Het Museu d’Història de Barcelona, afgekort tot MUHBA, toont de geschiedenis van Barcelona door middel van verschillende musea en opgravingen verspreid over de hele stad. Van alle musea is het meest bekende en belangrijkste die van Plaça del Rei, waar de geschiedenis van de stad vanaf zijn stichting door de Romeinen tot aan de Middeleeuwen verteld wordt. Dankzij de vele opgravingen en archeologische schatten uit vervlogen tijden, is dit museum een schat aan kennis over het verleden van Barcelona. Aan te raden voor historici, studenten, geschiedenisliefhebbers of gewoon als je meer wilt weten over Barcelona.
Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) bezoeken
Het Historisch Museum van Barcelona heeft opgravingen over de hele stad uitgevoerd en beheert meerdere geschiedenismusea. Zodoende wordt de MUHBA in meerdere musea gesplitst. De grootste en meest interessante opgravingen vind je onderaan het Plaça del Rei, maar aan de hand van je interesses kun je ook hele andere bijzondere musea bezoeken, zoals het Joodse museum van Barcelona, de resten van een Romeins forum of de schuilkelders van tijdens de Burgeroorlog.
👉 Bestel hier je tickets voor de MUHBA musea.
MUHBA Plaça del Rei: ondergronds museum
Van alle musea en opgravingen die het MUHBA samenstellen, moet je vooral bij het MUHBA Plaça del Rei zijn, dat de grootste en meest indrukwekkende archeologische vondsten bevat. Het MUHBA Plaça del Rei, ook bekend als Conjunt Monumental de la Plaça del Rei of Museu d’Història de la Ciutat, biedt de bezoeker een indrukwekkende tour tussen de ondergrondse resten van het Romeinse Barcino en vertelt de geschiedenis van de stad tot aan de Middeleeuwen.
Het museum heeft tevens een uitgebreide collectie van opgegraven voorwerpen van de voormalige bewoners van de stad en is gevuld met archeologische schatten zoals een stomerij uit de tweede eeuw na Christus, de overblijfselen van de eerste christelijke gemeenschap van Barcelona en stukken van de oude stadsmuur.
Een tour bij dit museum met meer dan 4.000 vierkante meters aan archeologische opgravingen en overblijfselen, begint bij de oprichting van de stad, de Romeinse Barcino, gevolgd door de Barchinona van de Visigoten en tot slot het Middeleeuwse Barcelona. Een bezoek aan het Palau Reial Major, het Koninklijk Paleis, zit tevens inbegrepen in de tour. Hier bezoek je onder andere de indrukwekkende Saló del Tinell, de hal waar volgens de Barcelonezen de ontmoeting tussen de Katholieke Koningen en Columbus na zijn eerste ontdekkingsreis in 1493 plaats zou hebben gevonden.
In het Casa Padellàs, het Middeleeuwse paleis waar de ingang van het museum zit, worden daarnaast tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en op het monumentale Plaça del Rei en in het museum zelf worden regelmatig evenementen en concerten van klassieke muziek gehouden. Houd de agenda in de gaten als je hiervan op de hoogte wilt zijn. Het museum opent van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur en op zondag van 10:00 tot 20:00 uur. Op maandag zijn ze gesloten.
👉 Lees hier meer over het monumentale Plaça del Rei.
👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.
MUHBA Santa Caterina: oudste archeologische vondsten
MUHBA Santa Caterina of Espai Santa Caterina is de naam van de opgravingen binnen de Santa Caterina-markt in El Born. Hier werden tijdens bouwwerkzaamheden resten van meer dan 4.000 jaar gelden, dus uit de Bronstijd, gevonden. Bij het Centre d’Interpretació Arqueològica vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Barcelona sinds de Bronstijd tot de nieuwste voorbeelden van hedendaagse architectuur.
Het MUHBA Santa Caterina ligt redelijk dichtbij het MUHBA Plaça del Rei en je mag het altijd gratis bezoeken. Let op dat MUHBA Santa Caterina op zondag altijd gesloten is.
