Het wordt de komende weken een stuk rustiger in de straten van Barcelona. Gezien de uitbraak van het coronavirus in Spanje en de afkondiging van de staat van alarm door de Spaanse overheid, vraag je je wellicht af hoe erg de situatie in Barcelona is en of je reis naar Barcelona wel doorgaat. In deze blog leg ik je uit hoe de situatie in Barcelona is en de gevolgen van het coronavirus.
Voor het eerst gepubliceerd: 13/03/2020 Laatste update: 10/02/2023
Cijfers coronavirus in Spanje
Op 31 januari 2020 werd de allereerste officiële coronabesmetting vastgesteld in Spanje. Eind februari verscheen het virus COVID-19 ook in Barcelona voor het eerst.
Officieel zijn er al meer dan 11.551.574 coronagevallen in Spanje, 2.363.949 daarvan in Catalonië.
In totaal zijn er meer dan 102.541 mensen overleden aan het coronavirus.
Met deze cijfers is Spanje één van de zwaarst getroffen landen in Europa door corona.
👉 Hier kun je de meest recente cijfers bekijken.
Hoe is de situatie in Barcelona?
Spanje is sinds begin af aan een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus geweest: niet alleen in aantal gevallen, maar ook in economisch opzicht.
Spanjaarden hebben daarnaast een van de hardste lockdowns moeten doorstaan aan het begin van de corona pandemie en hebben ondertussen vijf golven gehad. De maatregelen en reisadviezen zijn hierdoor voortdurend in verandering geweest.
Over het algemeen leven Barcelonezen met respect voor het virus en draagt iedereen mondkapjes op straat, ze houden afstand van elkaar en doen boodschappen met mondkapjes en wegwerphandschoenen aan.
Ook wordt er veel meer getest om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen en is men heel snel begonnen met het inenten van mensen met het coronavaccin. De percentage van aantal mensen die gevaccineerd zijn in Spanje is dan ook heel hoog.
Mede door alle maatregelen en inspanningen die er getroffen zijn, leek het virus in Spanje onder controle te zijn. Maar met de komst van de nieuwe variant omikron stijgen het aantal besmettingen alweer. De maatregelen tegen de covid zijn daarentegen heel erg versoepeld, aangezien deze nieuwe variant minder ziekenhuisopnames met zich mee brengt.
Mag er gereisd worden naar Barcelona?
Vanaf 9 mei 2021 is het opnieuw mogelijk naar Catalonië te reizen en zich te verplaatsen tussen de verschillende Spaanse autonome regio’s. Zolang je geen corona klachten hebt en negatief getest bent, kun je ook vliegen en autoreizen over de grenzen.
Wel moet je je aan allerlei eisen voldoen en certificaten bij je hebben. Denk hierbij aan een negatieve coronatest (PCR of antigenentest), een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van het virus.
Bij terugkeer naar Nederland of België hoef je ook niet meer in quarantaine te gaan.
Wel moet je een mondkapje met jou mee nemen, voor het geval deze nodig is.
👉 Lees hier meer over reizen naar Barcelona in tijden van corona.
Wat zijn de maatregelen tegen corona in Barcelona?
Ten wille van ieders veiligheid, hebben de Spaanse regering en de lokale bevoegdheden een aantal maatregelen tegen het coronavirus opgesteld. Denk hierbij aan de avondklok, mondkapjesplicht, coronapaspoort en regionale lockdowns. Omdat de regels per regio kunnen afwijken, focus ik me hier vooral op de maatregelen die men in Barcelona nu aantreft.
Algemene richtlijnen tegen het coronavirus
Vanuit de Catalaanse overheid wordt er geadviseerd om:
- Zoveel mogelijk je handen te wassen.
- Zorg voor een extra schoon huis. Ventileer de ruimtes in het huis minimaal 3 keer per dag gedurende 10 minuten.
- Zover het mogelijk is vanuit huis te werken en geen onnodige reizen te maken.
- Sociale bijeenkomsten zijn toegestaan.
- Zo min mogelijk met het ov te reizen, druktes te vermijden en voldoende afstand van andere mensen houden (1,5 tot 2 meter).
- Gebruik mondkapjes in ziekenhuizen en verpleeghuizen.
- Het is verboden om te roken op straat wanneer de afstand van minimaal 2 meter niet gerespecteerd kan worden. Ook mag je niet op straat met andere mensen eten (wel op het terras).
👉 Zie hier alle coronamaatregelen in Barcelona (in het Engels).
Richtlijnen voor mondkapjes
Mondkapjes zijn in de zorginstellingen (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen) verplicht. In het OV zijn ze vanaf 8 februari 2023 niet meer verplicht.
Mondkapjes zijn voor iedereen verplicht. De enige uitzonderingen zijn: kinderen onder de 6 jaar, tijdens het eten of vanwege gezondheidsredenen.
In Spanje mag je zowel medische als niet-medische mondmaskers gebruiken. De Spaanse overheid raadt aan om vooral chirurgische mondmaskers te gebruiken, omdat die beter dan stoffen mondkapjes zouden beschermen. Zelfs voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud wordt het dragen van mondkapjes aangeraden (maar niet verplicht).
Het mondmasker dient zowel de mond als de neus te bedekken en moet volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden.
Mondkapjes in Spanje zijn te koop bij apotheken, supermarkten en drogisterijen.
Draag je geen mondkapje waar je wel zou moeten, dan riskeer je een boete van maar liefst €100,-.
Richtlijnen voor horeca
Bars, restaurants en terrassen zijn weer open en op 100% capaciteit. Een coronatoegangsbewijs is niet meer nodig. Het mondkapje is niet meer verplicht.
Wel wordt het geadviseerd om met je pinpas of credit card in het restaurant te betalen en oppassen bij het bezoeken van het toilet.
Richtlijnen voor winkels
Alle winkels zijn weer open en zijn van de nodige voorzorgsmaatregelen voorzien.
Zo is er handgel en wegwerphandschoenen bij de ingang te vinden en zitten de medewerkers achter een schermglas bij de kassa. Op de markt is er zelfs een scherm aangebracht die het aantal klanten binnen de markt in real time aangeeft.
Een mondkapje dragen is niet meer nodig (behalve bij de apotheek).
De meeste winkels hebben een overzicht van de regels op hun voordeur hangen.
Richtlijnen voor contactberoepen
Kappers, masseurs, schoonheidsspecialisten, fysiotherapeuten en andere contactberoepen zijn open maar hebben wel maatregelen tegen het coronavirus genomen.
Zo mag je vaak alleen op afspraak naar binnen en wordt er bij aankomst een gezondheidscheck gedaan. Bij zorginstellingen moet je daarnaast een mondmasker dragen.
Richtlijnen voor musea en bezienswaardigheden
Musea, bioscopen, theaters, concertzalen en pretparken zijn open, maar dan wel met alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de plek coronaproof is, zoals handgels en looproutes en voldoende ventilatie.
Het aanschaffen van online tickets van tevoren is dan ook zeer aan te raden: zodoende hoef je niet in de rij te staan en ben je zeker dat je naar binnen mag.
Bij alle culturele voorstellingen, zowel binnen als buiten, met meer dan 1.000 mensen geldt er een controle van de capaciteit.
