft, is dat tegenwoordig nauwelijks meer te zien. Voor de meeste Barcelonezen is Pinksteren gewoon een vrije dag.
👉 Lees hier meer over Pinksteren in Barcelona.
24 juni – Sant Joan (Catalaans midzomernachtfeest)
Op deze dag wordt de zomer verwelkomd. Op de avond voor Sant Joan (23 juni) is er een feestelijke maaltijd met coca de Sant Joan als dessert en wordt er veel cava gedronken. Daarna gaan mensen de straat op en steken ze vuurwerk af. Het is typisch om Sant Joan bij het strand te vieren. Er zijn dan veel openluchtfeesten en er wordt gedanst tot diep in de nacht. 24 juni is hierdoor een van de meest rustige dagen van het jaar.
👉 Lees hier meer over Sant Joan.
15 augustus – Maria Tenhemelopneming
Maria Tenhemelopneming is een wettelijke feestdag en wordt op 15 augustus gevierd. Het is dan ook een zeer drukke dag op de Spaanse wegen, omdat er heel veel vakantiegangers teruggaan naar huis of juist aan hun zomervakantie beginnen (augustus is bij uitsteek dé vakantiemaand van Spanjaarden). Dit is ook de eerste dag van het Festa Major de Gràcia, het ideale moment om de wijk van Gràcia te bezoeken!
11 september – Nationale Feestdag van Catalonië
Op 11 september vieren de Barcelonezen La Diada, de Nationale Feestdag van Catalonië, met vlaggen op balkons en bussen. Er worden verschillende marsen gehouden in de stad, met als epicentrum het standbeeld op de Ronda Sant Pere van Rafael Casanova, die het verzet regisseerde. Anderen maken een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijke bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.
👉 Lees hier meer over de Nationale Feestdag van Catalonië.
24 september – La Mercè
La Mercè is het feest van de patroonheilige van Barcelona. In het centrum worden optochten, concerten, castellers (mensentorens) en allerlei activiteiten georganiseerd. Veel musea en andere interessante bezienswaardigheden zijn op 24 september gratis te bezoeken.
👉 Lees hier meer over La Mercè.
12 oktober – Nationale Feestdag van Spanje
Op 12 oktober viert Spanje zijn Nationale Feestdag, bekend als het Fiesta Nacional de España of Dia de la Hispanitat. Deze dag herdenkt de aankomst van Columbus in Amerika in 1492. In Barcelona zijn de vieringen echter minder uitbundig dan in andere delen van Spanje, zoals Madrid. De meeste winkels blijven gesloten, waardoor velen de kans aangrijpen om een korte reis te maken of een dagje weg te gaan.
👉 Lees hier meer over de Nationale Feestdag van Spanje.
1 november – Allerheiligen
Met Allerheiligen (Dia de Tots els Sants) herdenkt men hun overleden dierbaren en verzorgen ze hun graven, maken ze die schoon en plaatsen ze er verse bloemen. Deze dag wordt dan ook genoemd Dia dels Difunts (Dag van de Doden).
Tijdens Allerheiligen wordt ook de Castanyada en Halloween gevierd (van 31 oktober t/m 1 november).
👉 Lees hier meer over Allerheiligen.
6 december – Dag van de Grondwet
Op 6 december wordt de Dag van de Grondwet (Dia de la Constitució) gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden. Er werd er onder andere beloofd dat de verschillende Spaanse regio’s grotere vrijheid zouden krijgen. Deze belofte werd ingelost en is Spanje veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen.
De Dia de la Constitució wordt net als de Dia de la Hispanitat door de meeste mensen gebruikt voor een leuk uitje.
8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
Tijdens de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Inmaculada Concepció) vieren de meeste Spanjaarden feest en gaan ze even lekker weg omdat het zo kort na de Dag van de Grondwet valt. Het Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Met het oog op kerst is het gebruik in Catalonië om alvast de vrolijke stamboom, de Tió de Nadal, op de dag van de Inmaculada Concepció te plaatsen. Tot aan de dag van kerst wordt dit stuk hout warm gehouden en voorzien van eten.
