Catalaanse pizza
Spaans: coca de verduras
Catalaans: coca de recapte
Coca de recapte is een typisch gerecht uit Catalonië, afkomstig uit de regio van Lleida. Het heeft iets weg van de Italiaanse pizza en focaccia, maar door het gebruik van de escalivada (een mix van geroosterde groenten) als topping en het weglaten van kaas, is dit een onmiskenbaar Catalaans recept. Ik vind het lekker om mijn coca de recapte te maken met geroosterde groenten en tonijn uit blik, maar eigenlijk mag je de coca vullen met alles wat je maar wilt. Zo was het vroeger ook wanneer men de coques vulden met wat er op te rapen viel, van haring en sardines tot worst, vandaar zijn naam “recapte” (verschaffen).
Ingrediënten
Voor 4 – 6 personen
- Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 200 ml water
- 60 ml olijfolie extra vierge
- 1 zakje gist
- Zout
Voor de vulling:
- 1 of 2 tomaten
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 blik tonijn in olijfolie
- Zwarte olijven
Recept: Coca de recapte
- Rooster de aubergine en de paprika in een voorverwarmde oven op 175-180 °C. Keer af en toe zodat alle kanten van de groenten even bruin worden. Het hele proces neemt ongeveer een uur in beslag.
- Bereid ondertussen het deeg. Doe de bloem in een kom samen met het water, olijfolie, gist en een snufje zout en kneed alles goed door met je handen totdat er een deegbal ontstaat. Leg daarna de bal terug in de kom en laat het een tijdje rusten onder een theedoek.
- Snij ondertussen de olijven en tomaten in blokjes of dunne plakjes en laat de tonijn in een vergiet uitlekken. Haal de groenten uit de oven en laat ze afkoelen.
- Als de groenten iets afgekoeld zijn haal je de zwarte buitenkant eraf, snij je het vlees in reepjes en gooi je de paprika zaadjes weg.
- Verwarm de oven opnieuw, maar dit keer op 220 °C. Maak het aanrecht schoon en strooi er wat bloem overheen om vervolgens het deeg er op te leggen. Snij het deeg in twee gelijke stukken en druk ze plat met behulp van een deegroller. Rol het deeg in een langwerpige vorm zodat deze allebei straks op de bakplaat passen of gebruik twee bakplaten.
- Dek de bakplaat met bakpapier en leg de plakken deeg neer. Beleg deze royaal met de aubergine, paprika, tomaat en tonijn en versier met stukjes olijven. Besprenkel alles goed met olijfolie en zet het ongeveer 20 minuten in de oven totdat het deeg goudbruin is geworden.
Variatietip: maak de coca de recapte vegetarisch door de tonijn achterwege te laten en deze te vervangen voor bijvoorbeeld een groene paprika.