🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Shoppen Reageer
Home » Blog » Lokale producten in Barcelona

Lokale producten in Barcelona

Ondanks de globalisering en de multiculturele samenleving in Barcelona, worden lokale streekproductenoude ambacht en Catalaanse tradities in Barcelona nog goed bewaard. Zo kun je tijdens een bezoek aan Barcelona (of als je er woont) kennis maken met lokale gerechten, shoppen bij lokale designers en de meest originele souvenirs naar huis mee nemen.

Made in Spain

Wanneer men aan Spanje denkt, denkt iedereen meteen aan flamencojurkjes, Serrano-ham, olijfolie, paella-rijst, churros of Spaanse wijn. Maar er is nog veel meer!

Je vindt in Barcelona alles van hippe betaalbare Spaanse modemerken tot aan heerlijke Spaanse delicatessen en ambachtelijke producten.

Bovendien heeft iedere streek zo zijn eigen regionale producten.

Op deze pagina laat ik je kennis maken met sommige van de meest typische Spaanse producten die je in Barcelona tegen zal komen en de beste plekken om een origineel souvenir te scoren.

Gastronomie

Wie zich goed in de Spaanse keuken wilt verdiepen of de lekkerste producten uit Barcelona terug naar huis wilt nemen, doet er goed aan om een rondje bij de lokale markt te maken.

Iedere wijk in Barcelona heeft zijn eigen markt waardoor er altijd wel een leuke plek in de buurt is om je boodschappen te doen.

Daarnaast barst Barcelona van de kleine speciaalzaken en delicatessenwinkels waar allerlei lekkernijen verkocht worden.

Hieronder geef ik je een greep uit de producten die sowieso niet mogen ontbreken in je winkelmandje, en waar je ze het beste kunt kopen.

👉 Lees hier meer over welke gerechten moet proeven als je in Barcelona bent.

Spaanse ham en worsten

Spanje staat vooral bekend om de Spaanse ham, maar er worden nog veel meer soorten vleeswaren in Spanje geproduceerd. Andere Spaanse vleeswaren die altijd goed in de smaak vallen zijn de chorizomorcillalomosalchichónlonganiza en de chistorra.

Het maken en eten van vleeswaren is een diepgewortelde Spaanse traditie. En omdat vroeger ieder dorp zijn eigen vleeswaren maakte, zijn er ook tal van regionale verschillen ontstaan in de samenstelling en smaak van vleeswaren. Catalonië staat vooral bekend om de fuet, de secallona, de bull, de botifarra blanca en botifarra negra en de salchichón uit Vic.

In charcuterías zoals La Pineda, Germans Gracia en La Botifarreria de Santa Maria kun je het beste assortiment in vleeswaren vinden.

Ibericoham

Een varkenspoot, zoals je bij vele tapasbarretjes ziet hangen, zal weliswaar moeilijk worden om in het vliegtuig naar huis mee te nemen, maar een aantal plakjes van de enige echte jamón de bellota (de allerbeste Spaanse Ibericoham die er bestaat) kan zeker wel.

Wist je overigens dat er in Barcelona een museum is dat geweid is aan de Spaanse ham? Bij de Jamón Experience (inmiddels gesloten) leer je alles over deze delicatesse en kun je uiteraard een proeverij doen en wat lekkers kopen om naar huis te nemen. Nog een goede hamwinkel die je overal in de stad kunt vinden is Enrique Tomás.

👉 Lees hier meer over de Spaanse ham en alle soorten ham.

Sobrasada

Deze kruidige varkensworst van de Balearen-eilanden wordt ook veel verkocht in Barcelona en komt terug in veel Catalaanse gerechten zoals de Pa de Sant Jordi. Heerlijk om op brood te smeren!

Ga naar Restaurant Tramuntana in El Poblenou om deze en andere lekkernijen uit Mallorca te proeven.

Spaanse kaas

Dacht je dat Nederland een kaasland was, wacht maar totdat je op de Spaanse markt komt en de verscheidenheid aan Spaanse kazen ziet. Kaas uit Menorca, Asturië, Galicië, het Baskenland, Murcia of de Canarische Eilanden; van het soort cabralesmanchegograzalemapayoyozamorano of tetilla; van de koe, schapen of geiten; vers, jong belegen of oud… een lange lijst voor de kaasliefhebber om uit te kiezen!

Gerenommeerde kazen die zeker de moeite waard zijn om te proberen zijn de Flor Desgueva, Sierra de Albarracín “Etiqueta Plata”, Torta del Casar, Idiazábal en Vellón de Fuentesaúco. In Catalonië vind je daarnaast de formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, een lekkere kaas beschermd door een keurmerk voor afkomst.