25 december – Nadal (eerste kerstdag)
Op 24 december wordt ’s avonds de Nochebuena gevierd samen met de familie en met een uitgebreid diner. Tijdens kerstavond en nadat de kinderen de liedjes van Caga Tió hebben gezongen, brengt de Tió de Nadal snoep en kleine cadeautjes voor de kinderen die lief zijn geweest. Stoute kinderen krijgen kolen, zoals ze in Nederland de roe van zwarte Piet krijgen. Tijdens kerstdag op 25 december worden de cadeaus die Santa (Papá Noel of Santa Claus) heeft gebracht opengemaakt en wordt er geluncht met de familie.
👉 Lees hier meer over Kerst in Barcelona.
26 december – Sant Esteve (tweede kerstdag)
Op 26 december wordt in Catalonië Sant Esteve met de familie gevierd, een soort tweede kerstdag. Dan worden canelons gegeten.
👉 Lees hier meer over Tweede Kerstdag in Barcelona.
Overige feestdagen
Naast de officiële feestdagen, zijn er ook tal van lokale festiviteiten in Barcelona waarop men de straat op gaat. Van heiligen die geëerd dienen te worden tot aan gezellige wijkfeesten en streekgebonden eetfestijnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest geliefde feesten van de locals:
Tres Tombs (januari) – Feest van de Drie Rondgangen
Feestelijke parade aan het begin van het jaar waarbij paarden, ezels en andere trekdieren de straten op gaan om gezegend te worden door een priester. Deze kun je onder andere bewonderen in de wijken van Sant Antoni en Sant Andreu.
Carnaval (februari) – Carnavalsfeest
In Barcelona is dit feest met name populair bij de kinderen, die verkleed naar school gaan. Er worden daarnaast verschillende feesten en carnavalsoptochten op straat georganiseerd. Voor de leukste Carnavalsfeesten en optochten gaan Barcelonezen echter naar Sitges.
Calçotada (januari tot maart/april) – Calçots eten
Een calçotada is een soort gezamenlijk eetfeest waarbij men de befaamde calçots eet (een soort sjalot of groene ui die op de barbecue gegrild wordt en samen met romescosaus gegeten wordt). De calçotada wordt op talrijke plekken in heel Catalonië gehouden en als je in Barcelona bent, kun je deze ook terug vinden op de menukaart van vele restaurants.
Festa de Sant Medir (3 maart) – Zoet feest van Sint Medir
Wanneer je op deze datum in Barcelona bent (en zeker als je met kinderen reist) is het zeer aan te raden om naar Gràcia te gaan, waar het feest van Sant Medir plaatsvindt. Na de traditionele pelgrimstocht wordt er namelijk een parade op straat gehouden waarbij tonnen snoep gestrooid worden! Sant Medir staat dan ook niet voor niets bekend als het zoetste feest van allemaal!
Sant Jordi (23 april) – De dag van de liefde
In Catalonië wordt de echte Valentijnsdag niet op 14 februari maar op 23 april gevierd. Op de dag van Sant Jordi geven mannen een roos aan hun vrouwen en krijgen de mannen een boek van hun vrouwen cadeau als tegenprestatie. Barcelonezen gaan massaal de straat op en bezoeken onder andere de boekenkraampjes aan de Ramblas.
Xatonada (april tot november) – Xató eten
Tijdens het seizoen van de xatonadas wordt in elk restaurant van Barcelona, de Alt Penedès, de Baix Penedès en El Garraf dit legendarische gerecht aangeboden. Xató is een typisch Catalaanse salade van andijvie met kabeljauw, tonijn, ansjovis en olijven.
Fira de Sant Ponç (11 mei) – Markt van Sint Pontius
11 mei is Sant Ponç, de verering van de patroonheilige van kruideniers, en dus worden in verschillende steden en dorpen in Catalonië markten georganiseerd waarop geneeskrachtige kruiden, honing, snoep, gekonfijt fruit en andere producten verkocht worden. Eén van de meest bekende markten voor Sant Ponç is die bij Carrer de l’Hospital in Barcelona.
Corpus Christi (mei/juni) – Sacramentsdag
Corpus Christi, bekend van l’Ou com Balla, is een religieus feest met een lange traditie in Barcelona, waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Gedurende het feest van Corpus Christi worden verschillende straatprocessies gehouden en openen verschillende instellingen en musea hun deuren voor het publiek.
