Barcelona is een van de populairste stedentrip- en vakantiebestemmingen in Europa. De stad is hierdoor uitstekend ingesteld op toeristen: er is een grote hoeveelheid hotels en restaurants naast wereldberoemde bezienswaardigheden. In Barcelona bevinden zich daarnaast verschillende toeristenbureaus die je van de nodige informatie of hulp kunnen voorzien bij het vinden van onderkomens, restaurants en activiteiten. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie en telefoonnummers die je moet hebben bij een bezoek aan Barcelona.
💡 Ga op pad met mijn tips!
Haal het beste uit je stedentrip met mijn reisgidsen! Op mijn webshop vind je verschillende kant-en-klare reisplanningen.
Bekijk nu →Aankomst in Barcelona
De meeste toeristen komen aan op het vliegveld van Barcelona. Vanuit Barcelona Airport kun je op verschillende manieren naar het centrum van Barcelona, waarvan wellicht de Aerobus Barcelona het meest populair is. Ook kun je indien gewenst een auto huren op Barcelona Airport bij de verschillende verhuurbedrijven die hier zijn gevestigd.
👉 Lees hier meer over Barcelona Airport El Prat.
Vervoer in Barcelona
Barcelona ligt in het noorden van Spanje aan de Middellandse zee en is omringd door twee rivieren, de Besòs en de Llobregat, het berggebied van Collserola en de zee. De stad heeft een oppervlakte van 101,4 km² en wil jij weten hoe je je tijdens jouw verblijf het beste kunt verplaatsen in de stad? Lees dan verder om te leren hoe je je het beste kunt verplaatsen in Barcelona.
Openbaar vervoer in Barcelona
Het openbaar vervoer in Barcelona is erg goed geregeld en is ook voor toeristen aan te raden tijdens je bezoek. Bekijk mijn pagina over het openbaar vervoer in Barcelona of de specifieke onderstaande vervoersmiddelen om het systeem te leren begrijpen.
🎟️ Bekijk hier welke tickets er zijn en hoe je voordelig kunt reizen met het openbaar vervoer.
Andere vervoersmiddelen in Barcelona
Naast het openbaar vervoer zijn er nog een paar vervoersmiddelen in de stad die wellicht interessant voor jou kunnen zijn. Vooral de kabelbaan en de hop-on hop-off bussen zijn zeer populair bij toeristen in Barcelona.
👉 Lees hier meer over hoe het is om te fietsen in Barcelona.
De stad Barcelona
De stad Barcelona telt 1,6 miljoen inwoners en de metropool telt in totaal 3,2 miljoen inwoners. Het is na Madrid de grootste stad van Spanje. Barcelona bestaat uit 73 verschillende wijken, waarvan onderstaande wijken wellicht het meest interessant zijn voor het bezoeken van de bezienswaardigheden van Barcelona.
👉 Lees hier meer over de verschillende wijken van Barcelona.
Handig om te weten
Wil je nog meer weten ter voorbereiding van je stedentrip naar Barcelona? Of ga je misschien wel verhuizen naar Barcelona, dan heb ik onderstaande handige informatie voor je verzameld.
- Wonen in Barcelona
- Feestdagen / Wat te doen per maand
- Veiligheid in Barcelona
- Weer en klimaat
- Nuttige Catalaanse en Spaanse woorden
Reisdocumenten
Burgers van de EU mogen naar Barcelona reizen met enkel een geldig paspoort of Europese identiteitskaart; een visum is niet nodig. Wanneer je langer dan 90 dagen in Barcelona wilt verblijven, dien je je als inwoner in te schrijven en een NIE-nummer aan te vragen.
👉 Lees hier meer over emigreren naar Barcelona.
Douane
Zoals tussen de meeste West-Europese landen geldt er ook in Spanje geen grenscontrole. Bij de Spaanse grens kun je vrijwel altijd gewoon doorrijden. Omdat je identiteit steekproefsgewijs kan worden gecontroleerd, moet je wel een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Bij het vliegen moet je nog steeds altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
Toeristeninformatie
Bij de oficines de turisme (toeristenbureaus) kun je terecht voor een stadsplattegrond en informatie over het vervoer, hotels, restaurants en tickets voor attracties. Op het vliegveld van Barcelona is ook een toeristenbureau waar je terecht kunt om je OV-toeristenpas op te halen (indien je deze van tevoren geboekt hebt) of om vragen te stellen.
- Spaanse toeristische dienst in Nederland: Spaans Verkeersbureau
Adres: Laan van Meerdervoort 8-A, 2517 AJ Den Haag - Spaanse toeristische dienst in België: Spaanse Dienst voor Toerisme
Adres: Koningsstraat 97, 1000 Brussel - Toeristische dienst in Barcelona: Barcelona Turisme
Call center toeristische dienst Barcelona
Gepersonaliseerde service in verschillende talen via de telefoon, post en e-mail over toeristische informatie, hotel boekingen en het verkoop van toeristische producten en diensten.