Kaasliefhebbers moeten vooral langs Can Lluc Fromagerie en Formatgeria La Seu gaan.

Spaanse olijfolie

Spanje zou niet hetzelfde zijn zonder zijn geliefde olijfolie. Spanjaarden gebruiken olijfolie voor bijna alles: om mee te koken, als dressing in salades en zelfs op brood. Het liefst ‘extra virgen’, want dat is de hoogste kwaliteit. Als eerste producent van olijfolie ter wereld, zijn er in Spanje veel soorten olijfolie.

Naast het bekende olijfoliemerk Carbonell (dat hier in Spanje stukken goedkoper is), kun je in Spanje nog tal van kleine bedrijven vinden waar olijfolie nog op de traditionele manier geproduceerd wordt. Olijfolie Borges is nog een ander bekend merk uit Catalonië.

Bij de winkel La Chinata in El Born zal je hele goede olijfolie vinden naast allerlei andere natuurlijke producten gemaakt op basis van olijfolie.

Olijven

Het eten van olijven, als tapa, snack of in salades, is ook een Spaanse gewoonte. Liefhebbers kiezen alleen wel voor de net wat smaakvollere olijven die je op de markt kunt vinden, met allerlei speciale mengsels en dressings. Olives Francesc op de Boqueria-markt is zo’n plek waar je olijven kunt vinden in alle soorten en maten.

Vis

Iets wat je zeker niet zo snel terug zal vinden op het schap van de supermarkt in Nederland zijn de vele vissoorten uit de Middellandse Zee die je hier in Spanje aangeboden krijgt. De viskraam op de markt in Barcelona is helemaal een feest.

Alleen aan de Catalaanse kust worden er meer dan 120 verschillende soorten vissen gevangen. Van gallo (viervlekkige schartong), llobarro (zeebaars), moll de roca (mula), rap (zeeduivel) of lluç (heek) tot sèpia (sepia), seitó (ansjovis) en sardina (sardine).

En alles wordt voor een schappelijke prijs verkocht (al is vis voor Spaanse begrippen ook een dure uitgave).

Wie lekker vis wilt eten maar niet zelf wilt koken, kan ook naar de restaurants van La Paradeta gaan, waar je je vis uit kunt kiezen en het voor je bereid wordt.

Kabeljauw

Kabeljauw verdient een apart hoofdstuk om meerdere redenen. Het is een populaire vissoort in de Catalaanse keuken. Het wordt op talloze manieren bereid: in de oven (a la llauna), rauw (esqueixada), met spinazie, rozijnen en pijnboompitten of als gefrituurde balletjes (bunyols).

De meesten kopen hun kabeljauw nog steeds bij de bacallaneries op de markt, die gespecialiseerd zijn in gezouten kabeljauw, en ontzoutten de kabeljauw daarna thuis op de traditionele manier.

Ingeblikte vis

Heel praktisch (want klein en lang houdbaar) en zeker lekker is de afdeling met ingeblikte vis in de supermarkt. Hier vind je van berberechos (kokkels) en mejillones (mosselen) tot aan caballa (makreel), atún (tonijn) en bonito del norte (witte tonijn). De meeste vissen worden nog steeds gemarineerd in escabeche saus, een mengsel van olijfolie en azijn, waaraan vaak witte wijn wordt toegevoegd.

Conserves Dani is een van de bekendste merken van vis in blik uit Catalonië.

Vlees

Spanjaarden zijn nogal vleeseters. Naast het bekende gehakt, de biefstukken en kipfilets, vind je bij de Spaanse slager nog andere minder gewone producten, zoals kalkoenvlees, lamsvlees, konijn of eend.

Vele slagers in Barcelona verkopen tegenwoordig ook hun zelfgemaakte albóndigas (gehaktballetjes), canelones (Catalaanse cannelloni) en worsten. Ideaal wanneer je iets lekkers op tafel wilt zetten, maar niet urenlang in de keuken wilt staan.

Ook lekker is de secreto ibérico, een bijzonder stuk vlees van de schouder van het Iberico varkensras, en de galtas of carrillera (varkenswangen).

Pollastre a l’ast

De geur van de pollerías, waar pollastre a l’ast (gegrilde kip, ook weleens pollo a l’ast of pollo asado genoemd) verkocht verraadt ze al van ver. De langzaam gegaarde gegrilde kip op de spies is een lekkere traktatie die iedereen eens meegemaakt moet hebben. Spanjaarden wachten dan ook graag in de rij om een gegrilde kip mee naar huis te nemen (vaak in het weekend).

