Steeds meer mensen kiezen om tijdelijk (of voorgoed) remote te gaan werken vanuit Barcelona. Als Digital Nomad, oftewel iemand die locatie onafhankelijk werkt, ben je immers niet aan één plek vastgebonden. De zon en het milde klimaat, de kosmopolitische en multiculturele vibe van deze stad en de goede levenskwaliteit, maken van Barcelona een zeer aantrekkelijke plek voor veel jonge freelancers.
Zo ook voor de Nederlandse Dionne, die al meerdere malen in Spanje was geweest en fan was geworden van dit land: “Spanje voelt voor mij als een tweede huis. Het is heel vertrouwd. Ik heb getwijfeld tussen Madrid en Barcelona, want ik wilde immers in een grote stad wonen. Uiteindelijk heb ik voor Barcelona gekozen vanwege het internationale karakter en het strand”.
Zij stopte vorig jaar met haar baan bij een online marketingbureau in Amsterdam om volledig als freelancer aan de slag te gaan en haar droom na te jagen: voor langere tijd in Barcelona wonen en werken. Hoe ze dat oppakte en wat haar bevindingen zijn geweest, lees je hier verder!
Hoe is het om als Digital Nomad te wonen in Barcelona?
“Wonen als Digital Nomad in Barcelona is één groot feestje! Waarom? Omdat er heel veel andere freelancers wonen en werken hier, er talloze gave co-workingspaces zijn, het een grote stad is met allemaal leuke hotspots en toffe plekken om te werken, een fantastisch klimaat, heerlijk eten én een strand. Wat wil je nog meer?
Uiteraard gaat het niet allemaal van een leien dakje als je besluit als Digital Nomad in Barcelona te wonen en werken. Het vinden van een kamer (appartementen zijn zo’n beetje onbetaalbaar als je alleen bent) is een hele opgave. Als eerste heb je in Barcelona te maken met andere standaarden. De comfort die ik in Nederland gewend was, kennen ze hier niet. Denk aan geen centrale verwarming, enkel glas, geen gasaansluiting en dus werken met gasflessen en ga zo maar door.
Barcelona is erg in trek bij freelancers, maar zeker weten ook expats. Hierdoor is de woningmarkt overspannen en is het lastig om een mooie kamer te vinden voor een fijne prijs. Het is er namelijk vooral erg duur en je krijgt veel minder voor hetzelfde geld als in Nederland. Voor de eerste dagen in Barcelona had ik een AirBnB geboekt, zodat ik ter plekke op zoek kon naar een kamer. Op afstand is het namelijk erg lastig bleek in Nederland. Op de eerste dag had ik zes bezichtigingen voor kamers en het was eerlijk gezegd schrikken. Wat een vieze, oude meuk. Vooral in Barrio Gótico.
Met een beetje zenuwen besloot ik op de tweede dag kamers te bezoeken. De derde kamer van die dag, was de beste tot nu toe. En aangezien ik snel moest beslissen (binnen een uur), heb ik toen voor de kamer in de wijk El Born gekozen. Wat ik ontdekt heb, is dat het vinden van een fijne kamer niet zo makkelijk is. Je kunt beter tijdelijk in een kamer huren en vanuit daar verder zoeken. Handige websites zijn Idealista, Badi en Facebook groepen (er zijn er heel veel). Zelf vind ik het onzin om een kamer via een agency te bezoeken, gezien de hoge fees die je moet betalen.
Toen ik aangekomen was in Barcelona, kende ik helemaal niemand. Prioriteit nummer 1 was het maken van nieuwe vrienden. En dat ging veel makkelijker dan gedacht. In de eerste week bezocht ik diverse meet-ups waar je als nieuweling naar toe kunt gaan. Daar heb ik een aantal toffe mensen leren kennen. Daarnaast heb ik in diverse Facebook groepen (Expats in Barcelona en Barcelona Girls) oproepjes geplaatst dat ik nieuwe mensen wilden leren kennen. Hier kreeg ik veel response op. De weken die volgde spendeerde ik allerlei etentjes met nieuwe mensen. Met sommige mensen had ik geen klik en met sommige juist een hele sterke klik. In mijn derde week in Barcelona wilde ik alle losse mensen die ik had leren kennen bij elkaar brengen. Dus ik had iedereen uitgenodigd om naar het Beer festival te komen. En dat was een groot succes: we zijn nu een internationale groep van 9 vrienden die elke week allerlei dingen samen doen. We zijn een hele hechte groep geworden waar ik onwijs blij mee ben. Het is zó leuk om mensen over de hele wereld te leren kennen.