Richtlijnen voor discotheken en nachtclubs
Discotheken, theaters, circus, concertzalen en muziekbars mogen weer open. Een coronatoegangsbewijs of mondkapje is niet meer nodig.
Richtlijnen voor accomodaties
Veel hotels in Barcelona zijn lange tijd dicht gebleven. De accommodaties die wel open zijn, voldoen allemaal aan de richtlijnen tegen de covid. Denk hierbij aan: desinfecteren van ruimtes, handgel bij de ingang en minder tafels bij het restaurant om druktes te voorkomen.
Richtlijnen avondklok
Op dit moment geldt er geen avondklok in Barcelona.
Richtlijnen coronatoegangsbewijs
Vanaf vrijdag 28 januari 2022 is de covidpaspoort in Catalonië niet meer verplicht om binnen bars, restaurants, sportscholen, discotheken en verpleeghuizen te komen.
Richtlijnen voor toeristen
Wie naar Spanje reist (per vliegtuig, auto of boot) moet een negatieve coronatest, officieel vaccinatiebewijs of bewijs dat je hersteld bent van het virus kunnen overleggen.
Deze certificaten kun je vanaf 1 juli 2021 eenvoudig aanmaken via de CoronaCheck-app (voor Nederlanders) en de CovidSafeBE-app (voor Belgen). Woon je in Barcelona, dan kun je je coronacertificaat aanvragen via La Meva Salut.
Voor vliegreizigers gelden daarnaast extra maatregelen, zoals een temperatuurcontrole op het vliegveld.
In Spanje geldt er echter géén quarantaine voor reizigers uit Nederland of België.
👉 Lees hier meer over reizen naar Barcelona en alle regels.
Overige maatregelen
- Scholen zijn open, maar met allerlei protocollen tegen de covid.
- Sportscholen zijn open.
- Bibliotheken en andere culturele instellingen zijn open.
- Beurzen en evenementen zijn mogelijk.
- Pretparks zijn open.
- Religieuze en burgerlijke ceremonies (bruiloften, kerkdiensten en begrafenissen) zijn toegestaan.
Hou wel rekening mee dat er wel degelijk politiecontroles uitgevoerd worden om te controleren dat men zich aan de regels houdt.
Wat moet je doen als je ziek wordt?
Voel je je ziek en heb je wellicht een van de symptomen die op het coronavirus wijzen, zoals hoesten of koorts, dan kun je je laten testen via een kliniek (PCR-test) of apotheek (antigenen test) om zo erachter te komen of je positief bent en in quarantaine moet.
Ook is het dan aan te raden om binnen te blijven om niemand anders te besmetten totdat je de resultaten van de test hebt.
👉 Lees hier meer over hoe de zorg in Barcelona werkt.
Als je corona krijgt
Heb je positief gegeven in een antigenen test, dan dien je je huisarts hierover te informeren en in quarantaine te gaan. Ook kun je een PCR-test laten uitvoeren. De resultaten krijg je daarna via “La Meva Salut” (het digitale portaal voor de gezondheidszorg van alle Catalanen). Voor advies kun he ook het informatienummer van Salut bellen: 061.
Indien je positief bent getest, zal je een lijst door moeten geven met alle contacten met wie je de afgelopen 48 uur bent geweest. Deze contacten zullen dan een SMS krijgen zodat ze weten dat ze risico lopen en om zich ook te laten testen.
Positieve gevallen dienen in thuisquarantaine te gaan en geïsoleerd te blijven. De duur hiervan ligt aan de verschijnselen en hoe snel iemand zich herstelt, maar indien je geen klachten hebt, dan moet je 7 dagen thuis in quarantaine blijven.
Je moet dan ook twee keer per dag een update via de STOP COVID19 CAT-app doorgeven, die verbonden is met de lokale zorginstellingen. Deze zullen je dan ook te allen tijde te word staan en advies geven.
Als je nauw contact bent geweest
Iedereen in Catalonië die positief is getest moet verplicht in quarantaine gaan. De quarantaine duurt 7 dagen zolang er geen symptomen zijn gedurende de week.
Diegene die nauw contact zijn geweest, hoeven vanaf zaterdag 5 maart 2022 niet meer in quarantaine, ook al zijn ze niet (volledig) gevaccineerd.
Wat moet je doen als je je wil laten testen?
Antigenen testen worden in Barcelona bij de apotheken aangeboden.
Wil je je laten testen om er zeker te zijn dat je geen virus bij je draagt of om een reiscertificaat aan te kunnen vragen, dan dien je een afspraak te maken bij een van de vele (privé) klinieken die er in Barcelona te vinden zijn.
In deze klinieken worden alle soorten covid-testen aangeboden, zoals PCR, antigenen en snelle tests, plus de nodige reiscertificaten aangemaakt. Prijzen variëren aan de hand van het soort test, maar een PCR-test kost rond de €100,-.
Je dient hiervoor géén doktersverklaring of verwijzing te hebben. Houd wel rekening met de openingstijden en hoe lang het duurt tot je de resultaten krijgt, indien je deze nodig hebt om bijvoorbeeld te reizen.
Coronatest voor reizen in Barcelona aanvragen
Een aantal adressen waar je een coronatest kunt maken in Barcelona zijn:
- Quirón (meerdere locaties, o.a. Av. Josep Tarradellas 34, Carrer Roselló 484, Carrer Provença 319)
- Creu Blanca (meerdere locaties, o.a. Carrer J.V. Foix 63-71, Carrer Còrsega 345, Carrer Pelai 40, Av. Josep Tarradellas 104)
- Turó Park Dental & Medical Center (Carrer Francesc Pérez Cabrero, 19)
- Eurofins Megalab (vliegveld van Barcelona Josep Tarradellas Barcelona-El Prat)
Coronatest voor toegang in Barcelona aanvragen
Heb je een test voor toegang nodig in Barcelona, dan dien je een afspraak te maken bij een van de aangewezen instellingen door de Catalaanse overheid. De covid test dient niet ouder dan 48 uur (antigenen test) of 72 uur (PCR test) te zijn en moet getoond worden bij de ingang van onder meer bars, discotheken en sportscholen. De kosten voor de test zijn voor je eigen rekening.
Corona-zelftest in Barcelona kopen
Corona-zelftests worden in Spanje via de apotheken verkocht.
Corona-vaccinaties in Spanje
Sinds eind december 2020 is men in Spanje begonnen met het grote vaccinatieplan tegen het coronavirus.
Het COVID-19-vaccin wordt gratis aangeboden in Spanje en het vaccineren gebeurt op vrijwillige basis.
De Spaanse vaccinatiecampagne bestaat uit verschillende fasen die progressief verlopen naargelang de kenmerken van de vaccins en de beschikbare doses. Er worden momenteel vier vaccins toegediend: Pfizer / BioNTech, Moderna / Lonza, Oxford / AstraZeneca en Janssen / Johnson & Johnson.
De eerste doses van het vaccin tegen de COVID-19 gingen naar de meest risicovolle bevolkingsgroepen, bewoners van verpleeghuizen, zorgverleners en mensen met een grote afhankelijkheid. Daarna volgden de meest kwetsbaren en mensen met een essentiële sociale beroep.
