Koude tomatensoep
Spaans: Gazpacho
Catalaans: Gaspatxo
Gazpacho is een van de populairste zomergerechten in Spanje. Deze koude tomatensoep smaakt heerlijk verfrissend op een zomerse dag en staat vaak als starter op de menukaart van vele Spaanse restaurants. Zoals het vaak gebeurt met vele recepten, kent de gazpacho vele variaties, al is de Andalusische variant, de Gazpacho Andaluz, de bekendste. Nog een lekkere Spaanse koude soep voor de zomer is de salmorejo.
Ingrediënten
Voor 4 – 6 personen:
- 1 kilo rijpe tomaten
- 1 groene paprika
- 1 komkommer (in Nederland 1/2 komkommer)
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 sneetje witbrood (ongeveer 50 g) (optioneel)
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 el sherryazijn of rode wijnazijn
- 1 tl zout
- Suiker
Om op te dienen (desgewenst):
- IJsblokjes
- Rode, groene of gele paprika
- Komkommer
- Hardgekookt ei
- Croutons
- Versgemalen zwarte peper
Recept: Spaanse Gazpacho
- Pel en haal de zaden van de tomaten, paprika en komkommer eruit. Snij ze samen met de ui in stukken. Drenk het brood een paar minuten in water tot het zacht is.
- Doe de tomaten, paprika, komkommer, ui, knoflook, brood, sherryazijn en olie in een keukenmachine en pureer ze tot je de massa fijn genoeg vindt. Giet het mengsel in een schaal en zet het vervolgens minstens 4 uur in de koelkast. Proef en voeg zo nodig nog wat extra azijn, suiker of zout toe (vooral nadat de soep uit de koelkast komt).
- Schep de gazpacho in kommen en voeg er desgewenst 1 of 2 ijsblokjes aan toe. Om het gerecht nog feestelijker te maken kun je deze serveren met verschillende garneringen in aparte kommetjes zoals stukjes paprika, komkommer, hardgekookt ei of broodblokjes in knoflookolie gebakken. Laat iedereen vervolgens zelf zijn gazpacho garneren.
Variatietip: door alle groenten te pellen wordt je gazpacho gladder, maar dat hoeft niet als je daar geen tijd of zin in hebt. Heb je een rode paprika over, dan kun je deze ook toevoegen aan de blender.