Precies een maand voor de verkiezingen van volgend 20 november, zet de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA haar gewapende strijd stop. Dat verklaarde de ETA donderdag in een communiqué in de Baskische krant Gara. De organisatie zegt bereid te zijn om te onderhandelen met de regeringen van Spanje en Frankrijk zodat ‘de gevolgens van het conflict kunnen worden opgelost.’
De politieke eenheid, de intimidatie van politie en justitie en de afstand met de linkse aberzale zijn determinanten voor het eind van de terroristen geweest. Bovendien had de ETA nauwelijks nog inkomsten, sinds de groepering eerder dit jaar stopte met het afpersen van ondernemers in Baskenland en Navarra. Met weinig inkomsten, waren de terroristen begonnen met een deel van hun arsenaal te verkopen. Deze nieuwe stap markeert het einde van meer dan vier decennia van terroristische activiteiten in het Baskenland en Spanje en is dus zeer welkom in het land.
Het nieuws was eigenlijk een verrassing voor de meeste televisies en nieuwsmedia. Er was geen euforie in de straten van het Baskenland, waar de tevredenheid werd gemengd met de nodige voorzichtigheid. ETA heeft wel het einde gewapende onafhankelijkheidsstrijd aan, maar ze hebben de ontbinding van de bende niet bekend gemaakt, noch de levering van wapens.
De burger is tevreden maar vergeet de slachtoffers niet. In 43 jaar waren in totaal 829 mensen vermoord door de ETA. 21 daarvan waren slachtoffers van de bomaanslag in het winkelcentrum Hipercor in Barcelona op 19 juni 1987. Voor de slachtoffers is dus het einde van de gewapende strijd niet genoeg, ze willen dat de bende zich definitief ontbindt.
De overheid en andere politici waren blij met het nieuws. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero noemde de verklaring van de ETA over het beëindigen van de gewapende strijd ‘een overwinning voor de democratie, de wet en de rede’. Binnenlandse zaken heeft toch wel gewaarschuwd dat de ETA zal worden nagestreefd met dezelfde intensiteit. De overheid kan wel de sancties van de gevangenen versoepelen en de gevangenen verplaatsten naar het Baskenland. De bevrijding van de gevangenen wordt geïndividualiseerd en zal nog jaren duren.
Wat is ETA?
Euskadi Ta Askatasuna, ETA, is een zelfverklaarde separatistische terroristische organisatie, Baskische nationalistische en marxistisch-leninistisch, die de gewapende strijd roept als een methode om haar fundamentele doelstellingen te verkrijgen. Deze zijn in de eerste plaats de onafhankelijkheid van de Euskal Herria, dat is hoe ze noemen het gebied van het Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. De organisatie staat op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Na een 43 jaar durende terreurcampagne voor de onafhankelijkheid van het Baskenland, bevestigt ETA nu zijn nederlaag zonder het bereiken van hun doelstellingen. Wel zijn in deze jaren verschrikkelijke gebeurtenissen gebeurt, zoals veel pogingen tot aanslagen, ontvoeringen, bomaanslagen en chantages. In totaal heeft ETA 829 mensen vermoord, 506 daarvan waren mensen van de veiligheidstroepen, 58 ondernemers en 39 politici. Van de bende zijn er maar liefst 700 leden in de gevangenis en in de laatste jaar waren zelfs 50 mensen gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij de terroristische groep. Spaanse veiligheidsbronnen stelden eerder dit jaar dat de ETA een vleugellamme organisatie met nog maar tientallen actieve leden was geworden. Vooral door de verbeterde samenwerking met de Franse collega’s heeft de Spaanse politie in de afgelopen jaren tal van kopstukken van de terreurbeweging kunnen oppakken.
Vaarwel ETA trendy in Twitter
#agurETA en #adiosETA waren twee populair hashtags in Twitter. Verder was het nieuws ook in het buitenland te zien. Toch haalde de dood van Kaddafi veel meer andacht en werden het nieuws van ETA op een tweede plaats gezet.