De hele bevolking boven de 60 jaar wordt momenteel gevaccineerd. Later, naarmate er meer vaccins beschikbaar zijn, zal de rest van de bevolking gevaccineerd worden. De bedoeling is om minstens het 70% van de Spaanse bevolking in de zomer al ingeënt te hebben.
In oktober 2021 is men in Spanje begonnen met de derde prik (de boosterprik) bij de meest kwetsbare en ouderen boven 70 jaar oud.
👉 Lees hier meer over het Spaanse vaccinatieplan (in het Spaans).
Hoe werkt het vaccineren in Barcelona?
Wie aan de beurt is voor een vaccin in Barcelona krijgt vanzelf een SMS met een link waarmee je een afspraak online kunt maken. Er zijn meerdere prik locaties in de stad waaruit je kunt kiezen voor het maken van de afspraak.
Degene die de Pfizer of Modena vaccin krijgen worden door de huisarts ingeënt. Voor AstraZeneca zijn er grote priklocaties ingericht.
Om je te kunnen vaccineren is het verplicht om je legitimatie (ID-kaart), gezondheidskaart (TSI) en bevestiging van je oproep mee te nemen. Buitenlanders moeten de NIE of paspoort tevens mee nemen.
Het vaccin wordt vervolgens geregistreerd in je medische dossier. Deze kun je zelf raadplegen via “La Meva Salut” en indien nodig afdrukken.
👉 Lees hier meer over covid vaccinaties in Barcelona.
Tijdlijn coronavirus in Spanje
Maart 2020
Tussen de eerste officiële coronapatiënt op 31 januari 2020 en 14 maart 2020, zijn er in Spanje al 143.247 gevallen van COVID-19 gemeld, waaronder 5.407 sterfgevallen. De Spaanse regering verwacht eigenlijk nog meer coronagevallen en heeft daarom op 14 maart de noodtoestand afgekondigd, waarmee ze onder andere de beweging van mensen in het land kunnen beperken, goederen opeisen, industrieën en boerderijen bezetten en essentiële goederen verdelen.
Vanaf zondag 15 maart is het dan ook verboden om in heel Spanje de straat op te gaan zonder goede reden (dat kan bijvoorbeeld zijn boodschappen doen, naar werk gaan, de hond uitlaten of op doktersbezoek).
Aan dit bevel volgde op 16 maart de sluiting van de fysieke grenzen met Portugal en Frankrijk voor alle inkomende personen die met de auto of de trein reizen, behalve voor Spanjaarden en goederen. Het verkeer in havens en op luchthavens wordt vooralsnog niet gesloten, maar er worden wel strenge grenscontroles uitgevoerd om te controleren dat alleen Spaanse staatsburgers of mensen met een echte (en aantoonbare) reden naar Spanje reizen.
Gezien de slechte verwachtingen, maakte de president van Spanje op zondag 22 maart bekend de noodtoestand en de lockdown in Spanje nog twee weken te willen verlengen. Op woensdag 25 maart werd door het congres de verlenging van de noodtoestand goedgekeurd, wat betekent dat heel Spanje in quarantaine zit tot en met 11 april, en dat alle reizen en evenementen rondom de Semana Santa, de Heilige Week, niet doorgaan.
Vanaf maandag 30 maart mogen alleen mensen met vitale beroepen nog werken. Bedrijven waar niet thuisgewerkt kan worden gaan dus dicht.
Op 31 maart waren de eerste tekenen van afvlakking in het aantal corona besmettingen in Spanje te merken, vermoedelijk als gevolg van de strenge corona maatregelen. Het aantal doden blijft helaas nog schrikbarend hoog iedere dag.
April 2020
Op 1 april is bekend geworden dat ondanks het verbod op ontslagen tijdens de noodtoestand, in maart een nieuw record is behaald in aantal werklozen sinds de crisis in 2009, met maar liefst 302.000 nieuwe werklozen (tijdelijke ontslagen, de zogenoemde ERTE, buiten gelaten). Hierdoor kampt Spanje nu met 3,5 miljoen werklozen en een nieuwe crisis is in aantocht.
Op zondag 4 april heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bekendgemaakt de noodtoestand te verlengen tot 26 april.
Het einde van de totale lockdown in Barcelona is in zicht. Door de dalende trend in aantal coronagevallen mag iedereen die geen vitaal beroep doet vanaf dinsdag 14 april terug naar zijn werk keren of vanuit huis blijven werken. Om geen nieuwe piek te halen, zal de overheid mondkapjes bij de ov stations uitdelen. De week erna, vanaf 20 april, zal de Catalaanse overheid beginnen met het uitdelen van mondkapjes via de apotheken. De eerste mondkapje is op vertoon van de zorgkaart gratis op te halen, maar voor de tweede wordt er €0,96 afgerekend.
Op 28 april heeft de regering bekendgemaakt de noodtoestand in Spanje te willen verlengen tot 10 mei, maar kinderen zullen vanaf 26 april (onder bepaalde voorwaarden) eindelijk naar buiten mogen gaan.
Het aantal doden door corona besmettingen blijft op 26 april dalen en de overheid heeft aangegeven dat men vanaf 2 mei weer buiten zal mogen sporten en wandelen als deze trend zich doorzet.
Premier Sánchez heeft op 28 april de “desescalada” oftewel, de exit-strategie van de corona-lockdown in Spanje, bekend gemaakt. De versoepeling van de maatregelen zal in vier fasen plaatsvinden vanaf 4 mei en kan per regio anders er uit zien, maar uiteindelijk zal Spanje eind juni klaar zijn voor het “nieuwe normaal”. Er zullen waarschijnlijk nog steeds beperkingen zijn, zoals het maximum aantal mensen die in een restaurant, winkel, museum of bioscoop mogen. Scholen zullen dicht blijven tot september. Of Spanje deze zomer buitenlandse toeristen gaat verwelkomen is vooralsnog niet bekend.
Mei 2020
In Barcelona moet iedereen vanaf maandag 4 mei een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.
De staat van alarm is op woensdag 6 mei verlengd tot en met 24 mei.
De regering verlengt tot 15 juni de beperking van niet-essentiële reizen naar Spanje en wijst vijf luchthavens en acht havens aan, waaronder de luchthaven El Prat en de haven van Barcelona, als de enige toegangspunten tot het land vanuit het buitenland. Vanaf vrijdag 15 mei wordt ook de verplichte quarantaine voor internationale reizigers die in Spanje aankomen van kracht, een maatregel die van kracht zal zijn tot 24 mei of tot het einde van de alarmtoestand als er uitbreidingen zijn.
Op maandag 18 mei ging Barcelona naar fase 0,5 van het exitplan van de Spaanse overheid, met enkele versoepelingen zoals het openen van winkels. Er wordt daarnaast gesproken om de mondkapjes in alle publieke ruimtes te verplichten, de noodtoestand nog een maand te verlengen en de landsgrenzen aan het einde van het de-escalatieproces open te stellen voor toerisme.
De Spaanse overheid heeft op 20 mei besloten om mondkapjes te verplichten in openbare ruimten, zowel binnen als buiten, waar de 2 meter afstand bewaren lastig is. Ook mogen hotels in fase 1 weer open gaan en mogen kinderen vanaf fase 2 van het de-escalatieplan terug naar school. Het is inmiddels ook bekendgemaakt dat de grenzen vanaf juli weer open zullen gaan voor internationaal verkeer en toerisme. Voor toeristen geldt er straks uiteraard geen quarantaine.