L’Ou com Balla (mei/juni) – Het dansende ei
Een van de meest bijzondere tradities die je mee kunt maken in Barcelona is die van l’Ou com Balla, tijdens het feest van Corpus Christi, waarbij men een uitgehold ei laat dansen op de waterstraal van de mooiste fonteinen in de binnenplaatsen van verschillende gebouwen in Barcelona.
Festa Major de Gràcia (15 augustus t/m 21 augustus) – Gràcia’s wijkfeest
Naast het Festa Major de la Mercè, is het Festa Major de Gràcia een van de meest geliefde wijkfeesten van Barcelona. De straten van Gràcia worden gedurende een week mooi versierd en strijden tegen elkaar om de titel ‘mooiste straat van de wijk’ te winnen. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud en zijn er dagelijks gratis concerten bij te wonen.
Castanyada (31 oktober) – Herfstfeest
Traditiegetrouw vieren Catalanen de vooravond voor Allerheiligen met een Castanyada. Dit is een herfstfeest waarbij gepofte kastanjes, geroosterde zoete aardappelen en zoete panellets (Catalaanse Allerheiligenkoekjes) gegeten worden.
Caga Tió de Nadal (8 december t/m 24 december) – Magische kerstboomstam
De traditie om rond 8 december een kerstboomstammetje neer te zetten in je huis en deze warm houden en te voeden tot kerst, is nog zeer populair onder de Catalaanse kinderen. Ze weten dat als ze dit goed doen, ze daarna beloond zullen worden met cadeaus en snoep.
L’Home dels Nassos (31 december) – De Man van de Neuzen
De Man van de Neuzen is een mythische figuur die de straat op gaat op 31 december. Hij zou zo veel neuzen hebben als de dagen van het jaar. Kinderen zijn daar stiekem bang voor omdat ze niet begrijpen dat het jaar op 31 december nog maar één dag telt en dus heeft l’Home dels Nassos maar één neus.
Schoolvakanties
Naast de hierboven genoemde feestdagen zijn er ook verschillende schoolvakanties waarmee je rekening kunt houden. In Catalonië, waar Barcelona ligt, zijn de schoolvakanties als volgt:
- Vacances d’estiu (zomervakantie): van eind juni tot begin september.
- Vacances de Nadal (kerstvakantie): van eind december tot begin januari.
- Vacances de Setmana Santa (Heilige Week en Pasen): een week in maart of april.
Handig om te weten
Zijn de winkels en musea open tijdens een feestdag in Barcelona, werk je op feestdagen in Barcelona en waar moet je vooral rekening mee houden als je tijdens een feestdag in Barcelona bent? Hier is alles wat je moet weten over de (officiële) feestdagen in Barcelona.
- Openingstijden tijdens feestdagen: tijdens officiële feestdagen zijn winkels gesloten. Sommige bedrijven zoals musea en attracties, theaters en bioscopen maar ook eetgelegenheden zoals cafés, restaurants, bars en bakkerijen, blijven wel open. Alleen op 25 december en 1 januari kun je voor een gesloten deur staan. Het enige winkelcentrum die 365 dagen per jaar open is, is het winkelcentrum Maremagnum aan de haven van Barcelona. Daarnaast zijn de 24 uur supermarkten en de kleine Pakistaanse buurtwinkels altijd open om alsnog boodschappen te doen tijdens een feestdag.
- Werken op feestdagen: op officiële feestdagen, werken mensen in Barcelona normaal niet (behalve op de eerder genoemde bedrijven dan).
- De Spaanse puentes: de meeste werkgevers verlengen een feestdag met het weekend indien deze op een donderdag of dinsdag valt; dan telt de vrijdag of maandag ook als feestdag. Dit is wat bekend staat als een “puente” en wordt veelal gebruikt door Spanjaarden om een lang weekendje weg te vieren.
- Extra verkeersdrukte: verwacht extra drukte op de wegen rondom Barcelona, vooral in de Rondas, tijdens een puente (lang weekend), wanneer veel inwoners van Barcelona massaal de stad verlaten of terugkeren van een weekendje weg.
- Extra drukte bij musea en attracties: wanneer mensen vrij zijn en de musea geopend zijn, is de kans groot dat deze extra vol lopen met bezoekers.
- Minder OV: op feestdagen rijden er minder metro’s, bussen en treinen per uur. Houd dus rekening mee met een langere reistijd.