Het Parc de la Ciutadella is, dankzij haar 18 hectare grond in het midden van de stad, een van de grootste stadsparken in Barcelona en een van de lievelingsplekken voor de locals om te ontspannen, wandelen, picknicken of hardlopen. In het park staan ook verschillende interessante gebouwen en bezienswaardigheden (zoals verschillende musea en de dierentuin) en er worden ook vaak activiteiten georganiseerd, waardoor er altijd wat te zien en te doen is bij La Ciutadella.
Wat te zien en te doen bij Parc de la Ciutadella
Het Parc de la Ciutadella is een van de populairste stadsparken in Barcelona en biedt vele opties tijdens je bezoek: je kunt ontspannen bij het meer en de waterval, een bootje huren om met je geliefde te varen, de verschillende beelden in het park rustig bekijken of zelfs naar de dierentuin gaan.
In het park staan ook verschillende interessante gebouwen zoals de Castell dels Tres Dragons, de Hivernacle en het Parlament de Catalunya.
Locals komen hier graag om te ontspannen, een boekje te lezen, picknicken of te wandelen.
Een gigantische mammoet en een muziektent behoren tot enkele van de elementen die bezoekers verrassen.
Kortom, een prachtig park in het midden van de stad met talloze activiteiten en leuke plekken om te bezoeken!
Castell dels Tres Dragons
Het middeleeuws ogende kasteel van de architect Lluís Domènech i Montaner aan de bovenkant van het park is een van de meest boeiende gebouwen van La Ciutadella. Bekend als het Castell dels Tres Dragons (‘kasteel van de drie draken’), was dit het café-restaurant tijdens de Wereldtentoonstelling van 1888 en huisvestte voor vele jaren het Museu de Zoologia van Barcelona (het museum voor dierkunde).
Momenteel maakt dit gebouw deel van het Museu de les Ciències Naturals de Barcelona (het museum voor natuurwetenschappen), dankzij zijn laboratorium.
Hivernacle
Deze ijzerstructuur bekroond met een glazen dak en versierd door bogen en een prachtige lijstwerk was het werk van Josep Amargós, en hoewel dit een van de mooiste pareltjes uit de Wereldtentoonstelling van 1888 is, wordt helaas nog weinig gebruikt.
Het Hivernacle maakt wel deel uit van de Modernisme-tour van Barcelona.
Jardins Fontserè i Mestre
Langs de aangename promenade naast de Hivernacle, Museu Martorell en het Umbracle ligt de Jardins Fontserè i Mestre, dat gekenmerkt wordt door de groene gazons, de vele zitplaatsen langs de zijkant en de bomen die het park van schaduw voorzien.
Aan het einde van de promenade kom je het ruiterstandbeeld van Generaal Prim tegen.
👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online
Museu Martorell
Tussen het Hivernacle en de Umbracle ligt het Museu Martorell, dat net als het laboratorium in het Castell dels Tres Dragons, deel maakt van het Museu de Ciències Naturals de Barcelona (museum voor natuurwetenschappen) en heeft tot doel het erfgoed van zoölogische en geologische fondsen te bewaren.
Het museum is echter momenteel gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden.
Umbracle
In tegenstelling tot de Hivernacle, is dit een gebouw van baksteen met een merkwaardig ovaal dak van hout. Tropische planten zijn te vinden binnen in de kas.
Het Umbracle werd door Josep Fontseré in 1883 ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888 en maakt nu deel uit van de Modernisme-tour van Barcelona.
Parlament de Catalunya
Het Catalaanse parlement heeft hier zijn hoofdkwartier, in de voormalige militaire arsenaal van de citadel. Vooraan vind je de Plaça de Joan Fiveller, ontworpen in 1916 door de Franse landschap ingenieur J.C.N. Forestier.
Het is een ordelijke en rustige plek, omgeven door cipressen en parterres met struiken, met een elliptische vijver in het centrum.
In het midden kun je een replica van Josep Llimona’s prachtige sculptuur “El Desconsol” bewonderen, dat een van de belangrijkste en mooiste stukken van het park is.
Tegenover staan nog de andere twee overgebleven gebouwen uit de tijd dat hier een militaire citadel lag: de oude militaire kapel, de kleine Parroquia Castrense de la Ciudadela, en het voormalige paleis van de gouverneur, tegenwoordig de middelbare school Secundaria Verdaguer.
Het meer
Het grote meer van La Ciutadella is het middelpunt van het park en een van de favoriete plekken van de locals om te bezoeken. In dit aangename en rustige meer komen koppels graag. Als je wilt ontspannen, ga je bij een van de bankjes vooraan het meer zitten. En als je een romantische date hebt, dan huur je een van de roeibootjes of maak je een avondwandeling door het park.
De waterval
De monumentale waterval (ook wel de Cascada-fontein genoemd) werd door Josep Fontserè in 1875 ontworpen maar werd pas in 1881 ingehuldigd. Fontserè had toen als assistent een zeer jonge Antoni Gaudí, aan wie een aantal decoratieve motieven van de waterval en haar rotstuin worden toegeschreven.
De waterval is versierd door veel sculpturale elementen van andere Catalaanse kunstenaars van de late 19e eeuw, die geplaatst werden na zijn inauguratie. Het middelpunt is de geboorte van Venus, van Venanci Vallmitjana, daarboven staat de wagen van Aurora, van Rossend Nobas, die ook vier groepen van twee faunen en de figuur van Eros gemaakt had. De vier griffioenen die Venus beschermen werden door Rafael Atché ontworpen.