Juni 2020
De staat van alarm is opnieuw verlengd tot en met 21 juni. De Spaanse overheid heeft op 4 juni bekendgemaakt dat het dragen van mondmaskers en de 2 meter afstandregel van kracht blijven totdat er een vaccin is tegen het coronavirus.
In een nieuw decreet op 9 juni wordt de sociale afstand, dat tot nu toe in Spanje van 2 meter afstand was, aangepast naar 1,5 meter, net als in Nederland. Ook worden er specifieke protocollen vastgelegd die het nieuwe normale leven zullen regeren. Huisartsen mogen mensen met symptomen die op coronavirus wijzen gelijk testen. In het OV zal er extra op druktes gelet, terwijl iedereen die per boot of vliegtuig aankomt gescreend zal worden. Men mag na de noodtoestand weer naar zijn werk, maar wel met specifieke richtlijnen om ervoor te zorgen dat het virus blijft gedempt.
Op zondag 14 juni heeft de regering bekend gemaakt dat Spanje niet op 1 juli maar op 21 juni de grenzen voor toeristen uit de Schengenlanden gaat openen. Alleen de grenzen met Portugal en niet EU-landen blijven nog gesloten tot 1 juli.
De noodtoestand en het de-escalatieproces zijn op 21 juni opgeheven. Daarna begint Spanje met de nieuwe normaliteit met maatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen daar waar de afstand van 1,5 meter niet te doen is, bijvoorbeeld in winkels en ov.
Juli 2020
Het coronavirus is nu veelal onder controle in Spanje, maar de Spaanse overheid heeft alsnog bekend gemaakt de noodtoestand opnieuw af te kondigen indien er grote corona-uitbraken plaatsvinden.
Wegens een corona-uitbraak onder de fruitplukkers in El Segrià is de hele regio van Lleida sinds maandag 6 juli in lockdown en worden mondmaskers vanaf donderdag 9 juli overal in Catalonië verplicht.
Op donderdag 9 juli wordt er een kleine corona-uitbraak in Barcelona’s polo club gemeld met tot nu toe 12 besmettingen. Ook in de stad groeit het aantal besmettingen (163 afgelopen week).
De Catalaanse regering heeft op vrijdag 17 juli alle inwoners van Barcelona en de omliggende gemeenten gevraagd de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. De maatregelen worden aangescherpt in onder andere bars, restaurants en niet-essentiële winkels. Discotheken, bioscopen, theaters, sportscholen, speeltuinen en andere openbare ruimtes gaan weer dicht. Musea, bibliotheken en stranden blijven vooralsnog open. Groepsvorming van meer dan 10 personen verboden.
Vanaf 24 juli gaat de terminal T2 van de luchthaven in Barcelona opnieuw open. Deze werd tijdens de noodtoestand gesloten, aangezien er minder gevlogen werd. Slechts een deel van de terminal T1 was tot nu toe in gebruik.
Vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen hebben zowel de Nederlandse als de Belgische Buitenlandse Zaken voor gekozen om het reisadvies voor Barcelona en de randgemeenten aan te scherpen. Het advies gaat van “geel” naar “oranje“, wat betekent alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Reizen naar andere gebieden zoals de Costa Brava en de Costa Daurada mag nog wel.
Augustus 2020
Op 1 augustus hebben de Belgische autoriteiten de kleurcode rood gegeven voor Barcelona en randgemeenten. Dat wil zeggen: reizen wordt sterk afgeraden en indien je terugreist, dien je in quarantaine en een coronatest te doen.
Op 6 augustus heeft de Nederlandse overheid de maatregelen voor vliegreizigers van code oranje gebieden aangescherpt met gratis coronatesten bij aankomst op de luchthaven in Nederland én quarantaine ongeacht het resultaat van de test. De GGD controleert daarnaast of ze de twee weken quarantaine naleven.
Op 14 augustus zijn de coronamaatregelen in Spanje opnieuw aangescherpt met onder andere rookverbod als 2 meter afstand houden niet mogelijk is.
Op 24 augustus is het reisadvies voor heel Spanje op oranje gezet door de Nederlandse overheid. Ondertussen worden in Barcelona massale tests gedaan en de maatregelen tegen de covid voor straks in de scholen worden bekendgemaakt. Dat houdt onder andere in mondmaskers verplicht vanaf 12 jaar oud en coronatests in verschillende scholen.
September 2020
Eind september is de tweede corona-golf in Spanje al een feit en de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in Catalonië zijn aangescherpt met onder andere: geen bijeenkomsten met meer dan 6 personen, 10 dagen quarantaine in plaats van 14 dagen en nieuwe wet voor thuiswerken.
Om een nieuwe tweede lockdown te voorkomen heeft de Catalaanse regering de sluiting van alle horeca tot het einde van de maand op 14 oktober afgekondigd. Afhalen of eten bezorgen mag nog wel, net als restaurants bij hotels (voor hotelgasten). Ook thuiswerken, online lessen op universiteiten en afgelasting van alle amateur sportwedstrijden zijn enkele van de maatregelen die aangenomen zijn de komende 15 dagen om de verspreiding van het virus te stoppen. Op dit moment is het reproductiegetal in Catalonië 1,33 (signaalwaarde is 1) en het risicogetal 338 (boven 200 betekent “zeer hoog”).
Oktober 2020
De Spaanse regering heeft op zondag 25 oktober de staat van alarm opnieuw uitgeroepen. Premier Sánchez wil dat de noodtoestand tot 9 mei duurt, maar het parlement moet daarvoor toestemming geven. Een andere nieuwe maatregel is de avondklok voor het hele land, dat in Catalonië tussen 22:00 en 06:00 uur geldt. De Catalaanse regering bestudeert ook andere mogelijke maatregelen, zoals verplicht thuis blijven gedurende de weekenden.
Op donderdag 29 oktober maakt de Catalaanse regering nieuwe maatregelen bekend die de mobiliteit van de inwoners verder beperken. De nieuw aangekondigde maatregelen houden in dat de grenzen van Catalonië op slot gaan en dat je zonder reden de regio niet meer in of uit mag. In het weekend gaan verschillende gemeenten op slot, waardoor je de stad niet meer uit kan. De avondklok tussen 22:00 en 06:00 uur is nog steeds geldig, net als de sluiting van alle horeca. Deze maatregelen zullen in ieder geval voor de komende twee weken gelden.
November 2020
De restricties tegen het coronavirus in Catalonië zijn verlengd tot 23 november. Daarna zullen alle openlucht activiteiten zoals terrassen van bars en restaurants weer toegestaan worden en zal een nieuwe de-escalatieplan plaatsvinden. Ook wordt een negatieve PCR-test dat niet ouder is dan 72 uur verplicht voor reizigers die naar Spanje vliegen (test is niet verplicht als je met de auto reist). De laatste maatregelen die opgeheven zullen worden, zullen naar alle waarschijnlijkheid de avondklok en de grenssluiting zijn.
