Als je voor het eerst in Barcelona bent en weinig ervaring hebt met metro’s, dan kan de metro in Barcelona moeilijk lijken, maar dat is geen reden om de metro niet te nemen! De metro is namelijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste manier om je in Barcelona te verplaatsen. Daarom geef ik je in dit artikel al mijn tips en laat ik je zien hoe de metro in Barcelona werkt.
Laatste update: 30/01/2020
1. Kaartje kopen
Kaartjes voor de metro kun je heel makkelijk bij de kaartautomaat kopen. Deze vind je bij alle metro ingangen, onder het bord “venda de tiquets”. Mocht je geen Spaans of Catalaans spreken, kies eerst bij de instellingen Engels als taal en kies je gewenste kaart. Je kunt met contant geld of met je bankpas betalen. Let wel op: je krijg alleen maar kleingeld terug bij de automaat, dus het is niet aan te raden om met grote biljetten te betalen.
Je hebt allerlei soort kaarten, van een dagkaart (T-Dia), een 10-rittenkaart (T-Casual) tot aan een maandkaart (T-Usual). Daarnaast verkopen ze bij de kaartautomaten de toeristische kaart “Hola Barcelona Travel Card“, die speciaal voor toeristen is gemaakt en handig kan zijn als je van plan bent veel met het openbaar vervoer te reizen.
👉 Lees hier meer over de openbaar vervoer kaarten in Barcelona.
Ik zelf gebruik altijd de T-Casual kaart (voorheen T-10). Hiermee heb ik recht op 10 ritten en binnen hetzelfde uur en 15 minuten kan ik naar de bus of tram overstappen zonder een extra rit te hoeven betalen.
Alle metrokaartjes (inclusief de Hola Barcelona Travel Card en Barcelona Card) zijn ook bij overige OV vervoerders, zoals de tram en de bus, te gebruiken. Heel handig! En kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis mee reizen!
2. Door de poortjes
Als je eenmaal je kaart gekocht hebt, kun je deze gaan gebruiken om binnen de metro te komen. Je dient eerst het kaartje door de machines bij de metropoortjes te halen.
Let op dat je bij de juiste kant van de poort staat (dat is meestal rechts van de machine waar je je kaartje erin doet). Dit kun je tevens ook zien aan de hand van het pijltje in de machine van het poortje die je de richting aangeeft.
3. Kiezen van lijn en bestemming
Het metronetwerk in de metropool van Barcelona is in “zones” opgesplitst. De hele stad Barcelona valt in zone 1, maar het bereik van zone 1 is nog groter dan je zou denken: met een gewone metrokaart kun je van Barcelona Airport El Prat tot aan de hellingen van de Collserola heuvels in Vallvidrera reizen of naar het strand in Montgat gaan.
Wanneer je buiten zone 1 gaat reizen dan dien je een kaart te kopen die geldig is voor meerdere zones, maar over het algemeen heb je dat niet nodig bij een stedentrip (tenzij je buiten de stad verblijft; dan dien je wel op de verschillende zones op te letten).
Het handigste is natuurlijk dat je al van tevoren weet waar je naartoe wilt. Dat kun je onder andere via Google Maps doen: je typt je eindbestemming in de zoekbalk en bekijkt welk metrostation het meest dichtbij zit. Klik op de rode <M> om de naam van het station en de kleur van de metrolijn te zien.
Vele metrostations hebben sowieso al een herkenbare naam zoals Catalunya (voor het centrale plein Plaça Catalunya) en Sagrada Família (voor de Sagrada Família kerk).
Naast een unieke kleur hebben de metrolijnen in Barcelona ook een eigen nummering. Zo wordt bijvoorbeeld de rode metrolijn Línia 1 (L1) genoemd, de paarse metrolijn Línia 2 (L2), enzovoort. Een andere optie is om gebruik te maken van de Barcelona Metro TMB Map app. Een compleet overzicht van de metrolijnen (en zijn kleuren) vind je hier.
Als je door de poortjes heen bent dan moet je naar het juiste perron gaan, wat je aan de hand van je bestemming doet. Let op de bordjes die de richting van de metrolijn aangeven en volg de signalering en de pijltjes om zo bij je perron te komen.
4. Het perron
Eenmaal op het perron zie je de metrolijn bordjes weer hangen die je bevestigen op welke metrolijn je je bevindt, de richting van de metro en welke stations er nog komen (in kleur) en al geweest zijn (in wit). Daarnaast staan er altijd informatieve bordjes die je de richting van de metro nogmaals aangeven (dat lees je bij “direcció” en dan de naam van het laatste station) en de oh zo handige aftellende klok.
Tip: bij de meeste metrostations waar een klein hoogte verschil in zit tussen het perron en de deur van de metro staan er links en rechts kleine hellingbanen waarmee mensen met kinderwagens, rolstoelen of koffers, makkelijker in de metro kunnen instappen.
5. In de metro
Eenmaal in de metro kun je lekker gaan zitten of blijven staan bij de deuren tot dat je je bestemming hebt bereikt. Bij de bordjes bovenaan de deuren wordt altijd aangegeven wat de route van de metro is en wat het volgende station wordt. Dit wordt tevens via de luidsprekers nogmaals bevestigd met “proxima estació“ of “propera parada“ en dan de naam van het station (wel in het Catalaans, nooit in het Engels of Spaans).
