Carrer del Bisbe is een straat in het oude centrum van Barcelona dat onder andere bekendstaat om zijn gotische gebouwen. Iedere toerist die naar Barcelona komt, loopt er weleens langs, onder andere om een fotootje te nemen van de Pont del Bisbe, een zogenaamde nep-gotische brug die boven de straat hangt. Maar waarom is deze nep en hoezo maakt iedereen er een foto van?
Een Gotische wijk die niet (helemaal) gotisch is
De straten van het middeleeuwse Barcelona vormen de ideale omgeving om de geschiedenis van Barcelona te ontdekken en nodigen iedereen uit om zonder haast van het stadscentrum te genieten. Maar wat de bezoeker misschien niet weet, is dat niet alles wat je ziet even oud is.
Neem als voorbeeld de Pont del Bisbe, een van de meest gefotografeerde plekken in Barcelona waarvan iedere toerist die er langs komt er vanuit gaat dat het echt steenoud is. Maar niks is minder waar, want deze brug werd pas begin 20ste eeuw neergezet, op 23 april 1928 om precies te zijn.
Het werd gebouwd in het kader van de Wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 onder een grootschalige plan waarmee de gemeente het oude centrum van Barcelona probeerde mooi te maken en dat oude Middeleeuwse karakter terug te brengen.
Zodoende kreeg de buurt in de omgeving van de Kathedraal van Barcelona de naam “Barri Gòtic” (Gotische wijk) en werden er allerlei gebouwen neergezet die de glorieuze Catalaanse Middeleeuwen moesten nabootsen. En met resultaat, want iedereen die sindsdien het stadscentrum van Barcelona bezoekt denkt dat die in het echte oude Middeleeuwse stad rondloopt.
Uiteraard niet alles wat je ziet in de Gotische wijk is even nep: sommige paleizen, fonteinen en kerken, zoals het Palau Reial Major of de Joodse wijk El Call, bestonden werkelijk ook in de Middeleeuwen. Maar anderen, zoals de gebouwen rondom het Plaça de Sant Felip Neri, werden hier naartoe gebracht, of zoals deze brug van Carrer del Bisbe, later toegevoegd.
Een brug vol legendes en bijgeloof
De nep-gotische brug van Carrer del Bisbe werd dus in 1928 geplaatst. De Pont del Bisbe werd ontworpen door de architect Joan Rubió I Bellver, overigens een van Gaudí’s grootse collaborateurs, en verbindt het Palau de la Generalitat (het paleis van de Catalaanse regering) met het huis van Casa dels Canonges (vroeger de officiële residentie van de Catalaanse president), dat er tegenover ligt. Het werd in neo-gotische stijl ontworpen en doet heel erg denken aan een Venetiaanse middeleeuwse brug, wat heel goed past in deze straat.
En hoewel het niet zo lang bestaat, de nep-gotische brug wordt nu al gelinkt met talloze legendes en bijgeloof. De gruwelijke schedel- en dolkmotief aan de onderkant van de brug help dan ook een handje bij. Zo zou de schedel een echte menselijke schedel zijn en zegt men dat als de dolk in de schedel ooit valt of eraf komt, dat het einde van Barcelona zal betekenen.
Op een meer positieve noot, volgens een andere legende kan de schedel onder de brug wensen waar maken. Daarvoor dien je een wens te doen terwijl je achteruit onder de brug loopt en recht naar de schedel kijkt.
Daarnaast blijft de Pont del Bisbe een opvallend mooi element op de Carrer del Bisbe. Geen wonder dat iedereen er naar kijkt als ze hier voorbij lopen en alle toeristen een foto er van willen maken!