Els Pollos de Llull (bij de Sagrada Família) en Pollería Lisboa (in Horta) zijn een paar van de meest bekende adressen. In het traditionele restaurant Los Caracoles kun je ook pollo a l’ast eten.

Groente, fruit, peulvruchten en noten

Dankzij het klimaat, groeien in Spanje vele noten- en fruitbomen en allerlei groentesoorten en peulvruchten. Producten zoals de sinaasappels uit Valencia, de plataan uit de Canarische Eilanden, perzik uit Calanda, meloenen uit Villaconejos, amandelen uit La Mancha of de trostomaten uit Alcalà de Xivert zijn enkele van de meest gerenommeerde.

Uit Catalonië komen de beste bonen (mongeta del Ganxet Vallès-Maresme), artisjokken (carxofes del Prat), tomaten (tomàquet de Montserrat) en kikkererwten (cigró de Vilamarics).

Bezoek de plaatselijke markt of ga naar een biologische groenteboer om de beste lokale producten te vinden. Persoonlijk vind ik dat fruit en groenten in Spanje vaak een stuk lekkerder smaken dan in Nederland.

Paddenstoelen

Rovellonscepsmoixeronsrossinyolicstrompeta dels mortsllenega negracamagrocs… het zijn allemaal verschillende soorten paddenstoelen die in de herfst in de bergen van Catalonië groeien. Liefhebbers trekken dan massaal de bossen in om paddenstoelen te plukken.

In Barcelona vind je al deze rijkdom aan paddenstoelen terug op de marktkramen (zoals bij Bolets Petràs op de Boqueria) en in de wisselende menukaarten van vele restaurants, waar gerechten zoals fricandó amb moixerons of rovellons a la brasa geserveerd worden.

Calçots

De calçot is een unieke soort lente-ui die in de Catalaanse regio van Valls geteeld wordt. Ze worden tijdens de zogenaamde calçotades gegeten, meestal tijdens de wintermaanden. De calçots worden dan op de barbecue gegrild en samen met romescosaus geserveerd.

In Barcelona kun je calçots eten bij Masia Can Sardà in de bergen van Collserola, Casa Pamplinas en Can Cargol.

👉 Lees hier meer over de traditie van de calçot.

Amandelen

Amandelbomen groeien rijkelijk in Spanje: het is namelijk de twee na grootste producent ter wereld! De amandelen uit Mallorca worden beschouwd als een van de fijnste. Vele Spaanse en Catalaanse recepten bevatten dan ook amandelen, zoals de amandeltaart van Santiago en de Catalaanse carquinyolis (amandelkoekjes) en panellets (koekjes voor Allerheiligen).

Voor de lekkerste panellets in Barcelona bezoek je de winkel van Forn Mistral. Lekkere amandelen en andere noten koop je bij de emblematische Casa Gispert en de winkel van Parami.

Brood

Spanjaarden zijn grote broodliefhebbers. Weliswaar niet in de vorm van een boterhammetje bij de lunch, maar wel zo dat ze altijd een stuk stokbrood bij de maaltijd serveren. Je vindt dan ook bij elk dorp en op iedere hoek in een grote stad als Barcelona wel een bakker.

Typisch Catalaans is de pa de pagès, een soort oerbrood waarmee men de bekende pa amb tomàquet bereid. Ook geliefd is de pa de coca, een dun krokant soort brood die ook op de meest ambachtelijke manier geproduceerd wordt, en de xapates, vergelijkbaar met de ciabattas.

Coca

Een geliefd product uit de Catalaanse keuken zijn de coques; de Catalaanse pizza’s die als lunch of tussendoortje genuttigd kunnen worden. Je vindt ze in allerlei combinaties, zowel hartig als zoet.

Een van de meest bekende hartige coques is de coca de recapte, gemaakt met onder andere tomaat, rode paprika, zwarte olijven en ansjovis. Zoete variaties die je zeker moet proberen zijn de coca de llardons en de coca de vidre (nog dunner en krokanter dan de voorganger). De coques de Sant Joan die rond het Sint Jansfeest verkocht worden zijn ook heel populair.

Coques zijn verkrijgbaar bij de meeste bakkers, zoals Forn Mistral in Barcelona.

Empanada

Empanada is Spaans voor pasteitje en kan met van alles gevuld zijn. En hoewel Argentinië iets bekender staat om de empanadas, kunnen Spanjaarden ook het een en ander met empanadas. De meest traditionele Spaanse empanada is die met tonijn en komt uit Galicië.

In Barcelona kun je vele zaakjes vinden waar huisgemaakte empanadas verkocht worden, zoals Las Muns of Rekons.

