Aan de fraaie Passeig de Sant Joan vinden we een mooi maar vaak over het hoofd gezien modernistisch gebouw van Puig i Cadafalch. Het is het Casa Macaya, ook bekend als Palau Macaya vanwege zijn pompositeit, al zou je het van buitenaf misschien niet zeggen. Een bezoek aan de binnenkant is dan ook zeer aan te raden, want naast het feit dat het gratis is, ontdek je hiermee een prachtig verborgen juweeltje die niet vele mensen kennen!
Een paleis in Modernistische-stijl
Het Modernisme was de Catalaanse variant van de beweging die de architectonische en culturele wereld tussen eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw voorgoed veranderde, wat ook bekend staat als Art Nouveau of Jugendstil. Het Casa Macaya, gebouwd tussen 1898 en 1901 door de architect Josep Puig i Cadafalch, is daar een mooi voorbeeld van.
Alle elementen die bepalend zijn voor het Catalaans Modernisme zie je in het Casa Macaya dan ook terug komen, met daarnaast een duidelijke invloed van de gotische stijl. De witte façade wordt bijvoorbeeld versierd door bloemen sgraffitos en allerlei sculpturen in gotische stijl. Eenmaal binnen word je verrast door mooie kleurrijke tegels met natuurlijke motieven en een fantastische binnenplaats met een trap die naar de eerste verdieping leidde en bekroond door een prachtige lichtkoepel. Vooral dat laatste dient zeker je aandacht! De versierde wanden en het plafond van de aankomsthal, waar vroeger de koetsen en auto’s naar binnen gingen, maken het plaatje af.
De beste ambachtslieden, zoals beeldhouwers Eusebi Arnau en Alfons Juyol of Joan Paradís voor de sgraffito, werkten samen aan dit project, en dat is ook goed te zien aan de kwaliteit van de afwerking en het prachtige resultaat.
Een leuk detail is het beeldje van een man op de fiets die je bij de ingang kunt vinden. Dat zou met een knipoog richting Puig i Cadafalch zijn gemaakt, want hij fietste tijdens het bouwen van het Casa Macaya voortdurend heen en weer tussen al zijn projecten in de stad.
Tip: Puig i Cadafalch was, naast Gaudí, één van de grondleggers van het Catalaans Modernisme. Lees hier meer over Josep Puig i Cadafalch en zijn 150ste jubileum en ontdek andere prachtige gebouwen van dezelfde architect, zoals het Casa Amatller, Palau Baró de Quadras en Casa Terrades (Casa de les Punxes).
De familie Macaya
Van de naam van het huis is het al af te leiden dat het huis aan de familie Macaya toebehoorde. Romà Macaya Gibert was een zakenman in de textiel industrie. Als goede visionair, investeerde hij toen zijn geld in dit grote perceel van de nog te bouwen Eixample-wijk (de nieuwe wijk die in het midden van de 19e eeuw ontstond na de verwijdering van de oude stadsmuren). Hij gaf Puig i Cadafalch de opdracht om daar zijn familiehuis te bouwen. Een huis waar hij en zijn vrouw met zijn twee zonen (en de respectievelijke families) en personeel zouden betreden. Dat gebeurde omstreeks 1900. De eigenaren woonden toen op de eerste verdieping, wat ook bekendstond als de “planta noble”. De tweede verdieping was voor de eerste zoon en zijn gezin en de derde verdieping voor de tweede zoon, die toentertijd nog vrijgezel was. Als goede zakenman, verkocht Macaya de rest van de grond die niet bebouwd werd en maakte hierdoor een mooie winst.
Het huis Macaya nu
Sinds 1947 behoort het Palau Macaya tot de bank La Caixa. Hier begon deze organisatie met hun culturele programma dat heeft geleid tot verschillende culturele centra (genaamd CaixaForum) in meerdere Spaanse steden. Het Palau Macaya heeft ook tijdelijk gediend als museum voor de wetenschap, maar is sinds 2012 een kenniscentrum. Vanwege de aanpassingen door de tijd heen, is bijna niets van het interieur van het oude huis bewaard gebleven, behalve de mooie ingang, de binnenplaats en de lichtkoepel. Het stukje dat je gratis kunt bezoeken beperkt zich dan ook aan deze drie gedeeltes.
Fijn om te weten is dat er bij de hal verschillende audiovisuele presentaties staan naast informatieve folders om er meer over dit gebouw erachter te komen. En omdat het buiten het meest toeristisch gebied licht, zal je hier nauwelijks andere mensen tegen komen (mits er een bepaald evenement of iets dergelijks plaatsvindt) en kun je er zo lang als je wilt van alle pracht gratis en voor niks genieten.
Kortom, een zeer interessante plek om te bezoeken als je een wandeling aan het maken bent over het Passeig de Sant Joan. Andere interessante gebouwen die je op het Passeig de Sant Joan tegenkomt zijn het Arc de Triomf en de Biblioteca Arús.
- Praktische informatie:
Wat: Palau Macaya of Casa Macaya bezoeken
Waar: Passeig de Sant Joan, 108
Metro: Verdaguer (L4 en L5)
Wanneer: van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 20:00 uur. In het weekend en tijdens feestdagen gesloten.
Prijs: gratis
Tip: dit gebouw en cultureel centrum is toegankelijk voor zowel rolstoelgebruikers, doven en blinden.