Aan beide zijden van de waterval is er een trap naar een soort tempel. Vanuit deze balustrade kun geniet je tevens van een bevoorrecht uitzicht op het park van de Ciutadella.
Kunst en sculpturen
Het park, dat in 1951 werd uitgeroepen tot een historisch-artistieke monument, wordt beschouwd als een openluchtmuseum vanwege de overvloed en de kwaliteit van zijn sculpturen. Er zijn werken van Frederic Marès (het ruiterstandbeeld van Generaal Prim), Eusebi Arnau (marmeren buste van Marià Aguiló), Josep Clarà (beeld gewijd aan de Catalaanse Vrijwilligers van 1914), Josep Llimona (vrouwelijk sculptuur van ‘El Desconsol’), Pau Gargallo (marmeren buste van Lleó Fontoba) en Manuel Fuxà (marmeren beelden van Milà i Fontanals, Víctor Balaguer en Joaquim Vayreda en de bronzen figuur van Bonaventura Carles Aribau).
Twee sculpturen in het park vallen vooral op vanwege zijn populariteit tussen de bezoekers: ‘De dame met de paraplu‘, van Joan Roig Soler, die een fontein door Josep Fontserè ontworpen bekroont en dat gedurende vele jaren één van de symbolen van Barcelona was, en de gigantische mammoet, de eerste en enige natuurlijke reproductie van uitgestorven dieren die in 1907 de Raad voor Natuurwetenschappen wilde installeren in het park.
👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online
Dierentuin
De dierentuin van Barcelona, een van de grootste in Europa, legt beslag op de helft van het park en is een leuke plek voor een dagje uit met de kinderen.
In de Zoo de Barcelona kunnen kinderen allerlei dieren zien zoals gorilla’s, orang-oetans, nijlpaarden, giraffen, miereneters, gazellen, papegaaien, dolfijnen, pinguïns, ooievaars, kikkers, schildpadden, leguanen, alligators, boa’s en vele andere! De dierentuin is sinds 1892 geopend.
Passeig de Sant Joan
Nadat je het park bezocht hebt, blijf wandelen vanaf de hoofdingang van het Ciutadella park in noordelijke richting om zo een van de mooiste promenades te volgen. De prachtige reis begint aan het Passeig de Lluís Companys, gevolgd door de monumentale boog Arc de Triomf en het Passeig de Sant Joan en culmineert tegenover het monument voor Rius i Taulet. Kijk je achterom, dan zie het beeldschone Arc de Triomf in de verte. Zonder twijfel een van de mooiste stedelijke perspectieven van Barcelona!
Geschiedenis van Parc de la Ciutadella
Gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw, dit park is een van de belangrijkste parken in Barcelona en voor vele jaren was dit ook het enige park in de stad. Het park ligt op het terrein waar Filips V na het overwinnen van de stad op 11 september 1714, in 1715 een grote militaire citadel bouwde om de stad te controleren. Vandaar de naam van ‘Ciutadella’ park, wat citadel betekent.
In 1869, bijna een eeuw en een half later, stelde Generaal Prim voor om van de citadel een openbaar park te maken. Het militaire fort werd vervolgens afgebroken door brigades van vrijwilligers. Het herstel van dit gebied als stadspark bood Barcelona de kans om de broodnodige groene ruimte te creëren die steeds schaarser werd in het overbevolkte industriële Barcelona.
Josep Fontserè won de wedstrijd om vorm aan het Ciutadella park te geven en begon met de constructie in 1872. De bouw van het park verliep traag en werd af en toe onderbroken als gevolg van politieke veranderingen, budgettaire moeilijkheden en het ontslag van Fontserè in 1886. Het originele design van Fontserè werd daarna gewijzigd om de Wereldtentoonstelling van 1888 te organiseren en later om de dierentuin van Barcelona, een van de grootste in Europa, te bouwen.
Van de oude militaire citadel, gebouwd in 1715, is alleen de oude militaire kapel, ontworpen door Prosper de Verboom in 1728, het paleis van de gouverneur (tegenwoordig een middelbare school) en het arsenaal (nu het gebouw van het Catalaanse parlement) overgebleven.
De overige gebouwen die het park versieren werden later gebouwd, vele daarvan voor de Wereldtentoonstelling van 1888, zoals het Castell dels Tres Dragons (het café-restaurant van Domènech i Muntaner), de Umbracle (de kas met tropische planten van Josep Fontserè) en de metalen Hivernacle (de broeikas van Josep Amargós).
Hoe ga je naar Parc de la Ciutadella
Het Ciutadella park ligt naast El Born, zeer centraal, en is makkelijk te voet te bereiken vanaf het Mercat del Born en de basiliek van Santa Maria del Mar. De dichtstbijzijnde metro is die van Arc de Triomf (L1). Je loopt vervolgens langs het Arc de Triomf en het Passeig de Lluís Companys richting de zee om zo bij de hoofdingang van het park te komen.
Praktische informatie
Prijs: Gratis toegang (behalve de activiteiten en de dierentuin).
Openingstijden: Iedere dag van 10:00 uur tot zonsondergang.
Adres: Passeig de Pujades, 8
08003 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Arc de Triomf (L1)
Bus: 120, B20, B25, H14, H16, V19, N11
Trein: Estació de França (R2S, Euromed, Regional Expres, Talgo)