Rijst

De Arabieren waren degenen die in de 8e eeuw rijst introduceerden in Spanje. Op plekken zoals de Albufera de Valencia, de Delta del Ebro of de moerassen van de Guadalquivir in de buurt van het Doñana-park, is de teelt van rijst een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Er zijn zelfs keurmerken die de kwaliteit van de Spaanse rijst beschermen, zoals die van Albufera in Valencia, de Delta del Ebro in Tarragona, en de Calasparra-rijst uit Murcia en Albacete.

Paella-rijst

De bekendste Spaanse rijssoort is uiteraard de paella-rijst, het basisingrediënt van een goede Spaanse paella. Je hoeft gelukkig niet heel lang te zoeken naar de meest geschikte paella-rijst, want de bekende paella-rijstmerken La Bomba en La Campana zijn bij iedere supermarkt te koop.

Sauzen en specerijen

De Catalaanse keuken kent een aantal onmisbare sauzen en basisingrediënten, zoals sterk gedroogde pepers, de nyora pepers, saffraan of de bekende pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder).

Allioli

Een van de meest bekende sauzen uit Catalonië is allioli, dat zoals zijn naam al aangeeft gemaakt wordt van knoflook (all) en olijfolie (oli). Je kunt het kant en klaar kopen in de supermarkt of bij delicatessenwinkels, maar het is ook mogelijk om het zelf thuis te maken. Hiervoor heb je wel een vijzel nodig.

Romesco

Nog een bekende Catalaanse saus is de romesco. Een pittige en romige saus gemaakt van nyora pepers die geserveerd wordt bij gerechten als calçots en xató. Deze kun je kant en klaar kopen of zelf maken.

Spaanse lekkernijen

Spanjaarden zijn gek op zoet. Het liefst ontbijten ze iedere dag met koekjes of een croissantje, en hun merienda, het tussendoortje dat men neemt tussen vijf en zes uur ‘s avonds, slaan ze ook nooit over, want het is het perfecte excuus om wat lekkers te eten!

Ook zijn er vele Spaanse lekkernijen gelinkt aan een specifieke feestdag, zoals de panellets voor Allerheiligen, de roscón de Reyes voor Driekoningen, de mona de Pascua voor Pasen en de coca de Sant Joan voor het Sint Jansfeest.

Over de Spaanse lekkernijen zou men boeken vol kunnen schrijven; zó veel aanbod is er. Ik heb me beperkt tot een aantal typische Spaanse lekkernijen die je in Barcelona kunt vinden.

Chocolade

Spanjaarden zijn gek op chocola. Het wordt onder andere geserveerd bij de churros, in bonbons, croissants, op taarten en allerlei desserts, als pasta (Nocilla), drankje (Cacaolat) of in poedervorm voor in de melk (ColaCao).

Barcelona kent daarnaast een lange geschiedenis met chocolade. De stad was namelijk de eerste plek in de Middellandse Zee waar chocola uit Amerika kwam. De magnaat Amatller uit Barcelona (de eigenaar van Casa Amatller) produceerde tevens het eerste chocolademerk van Spanje.

Wanneer je in Barcelona bent, moet je vooral de bonbons van Fargas proberen, langs de chocoladewinkels van Chök gaan en een lekkere portie churros con chocolate in een van de granjas bij Carrer Petritxol (zoals Granja Dulcinea) bestellen.

Pa de pessic

Dit soort sponscake is een typisch Catalaans taart. Lekker als tussendoortje met een warme chocomelk of een xocolata suïssa (een mok warme chocolade met een toef slagroom).

Je vindt hem bij de beste pastelerías en in cafés en granjas in Barcelona zoals Granja-Chocolatería La Nena, Chocolates Brescó en Babèlia Books & Coffee.

Ensaïmada

Het heerlijke ensaimada-gebak, typisch uit de Balearen, is bij iedere bakker in Barcelona te vinden en zeker de moeite waard om te proberen. Al zijn de ensaimadas die je in Barcelona vindt toch wel een slag kleiner dan die op de eilanden, smaken deze net zo goed en zijn ze heerlijk als ontbijt of tussendoortje.

Tortas de aceite

Een van mijn lievelingstussendoortjes die ik ook vaak mee naar Nederland neem zijn de tortas de aceite, het liefst van het merk Inés Rosales. Het is een zoete dunne krokante koek gemaakt van olijfolie met veel kristalsuiker erop. Een lekkernij die uit Andalusië komt maar die tegenwoordig verkrijgbaar is bij iedere Spaanse supermarkt.

Turrón

Spaanse nougatturrón, is een ware kerstlekkernij. De meest klassieke versie van turrón wordt gemaakt van amandelen en honing, maar tegenwoordig vind je allerlei soorten turrón: van chocola, hazelnoten, stukjes gekonfijt fruit, hard, zacht… En hoewel de turrón uit Jijona (Alicante) nog steeds als één van de beste beschouwd wordt, worden er in Catalonië ook hele lekkere turrones gemaakt, zoals die van Agramunt.

