Kabeljauwfritters
Spaans: Buñuelos de bacalao
Catalaans: Bunyols de bacallà
Hoewel de buñuelos de bacalao een populair gerecht voor de Semana Santa in Spanje is, is deze gedurende het jaar ook te vinden bij vele tapasbars. Het maken van deze gefrituurde visballetjes thuis is echter erg simpel, zolang je een gewone kabeljauwhaas gebruikt in plaats van gezouten kabeljauw.
Wist je dat?
Het zouten van de kabeljauw is een traditie die al eeuwen bestaat in Spanje en vooral in Catalonië is dit soort vis heel populair. Deze kun je nog steeds kopen bij de bacallaneries, speciaalzaken in de versmarkten waar gezouten kabeljauw verkocht wordt. Eenmaal thuis dien je deze 12-24 uur te weken en dan krijgt de kabeljauw een heerlijke zachte niet-zoute smaak.
Ingrediënten
Voor 4 personen (zo’n 20 visballetjes):
- 250 g gezouten kabeljauw of 2 verse kabeljauwhaasjes (deze hoef je dan niet te weken)
- 150 ml water
- 120 g bloem
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 8 g bakpoeder
- Handje peterselie
- Olijfolie
- Zout
- Citroenpartjes om op te dienen
Recept: Buñuelos de bacalao
- Hak de sjalotje en peterselie fijn. Zeef de bloem en de bakpoeder boven een grote kom, voeg de eieren en water toe en meng alles goed door elkaar met een garde.
- Maak de vis schoon onder de kraan, dep droog met een stukje keukenpapier, controleer of er geen graten inzitten en verkruimel de vis in de kom van een keukenmachine om deze vervolgens fijn te hakken. Gebruik je gezouten kabeljauw: laat deze 12-24 uur van tevoren in koud water in de koelkast weken en ververs het water halverwege. Spoel de vis af, doe in een pan met koud water en breng het aan de kook. Haal de vis uit de pan, verwijder het vel en trek de vis met een vork in stukjes.
- Voeg de gehakte kabeljauw, sjalot, peterselie en een snufje zout toe in de kom en meng opnieuw. Laat het mengsel eventjes rusten voordat je gaat frituren.
- Vul een steelpan tot twee derde met olijfolie en verhit op hoog vuur. Maak balletjes van het vismengsel met behulp van twee eetlepels. Haal een stuk van het vismengsel met een lepel en maak een balletje met behulp van de andere lepel. Laat het balletje in de hete olijfolie glijden en laat het aan beide kanten goudbruin worden. Schep de balletjes met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Werk in rondjes totdat alle visballetjes klaar zijn en serveer direct. Lekker met wat druppels citroen, aioli, gebakken aardappelen of andere groenten zoals gebakken aubergine en courgette.