- Telefoonnummer: 0034 93 285 38 34
Telefoonnummer om te boeken: 0034 93 285 38 33
E-mail: info@barcelonaturisme.com
Openingstijden: maandag t/m vrijdag, van 08:00 tot 20:00 uur
Taal
In Barcelona spreekt men Spaans (castellano) en Catalaans (català). Samen met het Spaans is het Catalaans een officiële taal. Straatnamen en verkeersborden zijn echter in het Catalaans. Bij hotels en toeristische plekken kun je vaak geholpen worden in het Engels.
Tijd
In Barcelona geldt dezelfde Midden-Europese tijd als in Nederland en België. Men heeft ook winter- en zomertijd. De levensstijl van de Spanjaarden verschilt echter enorm van de rest van Noord Europa. Ze eten doorgaans twee uur later dan de rest van de Europeanen en genieten onder andere van zeer uitgebreide warme lunches en de welbekende siësta.
Geld
De officiële munt van Spanje is de euro. Je kunt pinnen bij geldautomaten (caixers automàtics). In de meeste hotels, restaurants en winkels kun je betalen met zowel de gangbare creditcards als met bankpasjes met het Maestro-logo. Als je met een creditcard of bankpasje betaalt, wordt je gevraagd om je identiteitskaart of paspoort te laten zien en dan moet je op het bonnetje een krabbel zetten. Pinnen mag tegenwoordig ook.
Banken zijn meestal geopend tussen 8:30 tot 14:00 van maandag t/m vrijdag; zaterdags zijn ze meestal open tussen 8:30 tot 13:00. Tussen oktober en mei zijn ze op donderdag langer open (16:30-20:00).
Etiquette
Barcelonezen volgen een aantal beleefdheidsregels, zoals het wachten totdat iedereen is uitgestapt voordat ze in het ov instappen, of het wachten op je beurt bij de markt. Enkele (soms ongeschreven) regels waarmee je rekening moet houden zijn:
- Bij de roltrappen mag je rechts staan en links doorlopen als je haast hebt. Blokkeer nooit de weg op een roltrap.
- Altijd wachten tot iedereen uit de metro, trein of tram is uitgestapt voordat je naar binnen gaat. Wachten doe je aan de zijkant, zodat men makkelijk uit kan stappen.
- In de bus gebruik je de voordeur om binnen te komen en de achterdeur om uit te stappen.
- In een winkel of op de markt vraag je bij een rij altijd wie de laatste in de rij is en wacht je op je beurt.
- Fooi geven doe je wanneer je tevreden bent over het eten en de service.
- Het is wettelijk verboden om in openbare ruimtes te roken.
- Het is wettelijk verboden om alcohol te drinken in het openbaar. De zogenaamde botellón (drankfeesten op straat) worden met hoge boetes bestraft.
- Het is wettelijk verboden om na 10:00 uur ‘s nachts geluidsoverlast te veroorzaken.
- Het is wettelijk verboden om in zwemkleding of bloot door de straten van Barcelona te lopen.
Kledingregels
Als je tussen de mensen in Barcelona niet op wilt vallen als toerist, dien je de kledingvoorschriften van de locals te volgen. Dat betekent de juiste kleding volgens de jaargetijden aandoen (bijvoorbeeld geen bloten benen en slippers zo lang het nog officieel geen zomer is) en al helemaal niet met een rugzak of heuptasje, petje en fotocamera om je nek rondlopen. Indien je een bezoek gaat brengen aan de kathedraal van Barcelona of een ander religieus gebouw, dien je je kledingkeuze hierop aan te passen (korte broeken of blote schouders worden niet op prijs gesteld en kunnen je ingang tot het kerkgebouw belemmeren). Houd hiermee dus rekening.
Openingstijden
De ruime openingstijden van winkels, horeca, musea en attracties in Barcelona maken het eenvoudig om je de hele dag te vermaken. Houd wel rekening met de middagpauze, vaak tussen 14:00 en 17:00 uur, wanneer veel winkels en kantoren gesloten zijn. Ook kunnen de openingstijden van veel musea en bezienswaardigheden veranderen, afhankelijk van het seizoen. Het nachtleven in Barcelona begint pas na middernacht op gang te komen en de meeste clubs zijn voor 02:00-03:00 nog niet helemaal vol.
Etenstijden
Spanjaarden eten vijf keer per dag: met het ontbijt, de almuerzo (het tweede ontbijt), de lunch, avondsnack en het diner. Etenstijden in Spanje vallen later dan elders in Europa. Lunch in een restaurant wordt in Barcelona meestal gehouden tussen 14:00 en 16:00 uur en het diner is nooit eerder dan 21:00 uur. Let op: sommige restaurants zijn op maandag en tijdens feestdagen dicht.
👉 Lees hier meer over de Spaanse eetgewoonten en eetcultuur.