MUHBA El Call: Joods Historisch Museum
MUHBA El Call of Centre d’Interpretació del Call is het Joods Historisch Museum van Barcelona en hier leer je alles over deze gemeenschap, die hier in de Middeleeuwen al woonde maar door de Spaanse Inquisitie en de Katholieke Koningen in 1492 uit de stad gezet werd. Het museum ligt te midden van de voormalige Joodse wijk en is een mooi beginpunt om El Call, de naam waarmee de Joodse wijk bekend staat, verder te verkennen. Volg bijvoorbeeld mijn wandeltour door de Joodse wijk van Barcelona om zo alle geheimen van El Call te ontdekken.
MUHBA Refugi 307: schuilkelders
Het MUHBA Refugi 307 bevat een indrukwekkende tour langs de schuilkelders in de Poble-sec, aan de voeten van de Montjuïc. De bijna 400 meter lange tunnels, met een hoogte van 2,10 m en een breedte tussen 1,5 en 2 meter, werden door de buurtbewoners gebouwd tijdens de Burgeroorlog om mensen te beschermen tegen bombardementen. De Refugi 307 is één van de beste schuilplaats voorbeelden die in Barcelona te zien zijn en een tastbare herinnering aan de strijd om te overleven en de ramp van de oorlog.
MUHBA Vil·la Joana: Literatuurmuseum
Het MUHBA Vil·la Joana wordt ook wel eens Museu Casa Verdaguer of Casa Verdaguer de la Literatura genoemd, omdat dit het huis was waar de schrijver Jacint Verdaguer tijdens zijn laatste dagen verbleef. Een aantal kamers staan nog in het teken van de Catalaanse schrijver, terwijl de rest van het museum geweid is aan de literatuur in het algemeen. Vroeger was dit één van de meest welvarende boerderijen in het gebied. In de 19e eeuw werd het hervormd tot woonhuis en later tot school en museum.
Vanwege de ligging in de bergen vlakbij het informatiecentrum van het Collserola Natuurpark, kun je je bezoek aan het museum prima combineren met een excursie in de natuur.
⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona
MUHBA Temple d’August: Romeinse tempel
Binnen het Centre d’Excursionistes de Catalunya aan het smalle Carrer Paradís ligt een heel indrukwekkende vondst: de vier Corinthische zuilen van een Romeinse tempel die geweid was aan keizer Augustus. De tempel werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus maar werd daarna ingebouwd tussen de huizen van het alsmaar groeiende Barcelona.
Nu kun je deze indrukwekkende resten in alle rust gratis bezoeken. Aan te raden is om ze voor of na je bezoek aan het MUHBA Plaça del Rei te bezoeken.
MUHBA La Porta del Mar i les Termes Portuàries: poort naar de zee
Nog een gratis opgraving van het MUHBA die nog niet veel mensen kennen zijn de resten van een oude stadspoort en de Romeinse thermen in het Centre Cívic Pati Llimona. Hier zie je onder andere een stukje van de oude stadsmuur en een kleine stadspoort die richting de zee ging. Dit was in feite één van de twee voetgangerspoorten die de belangrijkste ingang van de stad vormden, waar alle koopwaar naar binnen gebracht werd. De thermen waren vermoedelijk voor de kooplieden en zeelui. De opgravingen zijn deels van buitenaf te zien maar het beste is om binnen de Pati Llimona te gaan kijken; het kost je niets!
Je kunt de opgravingen gratis bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag tussen 17:00 en 20:00 uur en op zaterdag van 10:30 tot 13:30 uur. In augustus zijn ze gesloten.
👉 Lees hier meer over Pati Llimona.
