Spaanse kip-hamkroketten
Spaans: Croquetas de jamón y pollo
Catalaans: Croquetes de pernil i pollastre
Kroketten behoren tot het repertoire van elke Spaanse huisvrouw. De Spaanse kroketjes stammen af uit een minder voorspoedige periode waarin geen eten verspilt mocht worden, en dus werd het vlees van de zondagse maaltijd gebruikt om maandag croquetas te maken. Tegenwoordig staan croquetas steevast op de menukaart van elke tapasbar in Spanje, waar ze in verschillende smaken en combinaties aangeboden worden. Deze kroketten van kippenvlees en serranoham zijn een van mijn favorieten.
Ingrediënten
Voor circa 12 kroketten:
- 1 gare kipfilet in stukjes of gerookte kipfiletreepjes (ongeveer 100 g)
- 80 g serranoham in stukjes
- 30 gr bloem
- 30 gr boter
- 300 ml melk
- 2 eieren
- Plantaardige olie voor het frituren
- Paneermeel
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Recept: Croquetas de jamón y pollo
- Laat de boter op een zacht vuur smelten in een steelpan. Voeg de bloem en blijf een paar minuten roeren met een houten lepel. Haal de pan van het vuur en voeg onder voortdurend roeren met een garde geleidelijk de melk toe. Zet de pan weer op het vuur en laat de saus al roerend indikken (dat kan tot wel 15 minuten duren).
- Haal de pan van het vuur, schep er de kip en ham door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Schep het mengsel over in een kom en laat op kamertemperatuur komen. Dek het af met plasticfolie en zet het minstens een paar uur in de koelkast, tot het mengsel gestold is.
- Doe flink wat paneermeel in een bord en klop de eieren los in een kom. Vorm het mengsel tot kroketten met behulp van je handen en een lepel. Doe dit met natte handen, anders blijft het deeg zo aan je handen kleven. Haal ze vervolgens eerst door het broodkruim, daarna het ei en rol ze weer door de broodkruimels tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn.
- Giet een flinke laag olie in een diepe koekenpan of steelpan en verhit op middelhoog vuur tot de olie heet is. Doe een paar kroketten tegelijk in de olie en laat ze een aantal minuten bakken. Draai de kroketten regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dien ze meteen op.
Ik gebruik hier geen frituurpan, maar dat is zeker een optie om de croquetas aan het einde te frituren.
Variatietip: andere variaties van de Spaanse croquetas zijn de spinaziekroketten, champignonkroketten en kaaskroketten.