Winkel openingstijden
Over het algemeen zijn winkels in Barcelona van 10:00 uur tot 20:00 uur geopend. Veel winkels in Barcelona houden vast aan een oude traditie en sluiten hun deuren tussen 14:00 uur en 17:00 uur. Dit gebeurt vooral bij kleine en familiebedrijven. Warenhuizen, winkelcentra en de meeste winkels in het centrum zijn echter doorlopend geopend.
De meeste winkels zijn altijd op zondag dicht (behalve in de kerstperiode). Je kunt op zondag alleen gaan winkelen bij winkelcentrum Maremagnum. Daarnaast vind je overal in de stad buurtwinkels die 24 uur per dag open zijn, deze kunnen ook heel handig zijn bij noodgevallen.
Musea openingstijden
Over het algemeen openen musea in Barcelona iedere dag van 10:00 tot 19:00 of 20:00 uur. Veel musea verruimen hun openingstijden tijdens de zomer en organiseren dan speciale avonden. Let op: sommige musea zijn op maandag en feestdagen (zoals 1 en 6 januari en 25 en 26 december) dicht. Mijn advies: check van tevoren de openingstijden van het museum dat je graag wilt bezoeken.
Veiligheid en gezondheid
Barcelona is een relatief veilige stad, maar net als in iedere grote stad, moet je wel op je hoede zijn. Waar je op moet letten en wat je kunt doen voor je eigen veiligheid tijdens een stedentrip in Barcelona leg ik hier verder uit.
Medische noodgevallen
Ga bij een medisch noodgeval naar de afdeling spoedeisende hulp (‘urgències’ in het Catalaans en ‘urgencias’ in het Spaans) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In Spanje heb je zowel particuliere als openbare ziekenhuizen: zorg dat je naar een openbaar gaat (zoals Vall d’Hebrón), tenzij je zeker weet dat je reisverzekering ook particuliere zorg vergoed. De European Health Insurance Card (EHIC), wat meestal het pasje van je ziekenkostenverzekering is, wordt alleen in openbare ziekenhuizen geaccepteerd.
Als er geen sprake is van een levensbedreigende situatie, maar je hebt het idee dat op korte termijn een dokter naar je medische klachten moet kijken, ga dan naar het meest dichtstbijzijnde Atenció Continuada CAP (CUAP), een soort huisartsenpost die 24/7 open is, om geholpen te worden.
Bij minder urgente gevallen kun je ook terecht bij een apotheek (‘farmàcia’ in het Catalaans en ‘farmacia’ in het Spaans) voor advies. De apotheker kan soms ook zonder arts recepten uitschrijven. Medicijnen zoals antibiotica zijn tevens in Spanje verkrijgbaar zonder recept. Je herkent een apotheek aan het groene kruis. Informatie over de nacht- en weekenddiensten van de apotheken in Barcelona hangen altijd voor het raam.
Zakkenrollers
Net als in andere toeristische steden moet je in Barcelona voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal (draag bijvoorbeeld je creditcards, geld en fotokopie van je paspoort in een heuptasje). Als je documenten zoals je paspoort verliest, neem dan contact op met de ambassade. Bij verlies of diefstal ga je naar het plaatselijke politiebureau (comisaría) en doet een officiële aangifte (denuncia). Doe dit zo spoedig mogelijk en zorg ervoor dat je een kopie van de aangifte krijgt voor je verzekering om daarna een claim te kunnen indienen.
Telefoonnummers voor noodgevallen
- Alarmnummer (bij incidenten en ongevallen, politie, brandweer): 112
- Medisch advies: 061
- Nachtapotheek (farmacia de guardia): 010 of 098
- Ziekenhuis (hospital): Vall d’Hebrón (+34) 93 489 30 00 en Hospital Clínic (+34) 93 227 54 00
- Tandarts (dentista) (bij noodgevallen): (+34) 93 415 99 22
- ANWB-steunpunt Barcelona: (+34) 93 508 03 03
- Creditcard verloren of gestolen: American Express 902 375 637, Visa 900 991 124 en Mastercard 900 971 231 0
Nederlands consulaat in Barcelona
- Adres: Av. Diagonal, 611 (4de verdieping) Let op: Het consulaat is gesloten voor het publiek. Voor alle consulaire aangelegenheden voor Nederlanders in Spanje kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Madrid.
Telefoonnummer: (+34) 91 353 75 00
Telefoonnummer noodgevallen buitenland: (+31) 247 247 247
Let op: voor de aanvraag van een reisdocument dien je online een afspraak te maken via het afsprakensysteem.
Meer informatie op de website van het Nederlandse consulaat.
Belgisch consulaat in Barcelona
- Adres: Carrer Diputació 303 (1ste verdieping)
Telefoonnummer: (+34) 93 467 70 80
Telefoon nummer noodgevallen buiten kantoortijden: (+34) 609 661 000
Kantooruren: van ma tot vrij: 9:00 – 13:00 uur. Noodgevallen en particuliere zaken (o.a. notariaat en nationaliteit) na afspraak tot 15:00 uur.
Meer informatie op de website van het Belgische consulaat.