De Passeig de Gràcia is een van de belangrijkste straten van Barcelona en een van de beroemdste straten in Spanje. Dat komt door zijn belang voor het toerisme, de winkels, het bedrijfsleven en de opmerkelijke modernistische architectuur die de promenade versiert, zoals de gebouwen van de architecten Antoni Gaudí en Lluís Domènech i Montaner, beide tot Werelderfgoed verklaard.
Vanwege zijn brede aanbod aan luxe winkels en chique restaurants, is de Passeig de Gràcia goed te omschrijven als de Catalaanse versie van de Champs-Élysées. Het is dan ook een van de duurste straten van Spanje en dé plek waar alle luxe merken een winkel willen hebben.
Wat te zien en te doen bij de Passeig de Gràcia
Naast alle architectonische pareltjes, is de Passeig de Gràcia een heerlijke promenade om te flaneren, leuk te winkelen en lekker uit eten te gaan. En hoewel de promenade veel luxe winkels en optrekjes kent, zijn er ook genoeg goedkope alternatieven te vinden zoals de winkels van Zara, Mango, H&M en Bershka of de restaurantketens van Pans & Company, La Baguetina Catalana, McDonalds en Starbucks.
Modernistische bouwwerken
Al wandelend over de Passeig de Gràcia kun je snel kennis maken met het Catalaans modernisme, een kunststroming die zeer in trek was aan het einde van de 19e eeuw. Van de banken tot aan de lampen die de straat versieren: overal zijn er goede voorbeelden van het Catalaans modernisme te vinden.
Een van de belangrijkste gedeeltes voor het Modernisme in Barcelona ligt aan de Passeig de Gràcia, tussen de straten Consell de Cent en Aragó. Hier ligt de ‘Illa de la Discòrdia‘ of ‘Manzana de la Discordia‘, een gebied dat vernoemd is naar de verschillen tussen de drie gebouwen van de drie beste architecten uit het Modernistische tijdperk: Puig i Cadafalch (Casa Amatller), Domènech i Montaner (Casa Lleó i Morera) en Gaudí (Casa Batlló).
Casa Milà (La Pedrera)
Casa Milà, ook bekend als La Pedrera (De Steengroeve), is zonder twijfel een van de meest spectaculaire gebouwen van Barcelona. Gelegen op nummer 92 op Passeig de Gràcia, werd dit spraakmakende appartementsgebouw van de architect Antoni Gaudí tussen 1906 en 1910 gebouwd. De financiële instelling Caixa Catalunya besloot in 1986 Casa Milà te kopen om het te herstellen en het tot een cultureel centrum om te bouwen.
Het ‘Pis de La Pedrera’ (de woning van La Pedrera) werd in 1999 geopend als een permanente tentoonstellingsruimte en reconstrueert het leven van een bourgeois familie in Barcelona in het eerste deel van de 20ste eeuw. In de woning is de oorspronkelijke bestemming van de kamers op deze verdieping hersteld (denk aan de eetkamer, keuken, slaapkamers of kantoorruimte). Een ander hoogtepunt van dit bezoek is het dakterras van La Pedrera en de zolderkamer waar nu een interessante tentoonstelling over het werk van Gaudí te zien is.
👉 Lees hier meer over het Casa Milà.
Casa Batlló
Casa Batlló bevindt zich op nummer 43 van de Passeig de Gràcia en werd door Antoni Gaudí tot zijn huidige vorm gebracht (1904-1906). Een simpele hervorming van de voorzijde, verdeling van de ruimtes en het uitbreiden van de open binnenplaats van het gebouw gaven Gaudí de kans om een van zijn meest poëtische en geïnspireerde artistieke composities uit te voeren. De decoratie en versiering van het huis werden uitgevoerd door de destijds beste professionals in de stad, zoals Josep Maria Jujol, Joan Rubió i Bellver, Sebastià Ribó en de broers Badia. Het hoogtepunt van het huis is zijn dak en zijn bijna psychedelische kleuren en vormen.
Het Casa Batlló, een vooraanstaand voorbeeld van het Catalaans modernisme, verleidt bezoekers met zijn extreme design, visuele oplossingen en kleine details. De tour door dit huis omvat onder andere de Planta noble (het voormalige huis van de familie Batlló), de binnenplaats, de zolder (voormalige opslagruimte en wasserijen) en het dakterras, waar de schoorstenen en het dak van het huis mooi te zien zijn.
👉 Lees hier meer over het Casa Batlló.
Casa Lleó i Morera
Het Casa Lleó i Morera is oorspronkelijk gebouwd in 1864 als Casa Rocamora en werd gerenoveerd door Lluís Domènech i Montaner in 1902-1906. Hij werkte samen met beeldhouwers Eusebi Arnau en Antoni Serra i Fiter. Het interieur van het huis is een van de beste voorbeelden van het modernisme en kan sinds kort via een rondleiding bezocht worden.
