🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Kerken in Barcelona

Kerken in Barcelona

Als katholiek land met een diep geworteld geloof, beschikt Barcelona natuurlijk over vele kerken, basilieken, parochiën en kloosters. Maar ook andere religieuze centra zoals katholieke scholen, ziekenhuizen en hulp- en opvangcentra.

Wil je een stukje religie en geschiedenis in Barcelona ontdekken, dan kun je naar een van de onderstaande plekken gaan. Een bezoek bij deze kerken en kloosters in Barcelona is net als een reis terug in de tijd en een goede manier om prachtige voorbeelden van de RomaanseGotische en Neoklassieke architectuur te ontdekken.

Let op: over het algemeen betaal je niets voor een bezoekje aan de kerk, behalve bij diegene die als musea fungeren, zoals de Sagrada Família of het Monestir de Pedralbes.

12 prachtige kerken in Barcelona

  1. De Kathedraal van Barcelona. Ook La Seu of de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia genoemd, is een fantastisch voorbeeld van de Catalaanse Gotische architectuur.
  2. La Sagrada Família. Hoewel deze wereldberoemde kerk, door Gaudí ontworpen, nog steeds in opbouw is, raad ik alsnog aan iedereen aan om tickets te kopen en naar binnen te gaan. Het symbool van Barcelona is ook van binnen spectaculair!
  3. Santa Maria del Mar. Beroemd door het boek ‘De Kathedraal van de Zee’, de Gotische Santa Maria del Mar is een prachtige basiliek gelegen bij El Born.
  4. Esglèsia del Sagrat Cor. Deze kerk bovenop de Tibidaboberg is wellicht een van de meest indrukwekkende en biedt vanuit het uitkijkpunt een fantastisch uitzicht over de hele stad en Collserola.
  5. Basílica de la Merçè. Deze basiliek in Barroc-stijl wordt vaak over het hoofd gezien, hoewel het de basiliek van de patroonheilige van Barcelona is en dichtbij Las Ramblas ligt.
  6. Sant Pau del Camp. Sant Pau del Camp, met zijn mooie en sobere kruisgang, is een goed voorbeeld van de romaanse architectuur. Erachter vind je de Jardins de Sant Pau del Camp.
  7. Basílica Santa Maria del Pi. Het plein Plaça del Pi in de Gotische wijk wordt gedomineerd door de basiliek van Santa Maria del Pi, één van de pronkstukken van de Catalaanse gotiek die daarnaast het grootste roosvenster van Catalonië heeft.
  8. Sant Vicenç de Sarrià. De neoklassieke kerk van Sarrià werd in 1781 gebouwd door Josep Mas op het Plaça Major de Sarrià, op de plek waar sinds 987 een tempel heeft gestaan ter ere van de sint Sant Vicenç d’Osca. De neoklassieke klokkentoren, van 43,66 meter hoog, is zijn grootste blikvanger.
  9. Sants Just i Pastor. Achter Plaça de Sant Jaume ligt een van de oudste kerken van Barcelona, Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, en de eerste christelijke begraafplaats van de stad.
  10. Sant Pere de les Puel·les. Gebouwd op de overblijfselen van een oud klooster met dezelfde naam, staat er dit bijzonder kerk. Vooraan de kerk ligt het Plaça de Sant Pere, met gezellige terrasjes.
  11. Santa Maria Reina. Een dromerige kerk uit de Neo-Renaissance en de plek van vele trouwerijen in Pedralbes.
  12. Església de Sant Pacià. In de eenvoudige kerk van Sant Pacià in de wijk van Sant Andreu vind je een verborgen mozaïek van Gaudí die vele mensen nog niet kennen.

5 kloosters in Barcelona

Barcelona telde vroeger honderden kloosters die in en rondom de stad stonden. In de loop van de geschiedenis en mede door de groei van de stad verdwenen sommige van deze kloosters. Van de weinige die er nog bestaan, zijn er een aantal geopend voor het publiek en omgetoverd tot musea. Enkele juweeltjes die je niet mag missen zijn het klooster van Pedralbes, dat de grootste Gotische kloostergang ter wereld bevat, en de klooster van Sant Pau, de enige in Romaanse stijl.

