In Spanje zijn er zo’n 17,1 miljoen mensen die 1.000 euro bruto per maand verdienen. Dat is 63% van de beroepsbevolking. Ongeveer 10 miljoen mensen (22,5% van de bevolking) wonen in een situatie van ‘relatieve armoede’, met ongeveer 500 euro per maand; 2 miljoen van hen leeft in ‘zware armoede’, met een salaris van ongeveer 300 euro per maand.
Door de stijgende werkloosheid en de loonmatiging kunnen vele families niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Tot nu toe verloren al 150.000 families hun woning. In 2012 bevinden 135.000 gezinnen zich in het proces van uitzetting. Diegene die wel een baan en een huis hebben, hebben dan ook last van de crisis. Zo let iedereen op de centjes, gaan op koopjesjacht en passen hun levenstijl aan de nieuwe omstandigheden aan. Geld sparen is dan ook voor vele Spanjaarden een luxe op dit moment. Maar liefst 30,5% van de Spanjaarden heeft moeite om aan het eind van de maand rond te komen.
Grootste zorg punten: veiligheid en werkloosheid
Volgens een recent onderzoek van de Gemeente van Barcelona is de veiligheid (19,7%) en de werkloosheid (19,0%) de grootste zorg van de inwoners. De studie laat duidelijk zien dat de werkloosheid, de werkomstandigheden en de economische problemen de zaken zijn waar mensen het meest last van hebben. Voor het eerst zijn de bezuinigingen op sociale aspecten zoals zorg en onderwijs ook een punt van zorg voor de Barcelonezen.
Hoe overleven Spanjaarden de crisis?
Gedwongen door de omstandigheden, zijn er verschillende trends ontstaan waarmee Spanjaarden proberen de crisis te overleven. De belangrijkste zijn de volgende:
– Hulp vragen: families steunen elkaar vooral in deze moeilijke tijden. Maar als de andere familie leden ook nog eens blut zijn, gaan Spanjaarden elders op zoek naar hulp (eten, kleding of zelfs slaapplek). Bijvoorbeeld bij verschillende ONG’s zoals bij Cáritas. Cáritas heeft alleen al in de regio van Barcelona, Sant Feliu en Terrassa 149.000 mensen geholpen in 2011. De helft hiervan waren families met kinderen. En hoe gek het ook zou kunnen klinken, mensen met financiële problemen vragen ook nog eens kredieten aan bij de banken om te kunnen overleven.
– Low cost living: Spanjaarden letten veel meer op de uitgaven en proberen zo weinig mogelijk uit te geven. Afgeprijsde artikelen, speciale aanbiedingen, vlooien markten, inruil markten- en winkeltjes zijn dus een trend op alle gebieden. Een paar voorbeelden: begon de winteruitverkoop altijd op 7 januari in Spanje, dit jaar mochten winkels speciale afgeprijsde artikelen al tijdens de kerst in hun rekken hangen. Daarnaast is het zoeken naar koopjes en aanbiedingen in de recreatieve sector op speciale kortingwebsites zoals LetsBonus, Groupon, Groupalia of Planeo toegenomen. Online kleding outlets zoals BuyVip, Privalia en Vente-Privee zijn ook razend populair. Maar ook goedkope supermarkten zoals Día, Aldi en Lidl profiteren hiervan. Ook doen veel Spanjaarden mee aan carpoolen om zo benzinekosten te besparen.
– Appartement delen: steeds meer Spanjaarden delen een woning met een andere huurder of meedere mensen. Dit omdat de woonkosten te hoog zijn voor een persoon. Een appartement delen gebeurde vroeger voornamelijk tussen jongeren en studenten, maar is tegenwoordig een trend die zich verspreid in steden zoals Barcelona. Vooral tussen dertigers, werklozen en gescheiden mannen en vrouwen. Jongeren blijven over het algemeen zo lang mogelijk bij de ouders wonen.
– Emigreren: jonge werkloze Spanjaarden met een goede opleiding en kennis van talen pakken sneller hun koffers om het geluk in het buitenland te beproeven. Thuis blijven en niks doen is erger, dus vele nemen dit als een kans om ervaring in het buitenland op te doen.
– Positief blijven: ondanks alle moeilijkheden zijn Spanjaarden een gelukkig volk volgens het laatste onderzoek van het Dym instituut. Sterker nog, ze scoren positie 19 van de 58e onderzochte landen. De mogelijke redenen voor het geluk zijn het weer, de cultuur, het familie-gevoel en het levensstijl aldus dit onderzoek.
Ben je benieuwd naar persoonlijke voorbelden van hoe Spanjaarden de crisis te lijf gaan? Kijk dan naar het onderstaande programma van Callejeros, een populair Spaanse tv-programma van Cuatro gemaakt door kleine interviews met gewone mensen.
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Video bron: Callejeros (Cuatro)