Na het onafhankelijkheidsreferendum van zondag 1 oktober, die met geweld afliep bij sommige stembureaus, is er een periode van grote onzekerheid aangebroken op politiek en economisch vlak in Catalonië. Met de beelden van massale demonstraties, spontane stakingen en protesten, vragen vele mensen zich af of ze hun reis naar Barcelona nog wel door moeten laten gaan en of het überhaupt nog veilig op straat is in Barcelona. Om jullie hierbij te helpen geef ik onderstaande tips.
Hoe veilig is de situatie in Barcelona op dit moment?
Ik ben afgelopen week nog op bezoek in Barcelona geweest, tijdens de grote toespraak van Puigdemont op maandag 10 oktober, en ik kan jullie vertellen dat zo lang je protesten en grote demonstraties vermijdt en plekken zoals het Plaça Sant Jaume en Plaça Catalunya overslaat (waar vaak spontane acties kunnen ontstaan), dan ben je veilig. Behalve de vele vlaggen die je op balkons ziet hangen en de posters met politieke boodschappen, merk je op straat weinig van de politieke spanningen.
Waar moet je opletten als je in Barcelona bent?
Er bestaat echter wel een duidelijk klimaat van onrust en confrontatie tussen de voor- en tegenstanders van afscheiding. Zelfs de Nederlandse Rijksoverheid heeft zijn reisadvies voor Spanje aangepast naar: “Door politiek onzekere situatie in Catalonië kan het onrustig blijven op straat. U kunt hierbij denken aan spontane demonstraties en stakingen. Blijf de actualiteiten volgen. Vermijd demonstraties. Blijf alert.”. Enkele dingen die je tegen kunt komen in Barcelona deze dagen en hoe je hierop kunt voorbereiden of reageren zijn:
- Blijf alert en volg het nieuws: het is handig om het nieuws te volgen om aan mogelijke demonstraties, spontane protesten en stakingen te ontkomen. Je kunt het nieuws van de Spaanse media in het Engels lezen (via El País bijvoorbeeld), in het Nederlands (via SpanjeVandaag) of de correspondenten van de Nederlandse media via Twitter volgen voor de laatste ontwikkelingen.
- Vermijd demonstraties: de meeste demonstraties worden van tevoren aangekondigd of gebeuren naar aanleiding van een bepaalde politieke toesprak of gebeurtenis. Demonstraties vinden meestal plaats op symbolische plekken zoals het Passeig de Lluís Companys, Via Laietana, Plaça Universitat en Plaça Catalunya maar zijn tot nu toe altijd vreedzaam verlopen. Bij het Plaça de Sant Jaume zie je deze dagen steeds mensen vooraan de Generalitat staan met vlaggen. Je kunt voor je veiligheid deze plekken beter vermijden. Hou er rekening mee dat bussen zoals de hop-on-hop-off bus bij demonstraties van parcours kunnen afwijken.
- Vermijd confrontaties: er is een duidelijk klimaat van spanning tussen beide partijen en dat hoor je onder andere op straat in de gesprekken tussen de mensen. Wees tactisch in de gesprekken die je met de locals voert en probeer voor zo ver het mogelijk is je niet in een discussie te mengen.
- Pas op voor politieacties: de beelden van het gewelddadig optreden van de Spaanse politie tijdens het onafhankelijkheidsreferendum van zondag 1 oktober zijn een klein voorbeeld van waartoe ze in staat zijn. Om die reden is het aan te raden om politieacties te vermijden en op te passen bij politiecontroles. De agenten die gestuurd waren om het referendum in Catalonië te stoppen (6.000 agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil) zijn nog steeds daar en dus kunnen op ieder moment geroepen worden om in actie te komen.
- Breng voldoende geld mee: afgelopen dagen hebben Catalanen massaal geld uit de pinautomaten gehaald als protest tegen de arrestaties van politici. Dit leidde tot lange rijen bij de banken en zelfs dat er bij sommige bankfilialen geen geld beschikbaar was. Wees hierop voorbereid en pin je geld liever voordat je op reis gaat.
- Schrik niet van mensen die op hun balkon op pannen slaan: aan de hand van het nieuws en de politieke ontwikkelingen, kunnen ‘caceroladas’ in heel Barcelona ontstaan. Dan klinken de pannen van Barcelonezen tot wel een kwartier lang als protest vanuit alle ramen en balkons. Maak je dit mee, dan hoef je je nergens zorgen te maken ondanks het enorme lawaai.
[su_note note_color=”#74da85″]Conclusie: de politieke onrust in Barcelona is al met al géén reden om je stedentrip te cancelen of een volgende reis te boeken. Momenteel verloopt alles vreedzaam en hoewel de spanning om te snijden is, merk je hier als toerist weinig van. Het leven in Barcelona gaat gewoon door; mensen gaan naar hun werk, zitten op terrasjes en cafés en toeristen bezoeken de Sagrada Família of liggen lekker op het strand.[/su_note]
Tip: lees hier verder over het Catalaans referendum en waarom Catalanen onafhankelijk willen zijn.
Wat een fantastische blog heb je toch!
De items zijn leuk en wat me vooral opvalt zeer goed onderbouwd door bijv. geschiedenis van de plek of het pand. En dat bericht over die nieuwe casa. Ik zou er zo weer naar toe willen. Hopelijk kun je in vrede je geboorteplaats blijven bezoeken. Vriendelijke groet, Gerda Snel