Het is niet ongewoon dat tijdens je rit een groep straatmuzikanten (of in de mindere gevallen bedelaars) langskomt. Voel je niet verplicht om ze geld te geven. Zoals je zal zien, de meeste medereizigers negeren hun aanwezigheid.
Ben je bij je station aangekomen, dan moet je eerst opletten welke van de deuren (links of rechts) open zal gaan. Daarvoor kun je letten op de rode pijltjes op de hoeken van iedere metrowagon: deze geven aan welke kant van de metrodeuren bij het volgende station open zullen gaan. Heel handig om je alvast voor te bereiden om uit te stappen!
6. Overstappen
Vaak moet je van metrolijn overstappen, dat is, van een metrolijn naar de andere gaan, omdat je eindbestemming op een andere metrolijn ligt. Overstappen in de metro kan alleen bij de aangegeven metrostations waar meerdere metrolijnen met elkaar communiceren. De mogelijkheden tot overstappen staan altijd aangegeven bij de bordjes.
Bij overstappen moet je altijd een stukje van het ene perron naar de andere lopen (volg hiervoor de signalering). Dit neemt over het algemeen zo’n 5 minuten in beslag, hoewel het ook langer kan zijn.
Zo is de overstap van Passeig de Gràcia tussen L3 en L4/L2 het langste en is de overstap tussen L5 en L3 bij Vall d’Hebron het meest indrukwekkend (je gaat van heel diep naar boven via vele roltrappen en liften).
Vaak vind je onderweg in de metrogangen straatmuzikanten die de overstap aangenamer maken.
7. Uitgang
Als je uit je metro stapt en naar de uitgang wilt, is het aan te raden om eerst te controleren bij welke straatnaam je moet zijn, want de uitgang wordt gemarkeerd door “sortida” en dan de straatnaam. Bij ieder metro station zijn er meerdere uitgang opties.
Weet je de straatnaam niet, check dan eerst de plattegrond van het gebied waar je je bevind om uit te vinden welke uitgang het beste voor je is. Deze kaarten vind ik altijd heel handig. Je vindt de buurtkaarten zowel op het perron als boven bij de uitgang waar de poortjes zijn en op straat naast de metro ingang.
Om naar buiten te gaan dien je dus de bordjes van “sortida” te volgen en door de uitgang poortjes te lopen. Hier hoef je overigens niet uit te checken. Poortjes gaan van zelf open als je doorloopt (indien je een rolpoortje hebt, dan draait deze met je mee). Let wel op de groene pijltjes die aangeven welke poortjes je moet hebben om uit te gaan.
8. Hoe lang is het ticket geldig?
Aan de achterkant van de gewone 10-rittenkaart staat hoeveel ritjes je nog hebt. Telkens als je de kaart door de poortjes heen doet wordt er een code geprint met als laatste cijfer het aantal ritjes die je nog over hebt. Je kunt het aantal tevens op het scherm bij de poortjes terugzien. Is je ticket op? Dan komt de volgende tekst op je kaart te staan: “Títol esgotat“. Dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe kaart.
Bij een dagkaart of een Hola Barcelona ov-kaart mag je zo vaak door de poortjes heen als je wilt zolang het binnen de verstrekte periode is (dat begint vanaf het moment dat de kaart geactiveerd is). Na de gekozen periode wordt de kaart van zelf gedeactiveerd en zal niet meer werken.
9. Tot hoe laat is de metro open?
Je kunt iedere dag gebruik maken van de metro. Deze is door de week van maandag t/m donderdag tussen 5 uur ’s ochtends en 12 uur ’s nachts open. Daarnaast is het in het weekend langer open: vrijdag tot 2 uur ’s nachts en op zaterdag avond werkt de metro de hele nacht door. Op zondag sluit de metro weer om 12 uur ’s nachts.
Op feestdagen zoals Oud & Nieuw is de metro ook de hele nacht open.
10. Nog een paar handige tips
- Metro ingangen in Barcelona herken je op straat aan de hand van de rode <M> paaltje.
- Je metrokaart is echter een ‘OV-kaart’ waarmee je ook de tram, de bus, de stadstreinen FGC, en de Funicular de Montjuïc kunt nemen!
- Bij roltrappen ga altijd rechts staan zodat men aan de linker kant door kan lopen. Ga nooit zij aan zij staan op de roltrap omdat je dan de weg voor anderen blokkeert.
- Ben je slecht te voet of reis je met bagage of een kinderwagen, maak dan gebruik van de liften en hellingbanen op het perron die bij de meeste stations aanwezig zijn.
- Op het perron, laat eerst mensen uitstappen voordat je in de metro stapt, net als je bij de trein doet.
- Let op voor zakkenrollers, zeker bij drukte, tijdens het overstappen van metro, bij de trappen of bij de kaartautomaten.
- Heb je extra info over de metro nodig, ga dan naar de informatie balies in de metro en raadpleeg de personeel van de metro (makkelijk te herkennen aan hun uniform).