Vanaf maandag 23 november gaan bars, restaurants, theaters, bioscopen en concertzalen opnieuw open met een beperkt aantal gasten. Dit maakt onderdeel van de eerste de-escalatie fase. Ook is bekend gemaakt dat de avondklok tot wel de kerst zal gelden. Het plan nu is om iedereen in Catalonië getest te krijgen zodat kerstdiners straks op een veilige manier plaats kunnen vinden.
December 2020
Vanaf maandag 14 december gaan winkelcentra weer open met 30% capaciteit. Ook de ski gebieden in de Pyreneeën zullen dit jaar openen.
Op vrijdag 18 december werden de maatregelen voor de periode van de feestdagen bekendgemaakt (van 21 december tot 11 januari). Hoewel ze minder streng zijn dan gedacht, mag men zijn comarca (streek) niet zonder goede reden verlaten (dat kan werk of een familiebezoek zijn, of een reis naar je vakantiehuis of hotel). In alle restaurants en cafés zijn er openingstijden vastgesteld voor ontbijt en lunch en avondeten mag alleen afhaal zijn. De avondklok blijft van kracht en wordt alleen verruimd op 24 en 31 december en 5 januari. Familie bijeenkomsten mogen tot wel 10 mensen, mits afkomstig uit maximaal twee “bubbels”.
Een vrouw van 96 jaar oud uit Guadalajara heeft op 27 december 2020 de allereerste vaccinatie tegen het coronavirus van Spanje gekregen. De vaccins worden als eerste bij de ouderen en meest kwetsbare doelgroepen en het zorgpersoneel toegediend.
Januari 2021
Vanwege de heropleving van het virus in Catalonië en de toenemende drukte in de ziekenhuizen heeft de Catalaanse overheid nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd vanaf 7 januari. Onder andere mogen alleen winkels dat niet groter dan 400 vierkante meter zijn doordeweeks open zijn en in het weekend zijn alleen de essentiële winkels als supermarkten en apotheken open. Winkelcentra blijven dicht. De reeds bestaande maatregelen voor de horeca en culturele sector en de avondklok blijven van kracht. Ook mag je zonder reden je gemeente niet verlaten. Scholen gaan zoals eerder vermeld op 11 januari open. Deze maatregelen zullen tot en met 17 januari gelden.
De eerder genomen maatregelen in Catalonië (o.a. gemeentelijke lockdown en de sluiting van niet-essentiële bedrijven in het weekend) worden met 2 weken verlengd t/m 7 februari 2021.
Spanje zit sinds januari 2021 volop in de derde golf: het aantal geïnfecteerde personen is na de feestdagen gestegen, net als de ziekenhuisopnames en dodenaantal.
Februari 2021
Op 4 februari 2021 heeft de Catalaanse overheid enkele versoepelingen bekendgemaakt. Onder andere de wijziging van een gemeentelijke sluiting voor een regionaal sluiting (je mag je “comarca” of streek niet uit). Bars en restaurants mogen een uur extra langer open ‘s morgens en ‘s middags. Sportscholen kunnen weer open gaan, maar dan op 30% van hun capaciteit. De overige maatregelen, zoals de avondklok of de sluiting van niet-essentiële winkels in het weekend, blijven hetzelfde.
Catalonië verlengt de huidige maatregelen tot en met 28 februari 2021 en opent alleen de buitenschoolse activiteiten. Ondertussen groeit het aantal besmettingen met de Britse coronavariant in Spanje (één op de vijf).
Maart 2021
De Catalaanse regering heeft een aantal beperkingen rondom het coronavirus vanaf maandag 8 maart versoepeld. Onder meer mag de horeca nu tot 17:00 uur zonder pauzes open zijn, mogen winkelcentra weer openen en worden de lessen in de universiteiten deels herstart (met 30% van hun capaciteit). Experts vragen echter nog steeds om voorzichtigheid vanwege het tekort aan toegediende vaccins en het feit dat de Britse variant ondertussen al in de meerderheid is.
Tijdens de Semana Santa zullen de grenzen dichtblijven tussen de verschillende Spaanse regio’s. Catalanen mogen echter wel hun streek (comarca) verlaten vanaf 15 maart, maar alleen met hun eigen “bubbel”. Niet-essentiële winkels mogen tevens weer openen in het weekend.
Op 22 maart 2021 is bekendgemaakt dat het negatieve advies voor reizen naar het buitenland voor Nederlanders waarschijnlijk tot half mei in stand blijft.
Vanaf dinsdag 30 maart 2021 moeten autoreizigers die naar Spanje via Frankrijk komen ook in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag van max. 72 uur oud.
April 2021
Vanaf vrijdag 9 april en tot maandag 26 april 2021 mag men weer de comarca of streek niet verlaten. Dit in verband met de gevreesde vierde golf van het coronavirus.
Mei 2021
Op 9 mei eindigt de staat van alarm in Spanje en zal de avondklok en de regionale lockdown komen te vervallen in Catalonië. Bars en restaurants in Catalonië zullen per 9 mei weer mogen openen tot 23:00 uur, zowel terrassen als binnen. Ook pretparken mogen dan weer open.
Juni 2021
In juni zal de massale vaccinatie voor mensen onder de 50 jaar in Spanje beginnen.
Vanaf juni 2021 worden een aantal maatregelen verruimd (zoals de openingstijden van bars en restaurants en ontmoetingen tot wel 10 mensen) en veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Dan kun je met zowel een negatieve PCR-test dat niet ouder is dan 48 uur, een vaccinatiebewijs (zoals het gele boekje) of een bewijs dat je hersteld bent van het virus, naar Barcelona reizen. Vanaf 7 juni zijn daarnaast gevaccineerde mensen van buiten de EU weer welkom. Ook kunnen toeristen uit landen die een laag risiconiveau hebben zonder negatieve test naar Spanje reizen.
Minimum leeftijd voor een PCR om de grenzen met Spanje over te steken is op woensdag 9 juni 2021 verhoogd van 6 naar 12 jaar oud.
Discotheken en muziekbars in Catalonië mogen vanaf 21 juni 2021 weer open.
Het advies van de Belgische autoriteiten voor reizen naar Catalonië gaat vanaf 16 juni 2021 van “oranje” naar “rood“.
Vanaf 26 juni 2021 hoeft men geen mondkapje meer op straat te dragen in Spanje. Wel op plekken waar er geen 1,5 meter afstand gelaten kan worden en in binnenruimtes.
Juli 2021
Op 1 juli 2021 veranderen de reisregels binnen Europa en heb je een certificaat nodig om te kunnen reizen, het Digitaal Corona Certificaat van de Europese Unie. Deze zogenaamde reispas kan via een QR-code aangeven of je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van een besmetting of recent negatief getest bent. Wie nog niet twee weken volledig gevaccineerd is, heeft alsnog een test nodig.
Vanaf 1 juli hoeven terugkeerders uit Spanje in Nederland niet meer in quarantaine.
In Barcelona laait het virus weer op. Men spreekt al zelfs over een vijfde golf. De Catalaanse regering is bezorgd over het toenemende aantal nieuwe besmettingen en heeft besloten om alle nachtclubs en discotheken minstens twee weken vanaf 8 juli 2021 te sluiten. De besmettingen gebeuren vooral onder de jongeren die niet gevaccineerd zijn. In ziekenhuizen is het effect vooralsnog klein, maar het aantal opgenomen mensen neemt wel toe.