In Barcelona kun je deze kopen bij Turrons Vicens, dat over meerdere winkels in de stad beschikt. De handgemaakte turrons van La Campana en Sirvent zijn tevens razend populair tijdens de feestdagen. Andere typische kerstlekkernijen zijn de nevaditos, de neulespolvorones en de mazapanes.

Surtido de galletas

Spanjaarden lusten wel een koekje, bij de koffie, als ontbijt of tussendoortje. De surtido de galletas, dozen waarin je meerdere soorten koekjes vindt, zijn daarom heel populair. De rode koekjesdoos van Surtido Cuétara is een bekende in de Spaanse huishoudens, net als de blauwe doos van Artiach. In Catalonië hebben we daarnaast de surtido de galletas van Birba, een merk uit Camprodón.

Andere populaire koekjes in Spanje zijn de bekende Galletas María. Uit Catalonië komen de carquinyolisorelletesxuixosparacotes en bunyols de vent.

De lekkerste koekjes haal je in Barcelona bij Pastelería La Colmena en Pastisseria Brunells.

Dulce de membrillo

De Spaanse kweekperengelei is ook een heerlijk zoet product om te proberen. Het wordt vaak samen met Manchegokaas en noten als dessert gegeten.

Spaanse drank

Naast de bekende sangría, vind je nog een groot aanbod aan alcoholische dranken in Spanje. Van wijn en bier, tot rum, gin, brandewijn en likeur. Sommige daarvan hebben zelfs een beschermde oorsprongsbenaming.

Andere (niet alcoholische) populaire drankjes zijn de horchata (een Valenciaans drank gemaakt van aardamandelen), granizado (een bijna bevroren drankje, vaak van fruit, die iets weg van een slush heeft), en uiteraard koffie in al zijn vormen (cortadocafè solocafè con lechecafè con hielo…).

Spaanse bier

Aangezien Spanje de meeste bars per inwoner telt van Europa, is het aantal plekken waar je van een koud biertje kunt genieten bijna ontelbaar. Hier zijn echter ook regionale verschillen te vinden: terwijl men in Barcelona graag Damm of Moritz bier drinken, drinken ze in Madrid graag Mahou, in het zuiden van Spanje Cruzcampo, in het Noorden Estrella Galicia en San Miguel en in Aragón Ambar.

Spaanse wijn

Naast de bekende Rioja, heb je in Spanje nog tal van wijngaarden en regio’s waar uitstekende wijn wordt geproduceerd. De beste wijnen in Catalonië worden gemaakt in de bodegas van El Penedès, Priorat, Alella, Montsant, Costers del Segre, Pla de Bages, Conca de Barberà, Tarragona, Terra Alta en Empordà. Druifsoorten die er gebruikt worden om deze wijnen te maken zijn onder andere de garnachatinta en cariñera.

Indien je interesse hebt in de wijnen die in Spanje en Catalonië geproduceerd worden, volg dan een wijntour tijdens je bezoek aan Barcelona of bezoek een goede wijnhandelaar zoals Vila Viniteca en El Celler de la Boqueria.

Cava

De Catalaanse champagne is zonder twijfel één van de meest bekende producten uit Catalonië. Tijdens speciale gelegenheden zoals Oud en Nieuw proosten Catalanen dan ook uitsluitend met een glaasje cava. Er bestaan verschillende cavasoorten, zoals macabeoparellada en xarel.lo. De meest bekende Catalaanse cavamerken zijn Freixenet en Codorniu en komen uit de streek van Vilafranca del Penedès en Sant Sadurní d’Anoia.

Vermut

De vermouth is een alcoholische drank die helemaal terug is van weggeweest. Barcelonezen vinden het lekker om het als aperitiefje met wat tapas te nuttigen (wat bekend staat als “fer un vermut”). Enkele bekende vermouthmerken zijn Vermut Miró, Vermut Montseta, Vermut Espinaler.

👉 Lees hier meer over bodegas in Barcelona waar je van een goede vermut kunt genieten.

Likeuren

Anijs en cognac werden bij oudsher in Spanje aangeboden aan het einde van een etentje in een restaurant, een traditie die op vele plaatsen nog steeds bestaat. Enkele van de meest bekende likeurdrankjes zijn de Anís del Mono, dat geproduceerd wordt in de nabijgelegen stad Badalona.

