Driekoningen is het feest waar Spaanse kinderen het meest naar uit hebben gekeken: dan komen namelijk de Drie Wijzen uit het verre Oosten cadeaus brengen! Driekoningen is dan ook hét hoogtepunt van de kerstvakantie in Spanje en wordt bij alle huishoudens groots gevierd. Mocht je dit jaar Driekoningen voor het eerst in Barcelona vieren of ben je gewoon benieuwd naar hoe we Driekoningen vieren in Spanje, lees dan verder!
Voor het eerst gepubliceerd op: 02/01/2013 Laatste update: 16/12/2022
Het Driekoningenfeest in Spanje
Een van de belangrijkste feesten in Spanje, zeker voor kinderen, is Driekoningen. Bij dit feest wordt het Bijbelse kerstverhaal over de komst van de Drie Wijzen uit het Oosten bij het kindje Jezus herdacht. In Spanje doen we dat met een groot feest en met veel cadeaus. Goed om te weten wat hierbij hoort als je nog nooit Driekoningen in Spanje hebt gevierd.
Wat is Driekoningen in Spanje?
Driekoningen, of de Reyes Magos in het Spaans en Reis Mags in het Catalaans, is een belangrijke feestdag in Spanje.
Het maakt onderdeel van de kerst en wordt uitbundig gevierd, met tal van cadeaus en lekkere eten.
Met name voor kinderen is dit een speciaal moment. Ze weten namelijk dat als ze zoet zijn geweest in het afgelopen jaar dat ze veel cadeautjes gaan krijgen van de Drie Koningen! Je zou het Driekoningenfeest dan ook een beetje kunnen vergelijken met het Sinterklaasfeest in Nederland en België.
Wanneer is Driekoningen in Spanje?
Driekoningen wordt elk jaar gevierd op 6 januari, dat tevens een nationale feestdag is.
De dag ervoor, op 5 januari, maken de Drie Wijzen hun komst aan in Spanje met grote parades op straat, een beetje zoals de Sinterklaasoptochten.
Wat vieren we met Driekoningen?
Op Driekoningen wordt de komst van de Drie Wijzen uit het Oosten bij het pasgeboren kindje Jezus in Bethlehem gevierd.
Wie waren de Drie Koningen?
De namen van de Drie Wijzen waren Melchior, Caspar en Balthasar (Melchor, Gaspar en Baltasar in het Spaans) en ze staan elk voor een werelddeel; Melchior voor Europa, Caspar voor Azië en Balthasar voor Afrika.
Volgens het Bijbelse verhaal kwamen de Drie Wijzen uit het verre Oosten op een kameel. Ze volgden de ster van Bethlehem, die hun bracht tot aan baby Jezus, de koning der Joden.
De Drie Wijzen brachten hem ook presentjes: mirre van Melchior, wierook van Caspar en goud van Balthasar. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre).
Wat gebeurt er op Driekoningen in Spanje?
In Spanje is Driekoningen een nationale feestdag en wordt met de familie gevierd. En omdat de koningen cadeaus aan het kindje Jezus gaven, geven wij in Spanje ook cadeaus met Driekoningen.
De dagen vóór 6 januari bouwt de spanning zich al aardig op onder de kinderen: ze schrijven brieven aan de Drie Koningen, bezoeken de cadeaufabriek van de Drie Koningen én gaan ze uiteraard de feestelijke intocht van de Drie Koningen op 5 januari bijwonen, de Cabalgata de Reyes.
Tijdens de Cabalgata de Reyes (Driekoningenintocht) worden de Drie Koningen welkom geheten en krijgen ze zogenoemd de sleutels van alle Spaanse huishoudens overhandigd. Kinderen kunnen dan met eigen ogen de Drie Koningen op hun koninklijke rijtuigen zien, hun brieven afleveren en lekkere snoep halen.
Voordat ze gaan slapen, leggen de kinderen op 5 januari de schoentjes thuis in de woonkamer neer met wat lekkers voor de kamelen, om ’s ochtends wakker te worden in een woonkamer vol cadeaus. Daarna gaan ze langs de familie, waar vaak nog meer cadeaus op hun te wachten staan!