MUHBA Via Sepulcral Romana: Romeinse begraafplaats
Bij het Plaça de la Vila de Madrid zijn de resten van de oude Via Sepulcral blootgelegd. Vanaf een uitkijkplatform kun je deze oude weg die naar het Romeinse Barcino leidde goed zien. Aan beide kanten van de weg liggen de graven en grafstenen van de stadbewoners die indertijd hier werden begraven. Een zeer indrukwekkende plek die nog niet veel mensen kennen maar dat zeker de moeite waard is om te zien naar mijn mening!
Het MUHBA heeft hier een klein museum staan waar je allerlei gevonden voorwerpen van de Via Sepulcral kunt zien en waar je meer over deze begraafplaats kunt leren. Entreekosten voor het museum bedragen € 2,-; kijken vanaf het platform is echter gratis.
👉 Lees hier meer over de Romeinse begraafplaats Via Sepulcral in Barcelona.
MUHBA Domus Avinyó: Romeinse domus
Breng een bezoek aan het MUHBA Domus Avinyó, waar de resten van een Romeinse domus (woning) uit de 1ste eeuw na Christus te vinden zijn, inclusief de grootste en best bewaarde muurschilderingen. Het huis mag enkel bezocht worden tijdens rondleidingen en je dient van tevoren te reserveren. De rondleiding is echter gratis en voor de geschiedenisliefhebbers een ware belevenis.
MUHBA Domus de Sant Honorat: Romeinse domus
Naast de Domus Avinyó, heeft het MUHBA nog een tweede domus, die van Sant Honorat. Hier liggen de resten van een Romeinse domus en diverse winkels uit de 4e eeuw, eigendom van een belangrijke inwoner. De zes silo’s uit de 13e-14e eeuw die hier ook werden gevonden zijn een mooi voorbeeld van de commerciële vitaliteit van Barcelona in de Middeleeuwen.
Het MUHBA Sant Honorat is enkel op zondagen tussen 10:00 en 14:00 uur te bezoeken (doordeweeks kan ook, maar dan alleen met reservering). Entreekaartjes kosten €2,- p.p. en hiermee mag je het kleine museum, de opgravingen van de Romeinse domus en de Middeleeuwse silo’s bekijken.
MUHBA Park Güell: tentoonstelling over Gaudí
Bij de hoofdingang van het monumentale gedeelte van het Park Güell ligt het Casa del Guarda, een bescheiden huis ontworpen door Gaudí tussen 1901 en 1903 als portierswoning. In de kleine ruimte, ontworpen voor het gebruik van een nederige familie, presenteert het MUHBA de tentoonstelling “Güell, Gaudí i Barcelona”, die het stedelijke ideaal van Gaudí en Güell verder uitlegt. Voor deze tentoonstelling hoef je geen speciale kaartjes te kopen want het zit inbegrepen in je bezoek aan het betaalde gedeelte van het Park Güell.
👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online
MUHBA a Fabra i Coats: oude fabriek
Het MUHBA beheert tevens een kleine tentoonstellingsruimte binnen de oude fabriek van Fabra i Coats, waar de verschillende zalen zoals de machinekamer, het archief en verschillende voorwerpen bewaard zijn.
MUHBA Fabra i Coats opent enkel op zondagen tussen 11:00 en 14:00 uur maar je kunt ook doordeweeks gaan indien je van tevoren reserveert. Entree is gratis.
👉 Lees hier meer over deze fabriek en zijn verleden.
MUHBA Oliva Artés: oude fabriek
In de voormalige metallurgische fabriek Oliva Artés analyseert het MUHBA de huidige samenleving door het industriële erfgoed van de wijk Poblenou te tonen. Begin 20ste eeuw was dit één van de meest productieve fabrieken, waar onderdelen voor de industrie gemaakt werden, en tijdens de Burgeroorlog werden hier machines voor de oorlog geproduceerd.
MUHBA Oliva Artés opent op woensdag (16:30-20:00), zaterdag en zondag (11:00-15:00 en 16:00-20:00). Entree is gratis.