Het leven in Barcelona vind ik fantastisch: het buitenleven, de gastronomie, de cultuur, de kwaliteit van leven en het klimaat. Het feit dat de zon elke dag schijnt, doet de mens echt goed. Maar helaas is er ook een keerzijde van de medaille. Zo ben ik geschrokken van de hoeveelheid dakloze mensen. Ik ben al vijf keer in Barcelona geweest, maar nog nooit waren het er zoveel. Net als zakkenrollers. Die zie je ook op heel veel plekken. Daarnaast moet ik toevoegen dat ik soms frisse lucht mis. In de stad zelf is er maar een groot park, de rest van de parken liggen aan de rand. Je ziet maar weinig groen hier en de luchtkwaliteit is ook niet zo best. Dus dat is zeker weten een nadeel. Net als de hoge huurprijzen. Ik betaal €575,- (all in) voor een kamer met (ingezakte) twijfelaar, een bureau, kledingkast en een mini balkon. De badkamer, wc en keuken (we hadden van alles maar één) moest ik delen met 6(!) huisgenoten. En dat is best veel kan je vertellen. Er is ook veel zwerf afval en graffiti, iets wat in mijn ogen wel een beetje typerend is voor Spanje.”
Welke voorbereidingen moet je treffen?
“Wil je in Spanje werken voor Spaanse bedrijven? Zorg dat je een NIE nummer hebt. Dit is een soort BSN nummer dat je officieel ingeschreven staat in Spanje. Het aanvragen van die NIE nummer heeft nogal wat voeten in de aarde. Dus geduld is gewenst. Daarnaast; neem de tijd om een appartement of kamer te vinden. Je gaat niet binnen een week een fijne plek vinden. Dit geldt ook dat je alle andere standaarden die je waarschijnlijk gewend bent in Nederland, los moet laten. Check ook van te voren of je kamer legaal is ja of nee. Na een maand kwam ik erachter dat mijn kamer illegaal is. Ofwel, ik kan er elk moment uitgekickt worden. Onderzoek van te voren welke wijken je voorkeur hebben qua co-workingspaces, maar ook om te wonen. Dit scheelt je een hoop werk in Barcelona zelf.”
Je favoriete plekken in Barcelona?
- Sowo Coworking (Consell de Cent, 413-415, 4º2ª): De spiksplinternieuwe co-workingspace SoWo. Deze co-workingspace ligt in Exiample en is in februari geopend. Het is een enorm grote co-workingspace met heel veel licht en veel aparte ruimtes om te bellen. Absoluut een fijne plek om te werken.
- Margot House coworking space (Passeig de Gràcia, 46): De co-workingspace The Margot House is ook een favoriet. Hier kun je pas vanaf 12.00 terecht, omdat het in de ochtend de ontbijtzaal is van het prachtige The Margot House hotel. Een hele fijne, rustige plek om te werken aan je business.
- Mijn lievelings restaurants in Barcelona zijn toch wel La Flauta, La Bona Sort & Loft Born.
- Pink Soda (Ronda de Sant Pere, 52): Pink Soda is een koffie tentje waar je ook fijn kunt werken of gewoon lekker kunt lunchen.
- Poblenou: de wijk Poble Nou en de Rambla Poble Nou zijn favoriete plekken om te zijn. Het is er minder toeristisch, een stukje groener en veel leuke hipster cafeetjes en winkeltjes. Daarnaast is het urban park, waar allemaal bedrijven liggen, ook heel erg tof.
[su_divider top=”no” divider_color=”#D1D0CE” link_color=”#000000″ size=”1″ margin=”10″]
[su_row][su_column size=”1/3″]
[/su_column] [su_column size=”2/3″]
Persoonlijke informatie
Naam: Dionne Knooren
Geboren: Geleen
Werk: freelance online marketeer en blogger op Diolifestyle.nl en Ondernemen als een baas
Waar je woont in Barcelona: Carrer del Comerç (El Born)
[/su_column][/su_row]
[su_divider top=”no” divider_color=”#D1D0CE” link_color=”#000000″ size=”1″ margin=”10″]
Dionne’s grote avontuur als Digital Nomad in Barcelona is ook terug te lezen op haar blog Diolifestyle.nl.
Meer informatie over wonen in Barcelona vind je hier.
Bron foto’s: Dionne Knooren