Tot slot gaat men samen met de familie een feestelijke lunch nuttigen, die vaak urenlang duurt en afgesloten wordt met een roscón de reyes als dessert (Spaanse Driekoningentaart).
Wat geef je bij Driekoningen in Spanje?
Spaanse kinderen worden tijdens Driekoningen overspoeld met cadeaus: speelgoed, boeken, kleding, geld… of steenkool, als je stout bent geweest! Vaak krijg je niet alleen cadeaus van je ouders, maar ook van al je tantes en ooms, oma’s en opa’s, etcetera.
Over het algemeen komen de meeste en de grootste cadeaus in Spanje van de Driekoningen.
Aan de hand van de wensenlijst die de kinderen voor de Driekoningen maken, worden de cadeautjes gekocht.
Ook onder de volwassenen worden cadeaus uitgewisseld. Hierdoor is Driekoningen als het ware een groot cadeaufeest voor iedereen.
Wat eet je met Driekoningen in Spanje?
De roscón de reyes is een typische lekkernij die met Driekoningen gegeten wordt. Het is een rond gebak in de vorm van een “o” dat versierd wordt met gekonfijt fruit. Van binnen is de roscón gevuld met een boontje en een klein figuurtje van een koning. Sommige mensen vinden het lekker als de roscón gevuld met slagroom is. Vaak krijg je bij de roscón een kroontje erbij.
De lunch tijdens Driekoningen is tevens net zo feestelijk als het kerstdiner en houdt meerdere gangen in.
Hoe wordt Driekoningen in Barcelona gevierd?
In Barcelona wordt Driekoningen natuurlijk ook groots gevierd, met speciale inzamelplaatsen voor de brieven van de kinderen aan de Driekoningen, een heuse cadeaufabriek, en natuurlijk de intocht. Hieronder leg ik je precies uit hoe wij Driekoningen in Barcelona vieren.
2-4 januari: brieven schrijven en shoppen voor Driekoningen
Voordat de Drie Koningen komen, moeten kinderen een brief schrijven aan de Drie Koningen met hun wensenlijst.
De wensenlijst mogen kinderen daarna zelf afgeven bij de hulpjes van de Driekoningen, de patges reials, die op meerdere plaatsen in de stad te vinden zijn, zoals in het stadhuis van Barcelona of de historische schip Pailebot Santa Eulàlia.
Aan de hand van deze wensenlijst worden de cadeautjes ingekocht. De dagen voor Driekoningen is het dan ook een drukte van juweeltje in de winkels van Barcelona, sinds iedereen is druk bezig met cadeaus inkopen of eten te halen voor Driekoningen.
Je hebt zelfs speciale speelgoedmarkten in Barcelona waar men allerlei cadeaus haalt. De grootste staat op de Gran Via, tussen de straten van Muntaner en Calàbria.
Hier vind je niet alleen kinderspelletjes maar ook muziek, handgemaakte artikelen en typische zoetigheden van deze dagen. Je vindt hier ook steenkool voor de kinderen die stout zijn geweest.
Er staat hier ook een stalletje waar men cadeaus kan brengen. Zo wordt er dan gezorgd dat geen kind zonder cadeau zal blijven.
Een andere kerstmarkt waar je naartoe kunt gaan rond deze dagen is de kerstmarkt op Via Júlia in Nou Barris.
5 januari: Driekoningenintocht
Op 5 januari, de dag voor Driekoningen, wordt de optocht van de Drie Koningen door de stad gehouden, de Cavalcada de Reis. In Barcelona is dit altijd een waar spektakel die geen enkel kind wilt missen.
Bijna elk buurt in Barcelona heeft zijn eigen intocht, maar de belangrijkste is toch wel de ‘centrale’ parade in het centrum van Barcelona. Daar maken de Drie Wijzen elk jaar om 18:00 uur hun entree in Barcelona vanuit de haven in El Moll de la Fusta.
Vervolgens lopen ze een route door het centrum van Barcelona met allerlei versierde rijtuigen, muziek en dansers. Ze komen onder meer langs de Via Laietana, Plaça Urquinaona, Plaça Catalunya, Carrer Pelai, Plaça Universitat, Ronda de Sant Antoni en Avinguda Paral·lel.