De risico op besmetting in heel Catalonië is nu heel hoog. Met de huidige cijfers rijst in Catalonië de vraag om de avondklok weer in te voeren. Ondertussen zijn er ook nieuwe maatregelen genomen: sociale bijeenkomsten worden beperkt tot 10 mensen en alles tussen 00:30 en 06:00 uur moet dicht zijn.
Hoewel Nederland op 15 juli 2021 rood kleurde, zijn Nederlanders nog steeds van harte welkom in Spanje. Wel moet je aan alle eisen (zoals negatieve test, volledig gevaccineerd of hersteld zijn) te voldoen.
Catalonië gaat per 17 juli 2021 de avondklok tussen 01:00 en 06:00 uur weer invoeren om de besmettingen onder jongeren terug te dringen. Avondklok geldt alleen in gemeentes met meer dan 5000 inwoners en een hoge besmettingsgraad.
De Nederlandse overheid heeft besloten alle landen in Europa groen of geel te kleuren. Vanaf dinsdag 27 juli kleurt Spanje weer geel en vervalt dus het negatief reisadvies. Wel gelden er nog steeds regels voor de heen en terugreis.
Augustus 2021
De tijdelijke avondklok wordt voor het merendeel van de gemeentes in Catalonië (waaronder Barcelona) opgeheven vanaf 20 augustus 2021. In slechts 19 verschillende Catalaanse gemeentes blijft het verbod om buiten tussen 01:00 en 06:00 uur te begeven. In Barcelona zorgt dit voor grote drukte ’s nachts op het strand en op verschillende plekken in de stad, waar jongeren gaan feesten.
Vanaf 28 augustus 2021 geldt de avondklok in heel Catalonië niet meer.
September 2021
Door de steeds betere cijfers in Catalonië verdwijnt de beperking van afspreken met maximaal 10 mensen op vrijdag 10 september 2021. Ook de metro van Barcelona gaat weer van zaterdag op zondag de hele nacht rijden.
Het nachtleven in Catalonië kan vanaf donderdag 23 september weer open. Uitgaan zal echter alleen in de buitenlucht, mét mondmasker en tot drie uur ’s nachts zijn. Het mondmasker is verplicht zolang er niet geconsumeerd wordt en dansen is niet toegestaan. Ook wordt er bestudeerd of de nachtclubs volledig open kunnen gaan dankzij de coronapaspoort.
Oktober 2021
Discotheken, muziekbars en conzertzalen mogen vanaf 8 oktober 2021 weer open. Er gelden wel strikte regels, zoals een coronapaspoort voor alle bezoekers, beperkte capaciteit (70%) en mondkapje op zolang er niet geconsumeerd wordt.
November 2021
De coronapaspoort wordt nu uitgebreid naar alle evenementen (zoals bruiloften) waarbij gedanst wordt.
Vanwege de oplopende cijfers wordt het coronapaspoort in Catalonië per 3 december ook in bars en restaurants (alleen de binnenruimtes), sportscholen en verpleeghuizen verplicht. Alleen wie gevaccineerd, negatief getest of het virus al onder de leden heeft gehad mag dan naar binnen.
December 2021
Door de komst van de nieuwe variant omikron en de stijging van het aantal besmettingen, heeft de Catalaanse regering besloten om de avondklok opnieuw in te voeren (tussen 01:00 en 06:00 uur) naast andere maatregelen zoals het beperken van de groepsvorming tot 10 mensen, de maximum capaciteit in winkels (70%) en restaurants (50%) aan te passen en de sluiting van het nachtleven vanaf 24 december 2021. Deze maatregelen zullen in principe twee weken gelden.
Januari 2022
De inmiddels geldende maatregelen in Catalonië tegen het coronavirus (waaronder de avondklok en mondkapjesplicht voor binnen én buiten) worden met nog twee weken verlengd.
Vanaf donderdag 20 januari 2022 is er geen avondklok meer in Barcelona. De rest van de maatregelen blijven wel van kracht.
Vanaf vrijdag 28 januari 2022 worden de meeste maatregelen in Catalonië versoepeld. Geen coronatoegangsbewijs meer, maximale groepsgrotte van 10, of beperkte capaciteit in winkels, restaurants en musea. Alles mag weer open tot na middernacht maar het nachtleven blijft voorlopig gesloten.
Het nachtleven sector in Catalonië hoopt 11 februari weer open te kunnen gaan.
Februari 2022
Vanaf donderdag 10 februari 2022 zijn mondkapjes niet meer verplicht in de buitenlucht in Spanje en vanaf 11 februari 2022 mag het uitgaansleven in Barcelona weer open.
Maart 2022
Er is een dalende trend in het aantal positieven door het coronavirus in Barcelona en vanaf zaterdag 5 maart 2022 hoef je niet meer in quarantaine als je nauw contact bent geweest (zelfs als je niet gevaccineerd bent.
April 2022
Vanaf 20 april 2022 zijn mondkapjes in de binnenruimtes niet meer verplicht in Spanje, wel in het openbaar vervoer en in inrichtingen voor medische zorg en maatschappelijke ondersteuning (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen).
Ook hoef je vanaf nu geen Spaanse gezondheidsverklaring meer in te vullen voor vertrek. Met een coronapaspoort conform je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent, is het voldoende om naar Spanje te reizen.
Februari 2023
Vanaf woensdag 8 februari 2023 zijn mondkapjes in Spanje niet meer verplicht in het OV. Wel moeten ze gebruik worden bij een bezoek aan de arts, tandarts, opticien, of als je naar de apotheek moet.
Hoe is de lockdown in Barcelona geweest?
Tijdens de eerste golf van de pandemie, hebben Barcelonezen gedurende zeven wekende de lockdown in hun kleine appartementen moeten trotseren. Men mocht de straat niet op mits er een goede reden ervoor was, zoals werk, een doktersbezoek, boodschappen doen, de hond uitlaten of de vuilnis buiten zetten. Men mocht zelfs niet in de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen, zoals dakterrassen en tuinen, komen.
Alle horeca, winkels, scholen, musea, theaters en concertzalen waren dicht, waardoor de levendige Barcelona ineens in een spookstad veranderde.
Opeens waren er overal politieagenten om mensen te controleren, ging het leger de straat op om noodhulp te verlenen en plekken als de haven en het vliegveld te reinigen en werd de Fira de Montjuïc in een geïmproviseerde ziekenhuis omgetoverd.
Daarnaast werd het dragen van mondkapjes en plastic handschoenen een must, net als het ontsmetten van al je boodschappen, je handen vaak wassen en je huis schoon houden.
Door het hele corona en de lockdown situatie in Barcelona, zag je ook veel mooie dingen ontstaan, zoals het dagelijks applaus voor alle hulpverleners, spontane concerten op balkons, buren die voor elkaar zorgden en boodschappen voor de ouderen deden en mensen die elkaar positieve berichten stuurden. Ook bij de metrostation Hospital de Sant Pau / Guinardó (L4) is er een grote muurschildering gebracht ter ere van het zorgpersoneel.
👉 Lees hier over de ervaring van zes Nederlanders en Belgen in Barcelona.
Welke gevolgen heeft het coronavirus in Barcelona gehad?
