Door de grote werkloosheid zoeken steeds meer Spaanse jongeren werk in andere landen, waaronder Nederland. De angst voor een braindrain in Spanje groeit.
Het aantal jongeren dat een carrièrekans buiten hun landsgrenzen zoeken is in de afgelopen jaren verdubbeld en loopt gelijk op met de economische crisis die Spanje doormaakt. Vooral jonge, hoogopgeleide baanzoekers en studenten trekken naar het buitenland.
Als voornaamste motieven voor deze emigratie figureert de situatie op de Spaanse arbeidsmarkt, evenals de toenemende werkloosheid. Terwijl daartegenover de Verenigde Staten en het grootste deel van de Europese landen beginnen te zien, hoe hun economieën zich herstellen.
Ten tweede, beschikken deze landen over een veel concurrerender en aantrekkelijker aanbod dan het Spaanse, zowel gezien vanuit professioneel als economisch standpunt. Dit zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich veel meer gewaardeerd voelen in het buitenland dan in Spanje.
Een andere reden is het verdwijnen van de formele grenzen binnen de Europese Unie, zeker voor wat betreft de gelijkschakeling van diploma’s en het vrije verkeer van studenten en arbeidskrachten. In Spanje gaan wat emigratie betreft Canarias, de Balearen en La Rioja aan kop.
Toename aantal Spanjaarden in Nederland
Tussen 2007 en 2010 steeg het aantal Spanjaarden dat elk jaar naar Nederland emigreerde toe van 1509 naar ongeveer 2750, een toename van 80%. Dat concludeert Het Financieele Dagblad op basis van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat de Spanjaarden voor Nederland kiezen verklaart de krant uit het feit dat de werkloosheid in Nederland met 4,4% het laagst is binnen de Europese Unie, en in Spanje met 20,6% het hoogst. De jeugdwerkloosheid ligt in Spanje zelfs op 42%.
Spaanse jongeren wachten op aanbod Merkel om te emigreren
Spaanse ingenieurs, architecten, technici en hoog opgeleide werknemers wachten ongeduldig af het akkoord over het aanbod van duizenden banen voor jongeren die naar Duitsland willen emigreren.
Duitsland, met een economische groei van 3,6% en een werkloosheid van 6,9% heeft de inlijving nodig van 500.000 tot 800.000 gespecialiseerde arbeidskrachten, vooral op gebied van de techniek en de telecommunicatie.
Momenteel wil geen enkele officiële bron zich uitlaten over de uitspraken welke Merkel en de Spaanse minister-president José Luis Zapatero zullen doen, maar ondertussen bevestigt men bij Eures, “dat er een samenwerking is aangegaan tussen Eures Duitsland en Eures Spanje voor de rekrutering van gekwalificeerd Spaans personeel, om te gaan werken in Duitsland.”
Spaanse jongeren die afgestudeerd zijn aan de universiteit, emigreren in de praktijk al naar Duitsland: in Berlijn gaat het om duizenden jonge Spanjaarden, die vaak onzekere parttime baantjes hebben.
De geschiedenis herhaalt zich
In de jaren zestig trokken enorm veel Spaanse gastarbeiders naar Duitsland. Toen had Spanje een akkoord gesloten voor de aanwerving van personeel met de machtige West-Duitse industriële sector, die aan de basis stond van het Duitse “wirtschaftswunder”. In het kader van deze arbeidscontracten, die beheerd werden door het Spaanse Instituut voor emigratie, trokken zo tot 1973 ruim 500.000 Spaanse gastarbeiders naar Duitsland, van wie vervolgens 80% weer terugkeerde naar Spanje. Dit fenomeen leverde het Spanje van Franco een belangrijke deviezenbron op, en hielp mee om het tekort aan arbeidskrachten in het toenmalige Duitsland op te lossen. De huidige context is echter heel anders.
Duitsland heeft een tekort aan gekwalificeerde technici. En aan de andere kant, in Spanje hebben afgestudeerde jongeren geen toekomst door de crisis. Het is echter nog maar de vraag of emigratie als noodoplossing kan dienen voor het probleem van de Spaanse werkloosheid, zoals dat in de jaren zestig het geval was.
Interessant artikel, mijn collega zat hier ook al naar te kijken. Ik ga de website in de gaten houden.
Mediato uit Oosterbeek is al een tijdje bezig om Spaanse medewerkers naar Nederland te halen. Wellicht wil iemand hier meer informatie over hebben.