De volgorde is altijd hetzelfde: eerst komt de rijtuig van Melchior, daarna Caspar en tot slot Balthasar, met daartussen allerlei dansers en muzikanten die van de parade een ware spektakel maken.
Ook wordt er tijdens de intocht snoep gegooid richting de kinderen en kunnen kinderen hun brieven alsnog aan een van de hulp-mannetjes van de Drie Koningen geven.
Op 5 januari gaan kinderen vroeg naar bed, niet zonder eerst hun schoentjes in de huiskamer achter te hebben gelaten, daar waar de cadeaus geplaatst zullen worden. Traditiegetrouw zet je een schaaltje wortels en water neer voor de kamelen van de Drie Koningen, die al het gesjouw moeten doen.
👉 Bekijk hier de kaart van de centrale Driekoningenintocht in Barcelona.
6 januari: cadeaus openen en feest vieren
Na een spannende nacht worden de kinderen wakker met een huiskamer vol cadeaus, en de schaaltjes voor de kamelen zijn leeg! De pret van het openen van cadeaus kan dan beginnen.
Volgens de traditie, als je een braaf kind bent geweest zul je vele cadeaus ontvangen. Ben je stout geweest, dan ontvang je van de Drie Koningen steenkool.
Ouders ontvangen ook cadeaus voor Driekoningen.
Na afloop gaan de meeste kinderen met de ouders mee de rest van de familie bezoeken, waar ze ook cadeaus ontvangen. Als kind vind je dat geweldig want je treft cadeaus bij iedere tante, oom en grootouder(s)!
In de middag lunchen de families voor de laatste keer na alle feestdagen uitgebreid samen. De feestelijke maaltijd wordt dan afgerond met een speciale dessert, de Roscón de Reyes (of Tortell de Reis in het Catalaans). Dit is een gebak in de vorm van een “o” versierd met gekonfijt fruit en als verrassing limabonen en een figuurtje van de Drie Koningen. Vaak krijg je bij de roscón een kroontje erbij.
Wie het figuurtje vindt, krijgt de kroon en is de koning. Wie de boon vindt, moet het aankomende jaar de roscón kopen. Deze kun je overigens bij iedere bakker op 6 januari kopen.
Wat is er te doen met Driekoningen in Barcelona?
Zoals je kunt zien is het feest van Driekoningen een geweldig evenement om mee te maken en waar je niet omheen kunt als je in januari in Barcelona bent.
Helemaal leuk als je met de kinderen bent in Barcelona is om de Driekoningenintocht mee te maken. Daar wordt snoep gegooid en beleven de kinderen een magische avond.
Ook leuk is om een kijkje nemen in de cadeaufabriek van de Drie Koningen in Barcelona, dat elk jaar in de Fàbrica de Creació Fabra i Coats plaatsvindt of een bezoek te brengen aan de speelgoedmarkt van de Gran Via de les Corts Catalanes, de Fira de Reis de la Gran Via.
Op 6 januari is alles dicht en zijn Barcelonezen druk bezig om Driekoningen met hun families te vieren. Mijn tip is om een roscón bij de bakker te gaan halen en deze te proeven. Je kunt daarnaast op deze vrije dag heerlijk genieten van een rustige wandeling door het strand of het oude centrum.
Op 7 januari begint het werkende leven weer en zijn de feestdagen voorbij, maar voor shopaholics is het dan ook het begin van de winteruitverkoop.
Goed om te weten
- Een aantal tradities tijdens Driekoningen werden hierboven al genoemd. Vier je Driekoningen in Barcelona, vergeet niet om wat cadeaus te kopen, de intocht van de Drie Koningen mee te maken en op 6 januari met de familie deze feestdag te vieren, met als toetje een stukje van de Roscón de Reyes te eten.
- Heb je een kerststal in huis? Dan moet je ervoor zorgen dat de figuurtjes van de Drie Koningen op 6 januari bij de kribbe zijn om Jezus cadeaus te geven.
- 6 januari is een vrije dag. Vele musea, bezienswaardigheden en andere publieke instanties zijn dus dicht.
- Op 7 januari mag alle kerstdecoratie opgeruimd worden.
Heb jij weleens Driekoningen gevierd in Spanje en wat vond je er van? Ik lees jullie antwoorden in de comments!