Catalonië wordt na de Canarische Eilanden de eerste regio op het Spaanse vasteland waar stierenvechten verboden is. Deze zomer zullen zulke taferelen voor het laatst te zien zijn in La Monumental, de laatste stierenvecht arena van Barcelona en Catalonië.
Het Catalaanse parlement stemde donderdag voor een verbod op de eeuwenoude traditie. In de enige nog opererende arena in Catalonië, La Monumental in Barcelona, zullen vanaf 2012 geen meer stierengevechten worden gehouden.
Het verbod leidde de afgelopen maanden tot een verhit nationaal debat in heel Spanje. Dierenrechtenorganisaties hebben enthousiast gereageerd op het nieuws, maar stierenfokkers gaan nog in protest. Volgens liefhebbers van het stierenvechten ging het niet om de rechten van het dier, maar om de Catalaanse wens van meer onafhankelijkheid.
Het verbod is het resultaat van een wetgevend burgerinitiatief van dierenactivisten. Zij hadden de nodige 180.000 handtekeningen ingezameld om het verbod aan het parlement voor te leggen.
Verhitte discussies en consequenties van het verbod
Het besluit van het parlement betekent dat er geen stierengevechten meer worden gehouden in Catalonië met ingang van 2012. In de praktijk verandert er niet veel, want stierengevechten zijn geen Catalaanse traditie. De belangstelling voor het stierenvechten was in Catalonië al geruime tijd aan het dalen. Onder Franco werd het stierenvechten gepropageerd als een authentieke Spaanse bezigheid en juist daarom willen vele Catalanen hiervan niks weten. Arena’s waar de gevechten plaats vonden, waren gedwongen te sluiten in Catalonië. Alleen in Barcelona is nog de stierenvecht arena La Monumental actief, waar het publiek vooral uit toeristen bestaat. Bovendien komen iedere keer dat een stierengevecht wordt gehouden activisten en catalanisten naar de arena om te protesteren.
En zelfs in de rest van Spanje zegt bijna driekwart van de Spanjaarden geen belangstelling te hebben voor een ‘corrida’. De Canarische Eilanden schaften de bijzondere traditie al in 1991 af.
De activisten halen nu ook handtekeningen op in andere regio’s om het succes te herhalen. Zij hopen dat de maatregel een voorbeeld wordt voor andere Spaanse regio’s op het vasteland.
Gelukkig, afgeschaft!!!! Laat dit nu een goed voorbeeld zijn voor die andere regio’s!