Het flexitarian restaurant Flax & Kale in El Raval is sinds zijn opening razend populair. Niet alleen bij toeristen maar ook bij de locals zelf, die helemaal lyrisch werden van de kleurrijke borden, exotische ingrediënten en nieuwe smaken sensaties. Niet gek dus dat er afgelopen jaar een tweede vestiging geopend werd in El Born, de Flax & Kale Passage. Ik had het genoegen om dit restaurant laatst te gaan proberen met een vriendin, en wat blijkt? Ik begrijp de hele heisa nu een stuk beter: want hoe kun je nee zeggen tegen zulke verrukkelijke gerechten die ook nog eens gezond voor je zijn?
Over Flax & Kale Passage
Een van de meest veelbesproken restaurantopeningen van afgelopen jaar in Barcelona was het nieuwe Flax & Kale Passage. Gelegen naast het (ook vernieuwde) Passatge de les Manufactures, deze nieuwe vestiging van de al reeds succesvolle Flax & Kale Tallers (Carrer dels Tallers 74b) en de kleinere Flax & Kale à porter (kleine take away in de H&M winkel van Passeig de Gràcia, 11), had alle punten om ook een succes te worden: de goede ligging, vlakbij het beroemde Palau de la Música Catalana en in de trendy wijk El Born, en zijn onweerstaanbare presentatiekaart, mede door de faam van de andere Flax & Kale vestigingen, hebben ervoor gezorgd dat dit één van de hotspots van Barcelona van het moment is.
Interessant om te weten is dat Flax & Kale de eer heeft gehad om het eerste flexitarian restaurant van Barcelona te zijn. ‘Een wat’ hoor ik je zeggen? Heel simpel uitgelegd: een restaurant waar groenten de hoofdrol spelen en vis en vlees slechts bijzaak zijn. Maar bij Flax & Kale tillen ze dit flexitarian ding helemaal tot een hoger niveau, door de mooiste en lekkerste gerechten te toveren, die ook nog eens super gezond blijken te zijn. De chef achter deze succesformule is Teresa Carles, dezelfde van het fantastische vegetarische restaurant Teresa Carles (Carrer de Jovellanos, 2) en de cold-pressed juices van Teresa’s (Carrer Argenteria, 31).
De nieuwe Flax & Kale Passage heeft daarnaast als mooi detail een houtoven waar de lekkerste glutenvrije pizza’s en broodjes gemaakt worden. De menukaart is totaal anders dan die van Flax & Kale Tallers, met veel meer Aziatische invloeden en innovatieve gerechten. Je kunt hier daarnaast uiteraard de bekende cold-pressed juices van Teresa bestellen of van een haar gezonde weekend brunches genieten. Dit restaurant is tevens geschikt voor mensen met glutenallergie, want alle gerechten zijn glutenvrij. En ook al ben je geen echte flexitariër, zal je hier ook vast van genieten. Het restaurant is groot opgezet, met de houtoven in het midden, en een grote open keuken achterin. De behulpzame bediening werkt vlot en kan ook goed advies bij vragen geven.
Mijn ervaring bij Flax & Kale Passage
Als foodie die ik ben was ik heel blij om bij Flax & Kale Passage te gaan eten. Ik was namelijk nog niet in de gelegenheid geweest om bij een van de restaurants van Teresa Carles te eten, maar de faam en populariteit die ze hebben maakte me uiterste nieuwsgierig. Vandaar dus dat ik samen met een vriendin hierheen ging om het restaurant te proberen. Hoewel we geen reservering hadden gemaakt, waren er gelukkig nog wat zitplaatsen vrij (het was op een doordeweekse avond). Nadat we plaats hadden genomen in een knusse hoek achterin, werden we snel bediend en van een menukaart voorzien.
Hier ondervonden we enige struggels, gezien onze geringe kennis van de flexitarian keuken en de exotische ingrediënten die ze hierbij gebruiken. Maar dankzij de hulp van onze ober lukte het ons om toch nog even wat gerechten te bestellen: wat chipjes van boerenkool met cheddarkaas hier, een bao van pulled pork daar, een mango en avocado tartaar met zalmeitjes daar en tot slot nog een paar kleine vishamburgers. Allemaal om te delen. En het smaakte heerlijk! Mijn favoriet was zonder twijfel de bao van pulled pork: zoó smeuïg en lekker! De mini burgers vond ik daarentegen iets te vettig en de chips erg zoutig, maar dat drukte de pret natuurlijk niet. En terwijl mijn vriendin een heerlijk stukje chocoladetaart als dessert nam, ging ik voor de passion fruit & plant-based choco mochi, wat een heerlijk fris en luchtig nagerecht bleek te zijn. Perfect om deze aangename culinaire avond af te sluiten.
Ons etentje bij Flax & Kale Passage kostte zo’n €25,- per persoon, een prima prijs wat mij betreft voor zulk lekker en bijzonder eten! Ik vond dit persoonlijk een van mijn beste culinaire ervaringen in Barcelona tot nu toe en weet nu zeker dat ik ook naar de andere restaurants van Teresa Carles wil gaan, gewoon omdat ze zo inventief zijn en zo lekker kan koken! Een dikke aanrader dus, ook al ben je niet zo van de vegetarische keuken, want zoals je kunt zien, is er hier voor iedereen wat wils.
Klik op de onderstaande buttons om een voorproefje van hun menukaart te nemen.
[button size=”medium” url=”http://teresacarles.com/fk/media/passage-cena-ES.pdf” text=”Check menukaart >” target=”_blank” color=”orange” ]
[button size=”medium” url=”http://teresacarles.com/fk/media/passage-postres-ES.pdf” text=”Check desserts >” target=”_blank” color=”orange” ]
Beoordeling Flax & Kale Passage
Eten: ★★★★★
Service: ★★★★★
Decor: ★★★★★
Totaal: ★★★★★
- Praktische informatie:
Wat: eten bij Flax & Kale Passage
Waar: Passatge de les Manufactures (Carrer de Sant Pere Més Alt 31-33)
Metro: Urquinaona (L1, L4)
Wanneer: van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 23:30, zaterdag en zondag van 9:30 tot 23:30 uur
Prijs: €€
Tip: reserveer een tafel online van tevoren indien je hier in het weekend wilt komen eten. Het is ook mogelijk om hun pizza’s als take out te bestellen.
Tip: mis mijn andere reviews niet en bekijk de restaurant-gids pagina voor meer leuke adressen in Barcelona. Bon profit!