Cacaolat

Een van de lievelingsdrankjes onder kinderen (en ook wel bij oudere mensen) is de Cacaolat, de Catalaanse chocomelk. Extra leuk om te weten is dat de Cacaolat afkomstig is uit Barcelona. Om precies te zijn is de Cacaolat in de granja M. Viader ontstaan. Een ouderwets café, vroeger een melkbar, waar je nog steeds van een heerlijk glaasje Cacaolat kunt genieten, met wat lekkers uiteraard!

Mineraalwater

Ook al is het kraanwater bijna overal in Spanje gewoon drinkwater, kiezen vele Spanjaarden ervoor om water uit de fles te drinken, omdat het kraanwater soms een raar smaakje en geurtje heeft. Sommige van de beste gebottelde mineraalwaters uit Spanje komen uit Catalonië. Merken zoals Vichy Catalán (uit de bronnen van Caldes de Malavella), Veri (uit de Pyreneeën) en Font Vella (uit Sant Hilari Sacalm) zijn de meest bekende.

Snoep

Als ware zoetekauw zit je in Barcelona ook goed wat betreft snoep. Dé geboortestad van de maker van ‘s werelds bekendste lollymerk, Chupa Chups, heeft enkele van de leukste snoepwinkels, zoals Happy Pills, waar je je eigen ‘rescue kit’ kunt maken op basis van snoep, en Papabubble, een winkel waar ambachtelijk snoep verkocht wordt.

Pastillas Juanola

Dit zwarte keelsnoepje in ruitjesvorm is een zeer bekend huismiddel tegen keelpijn. De minuscule zuigpillen waren de uitvinding van de apotheker Manuel Juanola, die een kleine apotheek in Gràcia had. Pastillas Juanola worden tot de dag van vandaag met de hand gemaakt volgens het oorspronkelijke recept en worden in alle Spaanse apotheken verkocht.

Chupa Chups

Het Spaanse lollymerk Chupa Chups is te koop bij alle snoepwinkels en kiosken in het land. De uitvinder van de Chupa Chups, Enric Bernat, die uit Barcelona kwam, creëerde op de meest eenvoudige manier de allereerste lolly ter wereld: door een stick in een snoepje te plaatsen. Het werd later ‘s werelds grootste lollymerk.

Andere Spaanse etenswaren

Andere producten die je in iedere willekeurige keukenkast in Spanje zou vinden zijn de patés van La Piara of Casa Tarradellas, honing van Granja de San Francisco, olijfjes van La Española, boullion van Aneto, bouillonblokjes van Avecrem, melk van Pascual of Granja de Asturias, water met prik van La Casera, sangría Don Simón, chocolade Valor, flan van La Lechera en de pastas Gallo.

Spaanse mode

In Spanje en vooral in steden zoals Barcelona is mode zeer belangrijk. Spanjaarden houden zich graag bezig met hun uiterlijk; zo vind je er op straat tal van mode- en schoenenwinkels, kapsalons en beautycentra. In Barcelona zul je daarnaast een heleboel modebewuste mensen en veel winkels met Spaanse modemerken zoals Zara, Mango, Desigual, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Springfield, Escorpion, Ese o Ese, System Action, Trucco, TCN, Adolfo Domínguez, Armand Basi, Purificación García, Dolores Promesas, Sita Murt en Bima y Lola tegenkomen.

Lokale ontwerpers

Mede door zijn belang in de textielindustrie in de afgelopen eeuw, is Barcelona nog steeds een belangrijke modestad die vele jonge ontwerpers naar zich toe trekt en vele mode-evenementen zoals The Shopping Night en 080 Barcelona Fashion host. Wandel bijvoorbeeld door de straten van El Born en de Vila de Gràcia, waar de meest trendy modeboetieks van lokale designers zich bevinden, om je aankopen te doen.

Bezoek bijvoorbeeld de winkel van OMG Barcelona en The Box voor de leukste items van lokale ontwerpers.

Spaanse bruidskleding

Barcelona is tevens dé hoofdstad van de bruidskleding, al helemaal tijdens de Barcelona Bridal Week. Grote bruidscouturemerken zoals Rosa Clará en Pronovias zijn hier te vinden.

Modeaccessoires

Op het gebied van mode kunnen accessoires uiteraard niet ontbreken. Van tassen en sieraden, tot sjaals en hoeden. De horloges van Festina, de handtassen van Misako en Fun & Basics, en de sieraden van Tous en Uno de 50 zijn enkele voorbeelden van Spaanse modeaccessoires.

Origineel uit Barcelona zijn de handgemaakte tassen van Vaho, die gemaakt worden van de reclamedoeken die je overal in Barcelona ziet hangen, met als resultaat een uniek design voor elke tas, en de zonnebrillen van Etnia.