- De Barcelona Card is ook te gebruiken in de metro en deze geef je daarnaast ook korting bij vele musea en bezienswaardigheden.
- Met de hond reizen in de metro van Barcelona is inmiddels wel toegestaan (behalve op de drukke tijden tussen 7 en 9 uur ’s morgens en 5 tot 7 uur ’s avonds).
- Je mag ook met de fiets in de metro reizen (behalve op een werkdag tussen 7 en 9:30 uur ’s ochtends en van 5 tot 8:30 uur ’s avonds).
Met deze tips wordt het reizen met de metro hopelijk een stuk gemakkelijk en aangenaam. Mocht je nog vragen hebben of zelf je eigen tips en ervaringen willen delen, laat dan een reactie hieronder achter!
Hallo Marta. Weet jij of bij metrohalte paral.lel een lift aanwezig is. Ik heb 2 koffers bij me en dat is nogal lastig via een trap.
Hola Piet,
Bedankt voor je bericht. Ja, bij Paral.lel is wel een lift aanwezig. De metrostations zonder lift zijn: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Vallcarca (L3), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Jaume I (L4), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Virrei Amat (L5).
Veel plezier alvast!
Saludos, Marta
Hoi Marta,
Weet je of er regels zijn voor het meenemen van grote stukken bagage in de metro?
Ik ben van plan om ‘n fiets mee te nemen die in ‘n fietsdoos is ingepakt, deze doos is 100cm x 185cm. x 25cm,
Groet Marrho.
Hallo Martho,
Nee daar zijn niet echt regels voor… volgens mij zo lang je er niemand mee lastig valt, is het ok om met grote spullen in de metro te reizen. En je moet ze natuurlijk wel makkelijk zelf kunnen dragen en in en uit de metro kunnen halen… In de meeste treinstations zijn er ook liften, mocht dat handig zijn 😉
Succes! Marta
Hola Martha,
Wij komen volgende maand naar barcelona, we landen op zondagnamiddag de volgende dag/avond zouden we willen doorreizen naar Cambrils met trein of bus. Waar kunnen we best een hotel boeken, best niet zover van vertrekplaats trein of bus ? Welk vervoersbewijs kopen we dan best ?
Mvg
Carine en Ann
Hola Carine en Ann,
Bedankt voor jullie bericht, leuk dat jullie naar Barcelona en Cambrils gaan! Om van Barcelona naar Cambrils te reizen kunnen jullie het beste de trein nemen. Vanuit het Estació de França vertrekken de treinen naar Cambrils (R16). Deze trein kun je ook op de treinstation Passeig de Gràcia en Sants nemen. Je hebt dus meerdere opties qua overnachtingsadres: de gezellige wijk El Born (Estació de França), het wat centraler Passeig de Gràcia of rondom het drukke station van Sants. Mijn voorkeur zou gaan voor El Born of Passeig de Gràcia, omdat je daar wat meer te zien en te beleven hebt. Zie hier mijn tips: https://www.barcelonametmarta.nl/overnachten/hotels-barcelona
Meer informatie over reizen met de trein lees je hier terug: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/trein-barcelona Treinkaartjes dien je bij de loketten op het treinstation te kopen.
Om je in Barcelona te verplaatsen (van het vliegveld naar je hotel), bekijk hier de opties die er zijn: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona
Veel plezier alvast!
Saludos, Marta
Hola Marta
Geweldige website zeg. Ik be er al uren mee zoet.
Vraagje, wij logeren deze zomer in hotel sagrada familia.
Vanaf het vliegveld lijkt de trein de beste optie om hier naartoe te reizen.
Alleen dan stap je uit bij el clot-arago. Maar hoe dan verder?
Dit is nog 2 km vanaf het hotel. Dichtsbijzijnde metro station bij het hotel is sagraga familia maar die is niet te bereiken vanaf el clot.
Of is het beter om ergens anders uit te stappen dan el clot-arago?
Groetjes Rob
Hola Rob,
Bedankt voor je complimenten! Leuk dat je mijn site nuttig vindt. Indien je met de trein naar het station Clot-Aragó gaat reizen, dan kun je daar overstappen naar metrolijn L2 die je naar Sagrada Família brengt. Het treinstation Clot-Aragó is namelijk verbonden met metrolijn L2 en L1 (metrohalte heet Clot). Dit is inderdaad een prima combinatie, vooral wanneer je toch al op Terminal 2 landt (let op: op Terminal 1 is er geen treinstation maar wel een shuttlebus die je naar Terminal 2 brengt). Meer informatie over de luchthaven van Barcelona en het vervoer naar de stad vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona
Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast!
Saludos, Marta
dank je wel marta! Inmiddels heb ik gekozen voor iets veiligere tijd. een vliegtuig later. En ik kan online inchecken (zegt KLM), dus dat scheelt stress en kunnen we in ieder geval tijdig op het vliegveld zijn. (en misschien alsnog een taxi bestellen.) ik ga uitgebreid je website bestuderen!
Dat is helemaal goed! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast met de voorbereiding 🙂
Saludos, Marta