MUHBA Turó de la Rovira: uitkijkpunt met geschiedenis
Op één van de meest spraakmakende en geliefde uitkijkpunten van Barcelona, het Turó de la Rovira, herinnert het MUHBA ons aan het duistere verleden van deze plek door middel van informatieve panelen. Hier zat bijvoorbeeld tijdens de Burgeroorlog een luchtafweergeschut om de stad verdedigen. En tot wel 1990 had je de zogenoemde “barri dels Canons” en was dit een plek waar honderden mensen in relatief primitieve omstandigheden leefden.
Het MUHBA organiseert hier tevens verschillende begeleide tours en is bezig met verdere uitbreiding van het museum van het Turó de la Rovira.
👉 Lees hier over het Turó de la Rovira, het beste uitkijkpunt van Barcelona.
MUHBA Casa de l’Aigua: waterliftstation
Het Casa de l’Aigua in Trinitat Vella, letterlijk vertaald als het ‘huis van het water’, is een waar verborgen juweeltje. Het waterliftstation werd tussen 1915 en 1919 gebouwd naar aanleiding van de tyfus-epidemie die de stad in 1914 trof. De epidemie gebeurde als gevolg van vervuiling van kraanwater en dus moest het gemeentelijke waterbedrijf het watervoorzieningsysteem in de stad dringend vernieuwen.
Het nieuwe systeem werd ontworpen door de gemeentelijke ingenieur Felipe Steva i Planas en bestond uit diverse buiteninstallaties en ondergrondse pijpleidingen. Het water kwam uit de mijn en putjes van Montcada, en werd via dit liftstation naar de tanks in Trinitat Nova vervoerd, waar er chloor aan werd toegevoegd om het vervolgens richting te stad te voeren met behulp van de zwaartekracht.
Dit systeem werkte tot 1989 en er wordt momenteel door het MUHBA aan gewerkt om hier een museum van te maken. De permanente tentoonstelling in de ondergrondse galerij toont de verschillende watervoorzieningstrategieën van Barcelona door de loop der tijden sinds de Romeinen. Deze is gratis te bezoeken maar wel met een reservering.
Geschiedenis van Historisch Museum van Barcelona
Het monumentale Plaça del Rei is de kern van het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) sinds de oprichting in 1943. Het historisch museum van Barcelona ontstond eigenlijk als gevolg van de opening van de Via Laietana.
Toen het Casa Padellàs steen voor steen hierheen gebracht werd, werden de overblijfselen van een belangrijk deel van het oude Barcino gevonden. Dit leidde tot meer archeologische opgravingen onder het Plaça del Rei.
Met de ontmanteling van het museum Museu Provincial d’Antiguitats in de kapel van Santa Àgata in 1936 en de renovatie van het Saló del Tinell in het Palau Reial Major, werd het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) geboren.
Ondertussen beheert het MUHBA meerdere geschiedenismusea in de stad, als gevolg van de vele nieuwe opgravingen en archeologische vonnissen die in de laatste jaren zijn gemaakt.
Tickets Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)
Zoals gezegd, bestaat het MUHBA uit meerdere musea; een aantal daarvan vallen onder hetzelfde entreebewijs, voor de andere gelden andere prijzen indien je aan een rondleiding mee wilt doen of ze zijn helemaal gratis. Van alle musea en opgravingen, is het MUHBA Plaça del Rei het meest bekend.
Wanneer je tickets voor het MUHBA koopt, krijg je met datzelfde ticket gratis toegang bij alle andere MUHBA musea in de stad; zoals het MUHBA Plaça del Rei, MUHBA Vil·la Joana, MUHBA Santa Caterina, MUHBA El Call en MUHBA Refugi 307.
👉 Bestel hier je tickets voor de MUHBA musea.
Tickets voor rondleidingen zijn ter plekke bij de balie te koop of dien je van tevoren te reserveren via reservesmuhba@bcn.cat. Voor groepen dien je een reservering te plaatsen minimaal twee weken van tevoren via dit formulier.
Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) gratis bezoeken
Alle MUHBA musea zijn op zondag na 15:00 uur gratis te bezoeken (behalve MUHBA Refugi 307, MUHBA Santa Caterina, MUHBA Sant Honorat en MUHBA Fabra i Coats). Daarnaast bieden alle MUHBA musea op de eerste zondag van de maand gratis toegang (indien ze open zijn). Het enige nadeel van een gratis bezoek is dat je er geen audiogids bij krijgt.
Een aantal MUHBA musea en opgravingen zijn echter altijd open voor publiek en je hoeft er geen toegangskaart voor te hebben: MUHBA Temple d’August, MUHBA La Porta del Mar i les Termes Portuàries, MUHBA Via Sepulcral Romana, MUHBA Oliva Artés, MUHBA Santa Caterina en MUHBA Turó de la Rovira.
Hoe ga je naar Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)
Het hoofdadres van het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) vind je aan het Plaça del Rei. In het oude Casa Padellàs ligt de ingang van het historisch museum van Barcelona, dat grotendeels onder het plein van Plaça del Rei doorloopt tot aan het Palau Reial Major. Dit is wat bekend staat als het Conjunt Monumental de la Plaça del Rei (of MUHBA Plaça del Rei) en je bereikt het binnen vijf minuten te voet vanuit de metro ingang Jaume I (L4).
De andere musea en opgravingen van het MUHBA zitten op verschillende plekken in de stad.
In totaal zijn er 14 musea die onderdeel maken van het Historisch Museum van Barcelona die je kunt bezoeken.
- MUHBA Plaça del Rei of Conjunt Monumental de la Plaça del Rei (Plaça del Rei) Metro: Jaume I (L4)
- MUHBA Santa Caterina of Espai Santa Caterina (Carrer Joan Capri) Metro: Urquinaona (L1 en L4)
- MUHBA El Call of Centre d’Interpretació del Call ;(Placeta de Manuel Ribé) Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
- MUHBA Refugi 307 (Carrer Nou de la Rambla, 175) Metro: Paral·lel (L2 en L3)
- MUHBA Vil·la Joana of Museu Casa Verdaguer (Carretera de l’Esglèsia, 104) Metro: Baixador de Vallvidrera (S1 en S2)
- MUHBA Temple d’August (Carrer Paradís, 10) Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
- La Porta de Mar i les Termes Portuàries (Carrer Regomir, 7-9) Metro: Jaume I (L4)
- MUHBA Via Sepulcral Romana (Plaça De la Vila de Madrid) Metro: Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
- MUHBA Domus Avinyó (Carrer Avinyó, 15) Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
- MUHBA Domus de Sant Honorat (Carrer de la Fruita, 2) Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
- MUHBA Park Güell (Carrer d’Olot) Metro: Lesseps (L3)
- MUHBA a Fabra i Coats (Carrer Sant Adrià, 20) Metro: Sant Andreu (L1)
- MUHBA Oliva Artés (Carrer d’Espronceda, 142-146) Metro: Llacuna (L4)
- MUHBA Turó de la Rovira (Carrer Marià Labèrnia) Metro: Alfons X (L4)
- MUHBA Casa de l’Aigua (Torrent de la Perera) Metro: Trinitat Vella (L1)
Praktische informatie
Prijs: Combinatieticket voor alle MUHBA musea vanaf € 7,- p.p.; rondleidingen niet inbegrepen.
Sommige musea zijn echter geheel gratis. Kinderen onder 16 jaar oud hebben gratis toegang.
Andere vormen van kortingen voor o.a. studenten en gepensioneerden zijn ook aanwezig. Gratis op zondag na 15:00 uur en elke eerste zondag van de maand.
Altijd gratis voor Barcelona Card pashouders.
Openingstijden: Hoofdmuseum is open van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur. Ieder museum heeft eigen openingstijden.
Adres: Baixada de la Llibreteria, 7
08002 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Jaume I (L4)
Bus: 47, 120, N8, N28, N70, V15, V17