Spaanse schoenen

Spanje staat daarnaast ook bekend om zijn uitstekende schoeisel. De leerindustrie op plekken zoals Ubrique en de Balearen eilanden produceert tal van lederwaren zoals schoenen, tassen, portefeuilles en leren kleding, veel daarvan voor grote internationale bedrijven. Spaanse schoenenmerken als Camper, Panama Jack en Mustang zijn wereldwijd bekend.

In Barcelona kun je onder andere bij de schoenenwinkels van Querols (Querolets voor kinderschoenen), U-Casas en Vialis nieuwe schoenen scoren.

Espardilles

Het traditionele schoeisel uit Catalonië is de espardenya (espardille); een comfortabele schoen, met een gevlochten zool van touw en vrolijke kleuren, die men vooral in de zomermaanden draagt. In de winkel van La Manual Alpargatera zal je dit handgemaakte item vinden in alle kleuren en maten.

Abarcas menorquinas

Nog een Spaanse sandaal die je veelvuldig op straat zal zien in Barcelona zijn de comfortabele abarcas menorquinas, de traditionele sandalen uit het eiland Menorca, gemaakt van leer. In de winkel van S’Avarca de Menorca zal je ze vinden in alle kleuren en maten.

Traditionele klederdraag

Typische Spaanse kostuums zijn de mantón (een omslagdoek, vaak met geborduurde bloemen versierd), de mantilla (een traditioneel Spaanse sluier die vaak tijdens religieuze feesten en Spaanse bruiloften gedragen wordt) en de peineta (een grote, decoratieve kam die in het haar geplaatst wordt om de mantilla vast te houden).

Daarnaast heeft iedere Spaanse regio zijn eigen traditionele kostuum. In Catalonië is dat een wit shirt of blouse, een zwartfluwelen vest (jupetí), een riem van ongeveer 30 tot 50 cm breed (faixa), en een broek van zwart fluweel tot net onder de knie met witte sokken en espardilles, en de iconische rode barretina (Catalaanse muts), voor de mannelijke outfit, de  zogenaamde hereu. Voor de dames vind je twee soorten klederdraag: de pubilla draagt een zwarte fluwelen jurk en hakken, terwijl de catalana een wit shirt en een linnen rok versierd met bloemmotieven en en zwarte schort draagt, met aan haar voeten espardilles. Een mantel bedekt de schouders van de catalana en op haar hoofd draagt zij een gevlochten draad die het haar vasthoudt (gandalla). Diezelfde draad wordt op haar armen gebruikt als mouwen (mitenes). In Barcelona kun je dit kostuum en vele andere, zoals de trajes de fallera uit Valencia en de mantones de manila, in de eeuwenoude winkel van Almacenes del Pilar bewonderen.

Traje de flamenco

Op ten top Spaans is de flamencojurk, vooral als je het combineert met haarklembloemen en een paar leuke flamencoschoenen. Flamencodanseressen dragen nog steeds jurken in rood, zwart of wit met hun haar in een knot en een roos achter hun oor. De mannelijke flamencodansers dragen traditionele kostuums die bestaan uit zwarte of rode overhemden met een klassieke broek.

Voor de mooiste flamencojurkjes ga je naar de winkel van Flora Albaicín.

Traje de luces

Het traditionele kostuum van de Spaanse stierenvechter zal je in Barcelona niet zo snel tegenkomen. Stierenvechten is namelijk door de Catalaanse overheid verboden. Toch is er een museum over het stierenvechten in de oude stierenvechtarena van La Monumental geopend, waar je tal van foto’s, voorwerpen en uiteraard kledij kunt zien van de stierenvechters.

Typische Spaanse producten

Naast al het lekkere eten en de regionale klederdracht, zijn er nog tal van artikelen die karakteristiek zijn voor Spanje die je als souvenir kunt kopen. Denk hierbij aan het prachtige Spaanse aardewerk en keramiek, muziekinstrumenten zoals de castañuelas en zelfs verzorgingsproducten zoals de onmiskenbare geur van Nenuco!

Woonaccessoires en meubels

Wie op zoek is naar wat Spaanse invloeden in zijn wooninterieur, kan in Barcelona heel goed slagen. In Barcelona vind je namelijk ontzettend gave woonwinkels in alle stijlen en prijsklassen. Interieurshoppen met een Spaanse ‘touch’ kun je bijvoorbeeld doen bij de woonwinkels van Casa Viva, Natura, Muy Mucho en Zara Home. Woonartikelen zoals de lampen van Biosca y Botell en textiel en beddengoed van La Mallorquina en Textura zijn hier een begrip.