Het coronavirus heeft een enorm impact in de stad en zijn inwoners gehad. Velen daarvan zijn in een klap werkloos geraakt of in financiële problemen gekomen door de sluiting van bedrijven. Andere hebben nu het gemak van thuiswerken ontdekt. Het sociale leven en de bedrijvigheid van Barcelona hebben weken lang platgelegen, wat grote gevolgen heeft gehad voor onder meer het onderwijs, de toeristische- en horecasector.
Dichte deuren
Door het coronavirus zijn er veel bedrijven die uit voorzorg of omdat het niet anders haalbaar was, zijn deuren moesten sluiten. Nu ook als je door de straten in Barcelona loopt kom je veel dichte winkel rolluiken tegen. Een groot gedeelte van deze winkels en horecazaken zullen naar alle waarschijnlijkheid de coronacrisis niet overleven en voorgoed moeten sluiten.
Extra drukte in ziekenhuizen
Uiteraard was de omloop van het coronavirus goed te merken in de lokale ziekenhuizen, waar op steeds meer afdelingen coronapatiënten kwamen te liggen en de werkdruk enorm toenam. De Fira de Montjuïc, het beursgebouw waar talloze evenementen in Barcelona plaatsvinden, werd zelfs tot ziekenhuis omgebouwd om extra capaciteit aan de ziekenhuizen te bieden, net als een aantal lege hotels in de stad.
De coronacrisis liet duidelijk zien dat ziekenhuizen in Spanje niet helemaal voorbereid waren op zo’n pandemie en dat er meer geïnvesteerd dient te worden in zowel zorgmateriaal als personeel. Die laatste maken zich nu sterk en eisen onder andere betere werkcondities.
Lege schappen en rijen in de supermarkten
Boodschappen doen heeft een hele nieuwe dimensie gekregen. Zo zag je aan het begin van de coronacrisis vaak lege schappen in de supermarkten omdat er veel mensen gingen hamsteren. Daarna mocht er maar één persoon per huishouden boodschappen doen en werd de capaciteit in de winkels zó verkleind dat er vaak hele lange rijen buiten stonden.
Ondertussen mag je weer boodschappen doen met meerdere mensen, maar nog steeds dien je hiervoor je handen te desinfecteren, een mondmasker dragen en plastic handschoenen aan doen om spullen te pakken. Ook wordt er op druktes gecontroleerd.
Ontslaggolf bij bedrijven
De hulp die bedrijven en ondernemers in Spanje krijgen in tijden van de coronacrisis is in de meeste gevallen nihil of in de vorm van een krediet.
Vele bedrijven die onder grote verliezen lijden maken daarom gebruik van de ERTE (expedientes de regulación temporal de empleo) om contracten met werknemers tijdelijk te ontbinden. Met een ERTE kan het bedrijf de arbeidsactiviteit van de werknemer volledig stoppen of in uren verminderen.
Veel werknemers zijn hierdoor in een tijdelijke schorsing van hun contract verzuild geraakt of helemaal werkloos geworden. De armoede onder de bevolking en de drukte bij de Spaanse uitkeringsinstanties neemt hierdoor alleen maar toe en kan in de toekomst voor een nog grotere economische crisis zorgen.
Toeristenstad loopt leeg
Door de lockdown gingen de meeste toeristen weg en kwamen er ook geen nieuwe toeristen aan, waardoor de altijd zo drukke binnenstad en attracties zoals de Sagrada Família en Park Güell helemaal stil kwamen te liggen.
Door de restricties in het reizen van en naar hoog-risicolanden als Spanje en de grenscontroles, was het reizen naar Barcelona alles behalve een makkelijke opgave.
Veel hotels in de stad, net als de Terminal 2 van Barcelona Airport en de cruise terminal zijn voor een lange tijd (of nog steeds) gesloten geweest, wat duidelijk laat zien dat er nog geen toeristenstroom op gang is.
Eerdere maatregelen tegen het coronavirus in Barcelona
Door de dreigende coronapandemie, kwam de Spaanse regering al snel met een pakket van strenge maatregelen en kondigden ze de noodtoestand af. Zodoende was men verplicht om thuis te blijven en kon de overheid sneller ingrijpen.
De coronamaatregelen in Barcelona tijdens de lockdown waren als volgt.
Binnen blijven
De Spaanse regering heeft het bevel gegeven dat iedereen de komende weken binnen moet blijven. Mensen mogen de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen zoals dakterrassen en tuinen niet meer in. Alleen voor het meest noodzakelijke (zoals boodschappen doen, naar je werk, apotheek of het ziekenhuis gaan) mag je naar buiten gaan, maar wel in je eentje.
Helemaal wanneer je in het risicogroep valt (mensen boven de 65 of met aandoeningen), moet je binnen blijven.
Het gebruik van mondkapjes (of mondneusmaskers) op straat is niet verplicht, maar wordt zeer aangeraden door de Spaanse regering.
Zelfverantwoord reiscertificaat
Tijdens de noodtoestand mag niemand zich meer verplaatsen zonder een goede reden (o.a. om naar werk te gaan of essentiële goederen te halen). Wie wel naar zijn werk moet, heeft hiervoor een ondertekende brief nodig en een zelfverantwoord reiscertificaat op zak.
Met dit zogenaamde Certificat autoresponsable de desplaçament kunnen mensen het doel van hun bezoek op straat aangeven; of het om naar het werk te gaan is, medicijnen te halen of boodschappen te doen. Daarmee kan de politie snellere controles uitvoeren.
Voor kleine dingen zoals de hond uitlaten of het vuilnis weg te zetten is zo’n verklaring niet nodig.
Het document is hier online te downloaden of online in te vullen. Let wel op dat dit document alleen geldig is in Catalonië en geen vervanging is voor de documenten die bedrijven reeds aan hun werknemers hebben gegeven.
Sluiting van winkels behalve eerste levensbehoeften
Alle winkelcentra en winkels die niet aan eerste levensbehoeften voorzien moeten dicht. Alleen supermarkten, versmarkten, apotheken, dierenwinkels, drogisterijen, tabak zaken, tankstations en kiosken blijven open. Klanten mogen individueel naar binnen komen en altijd een meter afstand van elkaar houden.
Ook kun je nog steeds online aankopen doen en ze laten bezorgen.
Minder OV
Hoewel het openbaar vervoer in Barcelona nog steeds werkt, zijn het aantal nachtbussen minder geworden en de metro, tram en treinen rijden alleen overdag tot middernacht.
De maatregelen die hier zijn genomen zijn: alle contact met medewerkers beperken (o.a. geen informatiebalies of tickets bij de chauffeur in de bus kopen), vaker schoonmaken en melding doen wanneer het te druk voor passagiers is om in te stappen.
Verbod op evenementen en samenkomsten
Alle evenementen in Barcelona waarbij grote menigten zich verzamelen, zoals de marathon van Barcelona en Barcelona’s bierfestival, worden de komende maanden afgelast. Dit jaars viering van Sant Jordi, de dag van de liefde in Catalonië dat gevierd wordt met boeken en rozen en veel straatkraampjes, gaat tevens niet door. 23 juli is als alternatieve datum voorgesteld.
Ook sportverenigingen, wijkcentra en dagbestedingen voor ouderen mogen geen activiteiten meer uitvoeren.