  1. Monestir de Pedralbes. Dit klooster, nu omgetoverd tot een museum, wordt beschouwt als ‘s werelds grootste Gotische kloostergang en is een ware oase van rust. Leuk weetje, ik had hier als student een bijbaantje in het weekend. 👉 Lees ook over mijn bezoek aan Monestir de Pedralbes.
  2. Convent de Sant Agustí. Dit oude klooster functioneert nu als buurthuis en is gedeeltelijk verbouwd. In de patio kun je nog een gedeelte van de kloostergang zien en omdat er hier meestal heel rustig is, kun je ook nog eens lekker zitten rusten.
  3. Pati Manning. Binnen het oude armenzorg en liefdadigheid huis van El Raval lag deze patio waar een seminarie in barokstijl zat en nu als cultuurcentrum fungeert. De patio is open voor publiek en heeft onder andere een informeel barretje waar vaak studenten te vinden zijn.
  4. Església de Santa Anna. Een verborgen juweeltje met een prachtige kloostertuin gelegen op een steenworp afstand van Plaça de Catalunya. Bekend om de replica van de Zwarte Madonna, de Mare de Déu de Montserrat.
  5. Església de la Concepció. Midden in de wijk Eixample vind je dit populair adres om in het huwelijk te treden, met een rustige en beeldschone kloostertuin.

Andere religieuze plekken in Barcelona

  • De Joodse wijk: Barcelona kende in de middeleeuwen een belangrijke Joodse gemeenschap. Verken de oude Joodse wijk van Barcelona tijdens mijn wandeltour of breng een bezoek aan het Joods museum van Barcelona en de oude synagoge.
  • Baixada de Santa Eulàlia: de tweede stadsheilige heeft een bijzonder altaar op het Baixada de Santa Eulàlia, een van de plekken waar ze volgens de legende gemarteld werd. Bij haar beeldje brandt altijd een kaarsje.
  • Montserrat: het spirituele hart van de Catalanen, onder andere bekend om de Zwarte Madonna en het jongenskoor, is een leuk daguitje om te doen vanuit Barcelona.
  • Palau del Bisbe, Casa de l’Ardiaca en Casa del Degà: in de directe omgeving van de Kathedraal liggen nog enkele belangrijke verwante religieuze gebouwen, zoals het bisschoppelijk paleis, het huis van de aartsdiaken en het huis van de decaan.
  • Begraafplaatsen: Spaanse begraafplaatsen zijn interessant om te zien, onder andere om de indrukwekkende mausoleums van de rijke families en de lange rijen met nissen tussen de hoge cipressen. De meest interessante begraafplaatsen in Barcelona vind je in Montjuïc en Poblenou.
  • Caelum: bezoek de winkel en het café van Caelum voor een ware hemelse traktatie. Hier worden namelijk de handgemaakte koekjes en taarten van de Clarissenzusters verkocht.

Religie in Barcelona

Tijdens vele feestdagen zoals Pasen of Kerst, hoort een bezoekje aan de plaatselijke kerk er voor vele Barcelonezen bij. Veel feestdagen zijn dan ook aan het christendom verbonden, zoals Driekoningen en Allerheiligen. Veel Spanjaarden doen nog steeds aan de doop, eerste communie, vormsel en huwelijk in de kerk. Wij vieren dan ook graag onze naamdag (de gedenkdag van de katholieke heilige naar wie je genoemd bent, in mijn geval Santa Marta) en elk Spaanse dorp heeft haar eigen patroonheilige(n). In het geval van Barcelona is dit de Maagd Mercè en als tweede beschermheilige, Santa Eulàlia. Toch zijn het aantal atheïsten of mensen die zich niet heel erg met religie bezig houden steeds groter. Je ziet dan ook steeds vaker dat oude religieuze gebouwen zoals kloosters in verval raken of tot musea omgetoverd worden.

Religieuze musea in Barcelona

Enkele musea in Barcelona zijn gespecialiseerd in religieuze kunst of beschikken over een belangrijke kunstcollectie, geweid aan de katholieke kerk.

  • Museu Diocesà: dit museum naast de Kathedraal van Barcelona is sinds 1981 geopend en herbergt een belangrijke religieuze kunstcollectie.
  • Museu Frederic Marès: de privécollectie van Frederic Marès telt vele religieuze kunstwerken, onder andere een interessante verzameling van monumentale crucifixen uit de middeleeuwen.
  • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC): in het kunstmuseum MNAC is een grote kunstcollectie geweid aan religie, met name uit het Christendom in de middeleeuwen. Het zijn zeer waardevolle kunststukken die ons de relatie tussen de kerk en het volk toentertijd goed uitleggen.