Voor leuke woonartikelen om cadeau te doen kun je bij Natura, Be en Mr. Wonderful kijken. Designliefhebbers zullen daarnaast blij verrast worden met de concept stores van Ballut en Jaime Beriestain en het woonassortiment van winkels zoals Pilma, Domésticoshop en Nordicthink.

Keukengerei

Onmisbaar in de Spaanse keuken zijn de traditionele ollas (ronde potten van rode klei), olieflesjes, morteros (vijzel met houten stamper), flaneros (flanvorm) en jamoneros (hamhouder) en zijn bijhorende cuchillo jamonero (hamsnijmes). Uiteraard kan ook de paellapan, de pan waarop gerechten als paella en fideuà bereid worden, niet ontbreken.

Een indrukwekkende winkel die je als kookliefhebber niet mag overslaan is de ouderwetse messenwinkel Ganiveteria Roca.

Verzorgingsproducten

Bij de drogist en in de supermarkt in Spanje zal je snel andere verzorgingsmerken tegenkomen dan bij je thuis, zoals de verzorgingsproducten van La Toja, Babaria en Deliplus. Een populair verzorgingsmerk in Spanje waar iedere kind mee is opgegroeid is Nenuco. En na een dagje zonnen smeert men zich altijd in met Ecran Aftersun.

Voor de lekkerste geurtjes en verzorgingsproducten, bezoek de winkels van La Balear en Regia.

Kunstnijverheid

Spaans aardewerk en keramiek zijn zeer gewaardeerd. Maar ook het vlechtwerk en andere ambachten zoals glaswerk, weef- en borduurwerk zijn van grote kwaliteit.

Bezoek bijvoorbeeld de winkel van Bis 2 en Art Escudellers om de leukste handgemaakte producten uit Barcelona te kopen en de fabuleuze Cereria Subirà voor echte ambachtelijke kaarsen.

Voor een iets modernere versie van souvenirs gemaakt in Barcelona, ga naar de winkel van La Nostra Ciutat en Wawas. Voor meer kunstnijverheid en zelfgemaakte spullen bezoek je de Fira Nova Artesania bij de Rambla de Santa Mònica (van vrijdag tot en met zondag).

Leuke geweven manden, zonnehoeden en espadrilles koop je bij Bon Vent, een winkel die zich door de Middellandse Zee laat inspireren.

Muziek

De Spaanse gitaar en de castañuelas (castagnettes)  zijn twee van de meest bekende Spaanse muziekinstrumenten. Maar het zijn zeker niet de enige. In Catalonië speelt men bijvoorbeeld graag de flabiolgralla en tible (soorten fluit), de sac de gemecs (doedelzaak), de tamborí (kleine trommel) en de tenora (blaasinstrument).

Voor muziekinstrumenten en nieuwe (of oude) lp’s bezoek je vooral de muziekwinkels in El Raval. Een van de lievelingsadressen onder de locals is Discos Castelló.

Catalaans folklore

Gegants (reuzen) en capgrossos (grote kopen), caganers (poepende figuurtjes) en pixaners (plassende figuurtjes), caga tiós (kerstboomstammetjes) en andere typische figuren van de Catalaanse folklore zijn altijd leuk om te zien. Ook typisch van Catalonië is de Catalaanse barretina (hoed) en de porró (speciale fles om wijn uit te drinken).

Voor de leukste Catalaanse souvenirs bezoek je de winkel van Itaca. Mis ook niet Arlequí Máscares als het gaat om maskers en fantastische wezens, en bezoek indien mogelijk de kerstmarkt om de leukste caganerspixaners en caga tiós te zien.

Typische producten uit Barcelona

Barcelonezen eten hun brood het liefst ingesmeerd met tomaat, olijfolie en een snufje zout (de beroemde pa amb tomàquet). Ze genieten van een goede vermut en wat tapas op het terras en gaan voor de beste patatas bravas van de stad helemaal naar de Bar Tomás in Sarrià. Op een druilerige winterdag genieten ze van heerlijke warme chocolade met churros bij de granjas in Carrer Petritxol.

Andere typische producten die je alleen in Barcelona tegenkomt zijn de bomba de la Barceloneta, de donuts van Boldú en – niet om te eten – de bekende bloemtegel.

👉 Lees hier meer over typische dingen die je in Barcelona tegenkomt.

Word lid van de nieuwsbrief!

Ontvang exclusieve tips en blijf op de hoogte van alles wat Barcelona te bieden heeft door je aan te melden voor mijn nieuwsbrief. Meld je nu aan en ontvang direct een gratis mini-gids met mijn persoonlijke topaanbevelingen voor een onvergetelijk bezoek aan Barcelona.

Meld je hier aan 👇

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie