Barcelona is een stad van contrasten, of zoals de locals het zelf noemen, van de zee en de bergen. En nergens kun je van deze spannende mix genieten als vanuit de drie stadsheuvels van Barcelona, wat bekend staat als de Tres Turons (in het Catalaans) of Tres Cerros (in het Spaans). Een reeks heuvels middenin de stad waar je van de meest adembenemende panoramische uitzichten kunt genieten!
Omdat ze voor het grote publiek behoorlijk onbekend zijn, sta je hier meestal helemaal in je eentje te genieten. Van links naar rechts, de Turó de la Rovira, Turó del Carmel en Turó de la Creueta del Coll, vormen de longen van Barcelona en zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Benieuwd naar deze drie bijzondere heuvels, lees dan verder.
Turó de la Rovira
De 262 meter hoge stadsheuvel Turó de la Rovira ligt tussen de buurten El Guinardó en La Font d’en Fargues en staat vooral bekend om de bunkers. Dit oude luchtafweergeschut en militair kamp van tijdens de Spaanse burgeroorlog, is na lange tijd verwaarloost te zijn, en mede dankzij de opening van het MUHBA Turó de la Rovira, hét populairste uitkijkpunt van Barcelona geworden.
Het zijn inmiddels vele locals (en steeds meer toeristen) die de weg naar de top van de Turó de la Rovira weten te vinden. Echter heeft deze heuvel nog veel meer te bieden, zoals het groene stukje van het Parc del Guinardó. Een geweldig park ontworpen door Jean Claude Nicolas Forestier samen met Nicolau M. Rubió i Tudurí.
Aan de zuidwest kant vind je hier een goed en net onderhouden stadspark, met de sculptuur van de Nen de la Rutlla aan de Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat als bekend gezicht. Maar eenmaal boven word je verrast door een stukje bosrijk gebied en adembenemende uitzichten over de stad en de zee. En de toeristen? Die zijn hier niet! Complete rust en een prachtige natuur is wat je hier zal vinden.
Mis bij een bezoek aan de Turó de la Rovira ook niet de Pont de Mühlberg, een 70 meter lange brug, gelegen in een oude steengroeve, met dito spectaculair uitzicht over Barcelona!
Turó del Carmel
De Turó del Carmel (of Monte Carmelo in het Spaans), van 266 meterhoogte, ligt in de gelijkname buurt van El Carmel. Aan de zuidwest kant ligt het beroemde en altijd drukbezochte Park Güell, maar wie met de benenwagen omhoog loopt, zal snel verrast worden door de rust, de prachtige uitzichten over de stad en… een kale bergtop! Niet voor niets staat de Turó del Carmel in het volksmond bekend als de “muntanya pelada” (de kale berg).
Tijdens een wandeling in de Turó del Carmel zal je meerdere verborgen uitkijkpunten tegenkomen, zoals de Mirador Joan Sales en de Mirador de l’Arquitecte Ignasi de Lecea, maar ook prachtige gebouwen zoals het Casa Trias, van de architect Juli Batllevell. Als je het Turó del Carmel verlaat via Camí de Can Móra, dan kom je een oud landhuis tegen daterend uit 1750 dat nu als verpleeghuis dient.
Turó de la Creueta del Coll
De laatste van de drie stadsheuvels is de Turó de la Creueta del Coll, van 249 meter hoogte, dat behoort bij de buurt El Coll. Het staat ook bekend als Turó d’en Falcó, vanwege de steengroeve die hier vroeger lag.
In 1967 opende het Parc de la Creueta del Coll hier haar deuren. Een vrij onbekend stadspark dat met name in de zomer populair is bij de lokale gezinnen vanwege het meertje die dan als openluchtzwembad opengaat.
Boven dat meertje zweeft hét symbool van het park, een sculptuur van Eduardo Chillida van 50 ton staal genaamd Elogi de l’aigua (Ode aan het water). Bovenop de oude steengroeve del Coll vind je daarnaast een fantastisch uitkijkpunt die nog niet veel mensen kennen.
Tijdens een bezoek aan de Turó de la Creueta del Coll moet je zeker ook niet de modernistische villa van Josep Maria Jujol overslaan, de Finca Sansalvador, dat vlakbij de ingang van het park ligt (op Passeig de la Mare de Déu del Coll, 79).
Het toekomstige Parc dels Tres Turons
De lokale wandelaars en fanatieke hardlopers houden ervan om de drie stadheuvels van Barcelona achter elkaar te lopen. Een 10 km route met forse beklimmingen en afdalingen, die op zijn minst wel pittig genoemd mag worden. Bovendien zijn de wegen ernaartoe niet altijd even goed aangegeven of geasfalteerd. Dit heeft wat mij betreft dan ook zijn charme en heeft geholpen om de drie stadsheuvels vrijwel intact – en tot een zekere hoogte, desolaat – al deze jaren achter te hebben gelaten.
De gemeente wil hier eigenlijk verandering in brengen. Ze zien de drie stadsheuvels graag in de toekomst beter verbonden en dat ze onder dezelfde naam vallen, de Parc dels Tres Turons. De drie stadsheuvels zouden hiermee een grondige opknapbeurt ondergaan. Nieuwe wandelpaden zouden worden aangelegd om de toegang tot de drie heuvels te vergemakkelijken.
Wanneer dit gerealiseerd gaat worden is vooralsnog niet bekend want er moet nog eerst überhaupt een ontwerp gekozen worden. Maar een ding staat vast: wie de Tres Turons nog in zijn originele, wilde en desolate staat wilt bewonderen, kan maar beter nú gaan voordat het allemaal voorbij is en we er een nettere versie van de Tres Turons voor terug krijgen. De foto’s zeggen al genoeg!