Het gebouw staat garant voor een fascinerend bezoek. Zijn prachtige gevel, versierd met middeleeuwse bogen, mythische feeën, bustes en voorstellingen van de vrouwelijke vorm is mooi om van buitenaf te zien. Decoratieve elementen zoals de leeuwen en moerbeibomen zijn directe referenties aan de naam van de eigenaren (‘lleó’ betekent leeuw en ‘morera’ moerbeibomen). Binnen bezoek je de eerste verdieping en de patio van het huis, die net zo fraai versierd zijn als de buitenkant!
👉 Lees hier meer over Casa Lleó i Morera.
Casa Amatller
Casa Amatller, ontworpen door de uitzonderlijke kunstenaar Josep Puig i Cadafalch, is het gebouw dat naast Gaudí’s Casa Batlló ligt, op nummer 41 in Passeig de Gràcia. Het is daarom niet ongewoon voor dit gedeelte van de boulevard om voortdurend vol te staan met bezoekers en bewonderaars.
Het Casa Amatller was een opdracht van de industrieel chocolatier Antoni Amatller aan Puig i Cadafalch, die het huis tussen 1898 en 1900 hervormde tot zijn huidige status. Hij gebruikte als stijl een mix tussen de Catalaans-gotische stijl en de Vlaamse architectuur (gekenmerkt door de platte driehoekige vorm van de top van de gevel).
Sinds 1941 herbergt het Casa Amatller het hoofdkwartier van het Institut de l’Art Amatller Hispanic: een particuliere stichting die verantwoordelijk is voor de inzameling en opslag van foto’s en de bibliografie van de beeldende kunst van Spaanstalige landen. Een rondleiding door het Casa Amatller is ook mogelijk en zeer aan te raden voor fans van het modernisme.
👉 Lees hier meer over Casa Amatller.
⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona
Casa Fuster
Eén van de meest luxueuze voorbeelden van het modernisme in Barcelona, het Casa Fuster, schittert elegant aan de top van de Passeig de Gràcia, op nummer 132. Het wordt beschouwd als een van de meest kostbare gebouwen ooit gebouwd in de stad.
Het huis was een geschenk van de heer Fuster aan zijn vrouw, en had als tweede doel de stad te verfraaien. Het is gebouwd tussen 1908 en 1911 en het was het postume werk van de architect Lluís Domènech i Montaner.
De architectuur van het gebouw is een mengsel van twee uiteenlopende stijlen: de Venetiaanse en de Gotische. In de toren van Casa Fuster had de beroemde dichter Salvador Espriu zijn kantoor.
Café Vienés, onderaan Casa Fuster, was vele jaren een beroemde ontmoetingsplek voor intellectuelen. Het gebouw is momenteel een luxehotel en het heeft een dakterras waar je lekker een drankje kunt doen.
Modernistische bankjes, lantaarnpalen en stoeptegels
Vergeet tijdens een wandeling over de Passeig de Gràcia niet om op de modernistische gietijzeren lantaarnpalen te letten. Ze dateren uit 1906 en werden ontworpen door Pere Falqués. Elk van deze 32 lantaarnpalen is geïntegreerd in een bankje dat gebouwd is in de klassieke “trencadís” stijl van het Catalaans modernisme. Let ook goed op de stoeptegels, die Gaudí heeft ontworpen en die alleen hier te vinden zijn!
👉 Lees hier meer over de stoeptegels van Gaudí.
Meer interessante gebouwen en plekken
Casa Pascual i Pons
Casa Pascual i Pons bevindt zich aan het begin van de Passeig de Gràcia op nummer 2-4 op de hoek van Ronda de Sant Pere. Het is het werk van de beroemde architect Enric Sagnier i Villavecchia in 1891 en een van de eerste neogotische gebouwen van de Eixample.
Edificio Suites Avenue
Meer recente gebouwen zijn ook te zien aan de Passeig de Gràcia, zoals de opvallende Edificio Suites Avenue van de Japanse architect Toyo Ito. Hij ontwierp de Edificio Suites Avenue als een ode aan Antoni Gaudí’s voorkant van La Pedrera. Als een jonge man bestudeerde Ito het Casa Batlló en het Park Güell, waardoor hij diep geïnspireerd werd. Voor dit oude kantoorgebouw, omgebouwd tot apart hotel, heeft hij een nieuwe gevel gemaakt die geïnspireerd is op de golvingen van La Pedrera. De nieuwe gevel wordt gevormd door panels van metalen platen die het kabbelende effect van de golven benadrukken. Dit innovatieve gebouw, met 42 luxe (vakantie)appartementen met oppervlaktes tussen de 70 en 120 vierkante meter, is verder voorzien van alle faciliteiten van een vijfsterrenhotel.
Jardins del Palau Robert
De Jardins del Palau Robert, gelegen naast het paleis Palau Robert, zijn een oase van rust, met veel vegetatie en elegantie. Palau Robert is een mooi voorbeeld van de tuinen van de bourgeoisie in het Barcelona van de laat 19e eeuw. Het was namelijk het optrekje van de rijke, Catalaanse industrieel Robert Suris. Het paleis is tegenwoordig geopend voor publiek, biedt onder andere ruimte voor tentoonstellingen en is het adres van het Informatiebureau voor Toerisme. Het gebouw en de tuinen eromheen zijn meer dan een bezoekje waard: ze zijn vaak een stuk rustiger dan hun beroemde buren, maar net zo mooi om te zien (en gratis!).
Winkelen bij Passeig de Gràcia
Winkelen is voor locals vaak reden nummer 1 om naar Passeig de Gràcia te gaan. Met meer dan 160 winkels zit er aan Passeig de Gràcia altijd voor iedereen wat wils. Enkele van de oudste en meest luxueuze winkels van de stad zoals Furest (1917), Gonzalo Comella (1940) en Santa Eulalia (1843) zijn hier te vinden.
Maar ook internationale luxe merken zoals Chanel, Dior, Armani, Carolina Herrera en Jimmy Choo hebben onlangs een winkel geopend aan Passeig de Gràcia. Samen met andere meer budgetvriendelijke merken zoals Replay, Miss Sixty, Tommy Hilfiger, Levi’s en Desigual, en de bekende modeketens H&M, Mango, Zara en Berhska, maken ze van Passeig de Gràcia een waar winkelparadijs.
Naast alle kledingwinkels zitten er aan de Passeig de Gràcia ook vele juweliers, maar die hebben vaak een duur prijskaartje. Beroemde namen als Cartier, Rolex en Swarovski hebben hier een winkel.
Het chique winkelcentrum Bulevard Rosa is hier ook te vinden. Perfect voor als je van exclusieve boetieks houdt of als het regent tijdens het shoppen.
Extra leuk: eens per jaar wordt aan de Passeig de Gràcia de superleuke Shopping Night georganiseerd, een evenement waarbij alle winkels extra lang open zijn en leuke verrassingen voor de klanten hebben.
Uit eten bij Passeig de Gràcia
Aan de Passeig de Gràcia kun je uitstekend eten en er is voor ieder budget wat wils te vinden. Enkele van mijn aanraders:
- Il Caffe di Francesco (Passeig de Gràcia, 66): voor een lekkere kop koffie ’s ochtends.
- Restaurante Qu Qu (Passeig de Gràcia, 24): voor een goedkoop ontbijt of snelle lunch
- Pans & Company (Passeig de Gràcia, 39): voor een broodje. Aan te raden met kinderen.
- Faborit café (Passeig de Gràcia, 41): voor wat tussendoor of koffie met wat lekkers (inclusief gezonde opties).
- El Nacional (Passeig de Gràcia, 24): voor lekker uiteten in een geweldige ambiance. Voor foodies een ware must see!
Geschiedenis van Passeig de Gràcia
Op de weg die vroeger Barcelona met het nabijgelegen dorp Gràcia verbond, werd in 1852 de eerste gasstraatverlichting geïnstalleerd en later in 1860 de eerste steen geplaatst, wat het begin van de verstedelijking van het gebied markeerde. Tot die tijd hadden Barcelonezen namelijk binnen de stadsmuren geleefd, maar dankzij het plan van ingenieur Ildefons Cerdà was het nu toegestaan om buiten de stad te bouwen. En zo begonnen alle rijkelui (aristocraten en bourgeoises) percelen rondom de gloednieuwe Passeig de Gràcia te kopen en de meest luxe en moderne huizen die men ooit had gezien te bouwen. Degene die in de late 19e eeuw wou opvallen, moest niet alleen de beste kleding en hoeden dragen, maar ook het beste huis hebben; een opdracht die aan de meest gedurfde architecten werd gegeven.
Luxe winkels die tot kort aan de Carrer Ferran en Las Ramblas hadden gezeten, verhuisden langzamerhand ook naar de Passeig de Gràcia, om zo dichterbij hun klanten te zijn. Grote banken en bedrijven volgden de winkels, en met de internationale erkenning van de straat als modernistisch pareltje, kwamen ook de internationale winkels en boetieks.
En zo ontstond deze promenade, die tot de dag van vandaag een van de meest luxe plekken in de stad is, waar men gaat om te zien en gezien te worden.
Hoe ga je naar Passeig de Gràcia
Passeig de Gràcia is heel makkelijk te bereiken met de metro: Diagonal (L3 en L5) voor het noordelijke gedeelte, Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4) in het midden en Plaça Catalunya (L1, L3, L6 en L7) ten zuiden.
Deze grote boulevard is de verbinding tussen het Plaça Catalunya en de wijk Gràcia. Passeig de Gràcia ligt zeer centraal en is een mooie uitvalbasis voor een stedentrip Barcelona.
Praktische informatie
Prijs: Gratis.
Openingstijden: Niet van toepassing.
Adres: Passeig de Gràcia
08007 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Diagonal (L3, L5), Passeig de Gràcia (L2, L3, L4), Catalunya (L1, L3, L6, L7)
Bus: 7, 22, 24, 59, N4, N5, N6, N7, N9, N12, N15, V13, V15
Trein: Passeig de Gràcia (R2, R2N, R2S, Media Distancia, Regional Expres) of Catalunya (R1, R4, S1, S2, S6)