Musea, theaters, concertzalen en discotheken hebben tevens hun deuren vanwege het coronavirus gesloten en alle voetbalwedstrijden zijn stilgelegd.
Sluiting van scholen
Alle peuterspeelzalen, crèches, scholen en universiteiten in Barcelona zijn dicht. In Barcelona waren er al een paar scholen dicht vanwege een paar coronagevallen, maar nu geldt deze maatregel dus voor álle onderwijsinstituties en buitenschoolseopvang.
Naast scholen zijn ook alle bibliotheken, sport- en wijkcentra in de stad gesloten om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid.
Sluiting van horeca en andere zaken
Alle bars en restaurants in Barcelona zijn dicht. Alleen die in hotels en ziekenhuizen mogen open blijven.
Via thuisbezorgd-apps is het nog steeds wel mogelijk om eten te bestellen.
Ook kapers, schoonheidssalons en bedrijven waar contactberoepen worden uitgeoefend zijn dicht.
Sluiting van hotels
Hotels in Barcelona weigeren nieuwe klanten wegens het coronavirus en sluiten hun deuren zodra de laatste gasten vertrekken. Het is ook het advies van de hotelvereniging om alle hotels tot wel eind maart gesloten te houden. Toeristen die nog in de stad verblijven moeten nu ook binnen blijven en zich aan de verordening houden.
Ik hou de situatie in Barcelona voor jullie in de gaten en blijf jullie informeren via de website en social media.
Hi! Zijn de nieuwe maatregelen definitief voor de kerstdagen oud en nieuw? Wij vertrekken 31 december naar Barcelona!
Ja, de maatregelen voor deze feestdagen zijn nu definitief.
Saludos,
Marta
Halo, we reizen begin September 2021 per auto via Frankrijk naar Spanje en willen 1 nacht overnachten in Barcelona (ibishotel Cornelia). Moet ik een milieusticker hebben voor mijn passage via de autosnelweg naar het hotel en de volgende dag van Barcelona naar Cartagena?
Alvast bedankt,
rene
Hola Rene,
De milieusticker is niet voor de autosnelweg maar om in de stad Barcelona zelf te mogen rijden. Dus ook om naar je hotel te gaan. Echter aan de hand van hoe vroeg of laat je bij je hotel denkt aan te komen, is de sticker misschien niet meer nodig (’s nachts hoeft het in principe niet bijvoorbeeld). Echter raad ik je aan om deze aan te schaffen om verrassingen te voorkomen. In deze pagina vind je alle nodige info: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/milieusticker-in-barcelona
Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.
Saludos,
Marta
Hallo Marta,
Wij hebben een vakantie geboekt naar spanje (regio Catalonië). Wij twijfelen heel erg of dat we deze vakantie door moeten laten gaan, gezien het advies vanuit NL. Heb jij enig idee hoe het er nu voor staat? Zijn bijvoorbeeld alle winkels, zwembaden, etc open? Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
Groeten Jorrien
Hola Jorrien,
Ondanks het toenemende aantal besmettingen in Catalonië, heeft de Catalaanse regering geen nieuw maatregelen (vooralsnog) genomen en dus blijft alles open en gewoon zoals het was. In mijn post over reizen naar Barcelona in tijden van corona kun je meer lezen over hoe het zit met reizen naar Barcelona en wat er allemaal voor toeristen is te doen: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/naar-barcelona-in-tijden-van-corona.
Ik hoop je hiermee te hebben geholpen!
Saludos,
Marta
Hoi Marta, ik vertrek woensdag richting Catalonië. Het stond na lange tijd op rood hier sinds vorige week eindelijk op oranje. Maar volgende week gaat het al terug naar rood. Gaat het er in stijgende lijn? Als ik zoek vind ik dat de laatste weken de dagelijkse besmettingen rond de 1000 schommelden, maar op 10 juni staan er plots 10 000. Dit lijkt me een vergissing? Ziet het eruit dat dit opnieuw rood maar zeer tijdelijk was?
Hola Joeri,
Geen idee. Ik hoopte juist het tegenoverstelde, dat Spanje naar geel zou gaan, net als Portugal en Italië. In Catalonië is bijna 50 % van de bewolking namelijk al gevaccineerd en het aantal besmettingen nemen af. De dagelijkse besmettingen schommelen tussen de 200 en 700 voor Catalonië. Je kunt bijvoorbeeld hier de dagelijkse cijfers bekijken: https://dadescovid.cat/diari
Uiteraard hou ik jullie op de hoogste mocht het reisadvies aangepast worden.
Ik hoop je hiermee te hebben geholpen!
Saludos, Marta
Marta dankjewel voor je updates … heb veel contact met vrienden in Barcelona… erg verdrietig allemaal !! Jij ook sterkte voor jou en je familie ??
Hola Irene,
Heel erg bedankt voor je support! We doen ons best in deze situatie en ik hoop hiermee andere mensen van nuttige informatie te kunnen voorzien. Jij ook alle gezondheid toegewenst.
Saludos,
Marta
Dag Marta
Bedankt voor de update.
Mijn man zou vanaf 1/4 in Barcelona komen werken en we zouden in juli verhuis. In die tussenperiode gingen we een appartement zoeken voor ons gezin (3 kinderen).
Dat we verhuizen is zeker, maar de timing is een grote vraag. We hopen alvast dat alles weer normaal is voor de start van het nieuwe schooljaar in september.
Ondertussen blijf ik je blog lezen.
Stay healthy!
Liesje
Hola Liesje,
Graag om te horen dat mijn updates jullie helpen! Het is helaas een onwerkelijke situatie. Jammer dat jullie avontuur naar Barcelona zo’n start heeft gehad! Ik hoop voor jullie dat het allemaal goed komt!
Veel sterkte de komende tijd en alle succes gewenst! Bij vragen, dan hoor ik het graag.
Saludos,
Marta
Wat hebben wij het in Belgie nog goed! We kunnen nog buiten. Ons dochter woont met haar gezin in Barcelona, zij zitten opgesloten in hun appartement, gelukkig een ruim appartement vlakbij de Caixa torens. De kinderen mogen ook niet meer in de gemeenschappelijke tuin van de residentie spelen.
Maar we blijven positief en hopen mekaar terug te zien in juli.
Jij bent momenteel in Nederland? Dan is het gemis van je familie, door de onbereikbaarheid, sterker. Bij mij is dat toch zo.
Hou je gezond en tot je volgende blog.
Doris
Hoi Doris,
Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je bezorgdheid volledig, ook ik zit in Nederland en mijn familie in Spanje. Er is helaas weinig dat we kunnen doen, behalve zo veel mogelijk in contact blijven en support geven. Gelukkig kunnen we tegenwoordig facetimen en zoveel berichtjes als we willen sturen 🙂
Veel sterkte de komende tijd!
Saludos,
Marta
Hola Marta, dank voor je uitgebreide informatie, Catalonië staat op ons lijstje om in half mei te bezoeken. We hebben veel aan jouw info. En de beslissing om wel of niet te gaan, tja, eens even afkijken hoe het zich allemaal ontwikkeld…..
Graag gedaan Piet! Het is allemaal erg spannend op dit moment en niemand weet wat er gaat gebeuren helaas. Hopelijk kan jullie reis straks doorgaan.
Saludos, Marta