Religieuze evenementen in Barcelona

Veel evenementen in Barcelona hebben sterke verbindingen met de katholieke kerk en de christelijke kalender. Zo worden grote heiligen op hun naamdag vereerd met feesten en vieren we Kerst, Goede Week en Pasen op een uitbundige manier. Bij dezen enkele van de grote feesten in Barcelona die in sterk verband staan met de kerk:

  • Nadal (Kerst): viering van de geboorte van Jezus Christus. Families komen dan samen tijdens de feestmaaltijden en gaan naar de kerk, zingen kerstliedjes en versieren hun huizen met kerststallen waar de geboorte van Jezus verbeeld wordt.
  • Reis Mags (Driekoningen): viering van de komst van de drie koningen naar Bethlehem (de plek waar Jezus was geboren). Kinderen worden dan overspoeld door cadeaus en er wordt speciaal gebak gegeten, de Tortell de Reis.
  • Tres Tombs (Feest van de Drie Rondgangen): zegening van de dieren tijdens een feestelijk parade door de straten van Barcelona. Het wordt gevierd ter ere van Sant Antoni Abat (Antonius-Abt), de patroonheilige van huisdieren en goederenvervoerders.
  • Cuaresma (Vastentijd): vastenperiode van veertig dagen voordat het paasfeest begint. In deze periode mag je volgens de traditie geen vlees eten, alleen vis en zeevruchten. De zogenaamde “Vella Cuaresma”, een oude vrouw met zeven voeten, met een gezouten kabeljauw in de hand en een mand vol groenten, komt ons dan bezoeken. Typisch van dit feest zijn de bunyols de cuaresma (gefrituurde deegballetjes met anijs) en de torrijas (wentelteefjes).
  • Setmana Santa (Goede Week): in de week die voorafgaat aan Pasen wordt de lijdensweg en dood van Jezus Christus herdacht met hartstochtelijke straatprocessies, Palmpasentakken en tortell de rams (een speciaal gebak voor Palmzondag).
  • Pascua (Pasen): de wederopstanding van Jezus Christus wordt in Catalonië gevierd met een paastaart, de mona de pascua, die vaak rijkelijk versierd is met chocoladepaaseieren.
  • Corpus Christi (Sacramentsdag): de viering van de instelling van de eucharistie wordt in Barcelona gedaan met een dansend ei.
  • Tots Sants (Allerheiligen): tijdens de herdenkingsdag van de doden bezoekt men de begraafplaats van de dierbaren. Het feest wordt vergezeld door de Castanyada, een viering waarbij gepofte kastanjes, geroosterde zoete aardappelen en panellets (kleine koekjes) gegeten worden.

Denk hier aan bij een kerkbezoek in Barcelona

  • Bij een bezoek aan een religieus gebouw dien je gepaste kleding te dragen, dus geen mouwloze shirts, korte rokken of shorts. Vooral bij trekpleisters zoals de Kathedraal zijn ze daar heel streng in.
  • Zondag wordt in Spanje beschouwd als rustdag en de meeste gelovigen brengen dan ‘s ochtends een bezoek aan de kerk. Toegang tot de meeste kerkgebouwen in Barcelona is gratis, behalve bij de Sagrada Família, de Kathedraal en de Basiliek van Santa Maria del Mar, waar je wel entree moet betalen. Tijdens de mis kun je echter wel altijd gratis naar binnen (zelfs bij de eerdergenoemde kerken). De tot musea omgebouwde kloosters zijn alleen tegen betaling te bezoeken.
  • Missen in Barcelona worden meestal in het Spaans of Catalaans gehouden. Op sommige plekken zoals de Sagrada Família en de Kathedraal kun je ook de mis in het Engels bijwonen. Dat laatste gebeurt wel op gezette tijdstippen, dus informeer je daar van tevoren goed over.
  • Bij sommige kerkgebouwen in Barcelona mag je het dakterras bezoeken (dit is wel tegen betaling). Een buitengewone ervaring om eens mee te maken! Trekpleisters zoals de Sagrada Família, de Kathedraal en de Basiliek van Santa Maria del Mar bieden daarnaast speciale rondleidingen voor zijn bezoekers.
  • De openingstijden van kerkgebouwen en de tijden waarop de mis plaatsvindt kan per kerk anders zijn. Het is daarom zeer aan te raden om de openingstijden van de kerk die je wilt gaan bezoeken te controleren voordat je er naartoe gaat.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie