🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Veiligheid in Barcelona

Veiligheid in Barcelona

Barcelona is geen gevaarlijke stad, maar als toerist moet je altijd op je hoede zijn, want er kunnen altijd mensen met slechte bedoelingen rondlopen (zakkenrollers, tasjesdieven, fraudeurs…) voor wie je het ideale doelwit bent. Zelfs de inwoners nemen serieuze maatregelen tegen inbrekers, lopen ‘s nachts liever niet alleen over straat en negeren vreemde mensen graag, als voorzorgmaatregel. Ben je benieuwd hoe veilig het is in Barcelona en wat je kunt doen voor je eigen veiligheid? Lees dan verder.

Is het veilig om naar Barcelona te reizen?

In principe kun je in Barcelona net zo veilig rondlopen als in andere grote steden. Er is in Barcelona relatief weinig vandalisme en geweld op straat, op de bekende zakkenrollers na. Met een beetje gezond verstand, voorzichtigheid en oplettendheid hoeft er helemaal niks met jou te gebeuren.

Desalniettemin kunnen er altijd weleens onprettige situaties ontstaan waarbij je veiligheidsgevoel aangetast kan worden. Denk hierbij aan druktes in de metro, bedelaars die je om geld vragen, illegale straatverkopers die je nepspullen proberen te slijten, plotselinge protestmarsen op straat… Allemaal situaties die je waarschijnlijk liever niet mee wilt maken. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je dit soort situaties ontkomen. Enkele tips van mij voor een onbezorgde stedentrip Barcelona vind je verderop in de tekst.

Veiligheidsdiensten in Barcelona

Ter wille van het algemene welzijn zijn er verschillende soorten politieagenten die voor de veiligheid van alle stadsbewoners in Barcelona zorgen: de Guardia Urbana en de Mossos d’Escuadra. Spanje heeft daarnaast zijn eigen politiekorps (de Policia Nacional), naast de marechaussee (de Guardia Civil) en uiteraard het Spaanse leger. Waar je al deze verschillende politieagenten tegen kunt komen en waarvoor je ze nodig hebt leg ik hieronder verder uit.

Veiligheidsdiensten in Barcelona
Guardia Urbana

Soorten politie en verschillen:

  • Policía Nacional: politiekorps van de Spaanse overheid. Ze zijn verantwoordelijk voor het afgeven van paspoorten en ID-kaarten, doen de grenscontroles en strijden tegen criminaliteit. In kleine steden en dorpen kom je daarnaast de zogenaamde Policía Local of Policía Municipal tegen. Dat zijn de lokale politieagenten die voor de veiligheid van de inwoners zorgen.
  • Guardia Civil: de militaire politie van de Spaanse overheid, vergelijkbaar met de marechaussee in Nederland. Ze bewaken grenzen, vliegvelden, wegen, bossen, de kustlijn en andere belangrijke plekken, objecten of personen.
  • Mossos d’Escuadra: politieagenten van de Catalaanse overheid. Ze bestrijden criminelen, terrorisme, inbrekers, mishandelingen, moorden, berovingen, enzovoort. Ook tijdens demonstraties in Barcelona worden de mossos vaak ingezet om de orde te bewaken.
  • Guardia Urbana: de lokale politie in Barcelona. Ze houden toezicht in het dagelijkse leven van de stadsbewoners. Ze zorgen voor de veiligheid en het algemene welzijn, ze regelen het verkeer (ze voeren bijvoorbeeld verkeerscontroles uit en helpen bij verkeersongevallen), ze geven boetes indien nodig en pakken criminelen en dieven op.

Paspoort en ID-kaart

Om te reizen naar Barcelona dien je altijd in bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart). Ook baby’s en kinderen van alle leeftijden moeten hieraan voldoen.

In Barcelona dien je altijd je ID-kaart of paspoort bij je te hebben, zodat je je overal kunt legitimeren. Deze kan onder andere gevraagd worden tijdens het betalen met een creditcard, om in een discotheek te komen of tijdens een politiecontrole. Jouw rijbewijs of een fotokopie van je paspoort kan in sommige gevallen voldoende zijn, maar het is verstandiger om je ID-kaart altijd op zak te hebben.

Mocht je je paspoort in Barcelona verliezen, dan dien je een officiële aangifte bij de politie te doen en contact op te nemen met je ambassade om een tijdelijk paspoort aan te vragen.

Grenzen en paspoortcontroles

Omdat Spanje deel uitmaakt van de EU geldt hier ook het vrij verkeer van personen. Reis je met de auto en kom je aan de grens van Frankrijk met Spanje, dan zal je meestal zonder problemen mogen doorrijden. Er worden enkel bij uitzondering auto’s gecontroleerd bij de grens, bijvoorbeeld als de politie naar iemand op zoek is. Wel dien je altijd een geldig paspoort met je mee te nemen, mocht je daar om gevraagd worden.

Bij een vliegreis wordt er strenger gecontroleerd en er wordt altijd naar je paspoort gevraagd voordat je in het vliegtuig stapt. Eenmaal in Barcelona geland mag je het vliegtuig gewoon verlaten en naar de uitgang lopen zonder je verder te hoeven legitimeren. Er worden maar sporadisch controles gedaan bij de uitgang.

Waar moet je op letten in Barcelona?

Hoewel Barcelona een relatief veilige stad is, moet je natuurlijk wel rekening houden met dezelfde problemen die je in iedere grote stad kunt tegen komen. Waar je sowieso op moet letten tijdens een stedentrip Barcelona zijn zakkenrollers, dieven en oplichters. Daarnaast is het aan te raden om het nieuws omtrent Barcelona te volgen vlak voor vertrek, om zo te weten of er recente ontwikkelingen zijn geweest waardoor je reis in gevaar kan komen. Denk hierbij aan mogelijke demonstraties of stakingen.

Onveilige buurten in Barcelona

Districten als Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi en Gràcia worden vaak gezien als de meest veilige in de stad, terwijl Ciutat Vella (waar de meeste toeristen zijn), Sants-Montjuïc en Sant Martí de meest onveilige districten van Barcelona zijn volgens de locals.

Het is echter niet overal even gevaarlijk: slechts een aantal wijken in Barcelona (zoals La Mina, Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, Vallbona, Torre Baró, Les Roquetes en Bon Pastor) staan pas echt bekend om hun armoede en kun je dus beter vermijden, net als de donkere steegjes en smalle straten in de oude stad of de stadsparken als het donker wordt.

In het centrum van Barcelona zijn er met name twee gebieden die bekend staan om de criminaliteit, drugsoverlast en prostitutie: Las Ramblas en El Raval. Hier moet je vooral ‘s avonds oplettend zijn en zo min mogelijk in je eentje lopen.

’s Nachts op straat in Barcelona

Vanwege de latere werktijden en etenstijden in Barcelona zijn er vaak mensen tot ’s avonds laat op straat te vinden, in de metro of in de bus, en al helemaal in het weekend, wanneer Barcelonezen graag feest vieren.

Over het algemeen dien je vooral na middernacht pas goed op te passen met waar je loopt en wie in je buurt komt. Vermijd in dit geval de kleine straten, praat bij voorkeur niet tegen vreemden en let op je spullen.

Ook de Ramblas kun je ‘s nachts beter links laten liggen: dan wordt de beroemde promenade overspoeld door feestgangers, illegale bierverkopers en proppers met flyers voor discotheken, naast allerlei schorriemorrie (denk hierbij aan zakkenrollers, oplichters en prostituees, die op zoek zijn naar makkelijke doelwitten).

Reizen met het OV is ‘s nachts meestal een prima en veilige optie, mits je pech hebt en in een metro komt te staan met dronken lui na een avondje stappen. Wil je dit helemaal voorkomen dan kun je beter ‘s nachts gebruik maken van de taxi’s. Zelf vind ik de Nit Bus (nachtbus) ook een heel fijn vervoersmiddel om ‘s nachts terug naar huis te gaan.

Zakkenrollers in Barcelona

Helaas is Barcelona een stad waar zakkenrollers heel actief zijn. Toeristen zijn voor hen een makkelijke prooi, want ze kennen de stad niet, lopen rond met veel contant geld, dure fotocamera’s en mobiele telefoons, en letten minder op omdat ze bezig zijn om van de stad te genieten. Bovendien is de kans om opgepakt worden aanzienlijk kleiner bij toeristen, omdat ze maar heel kort in Barcelona zijn. Ze willen geen tijd verspillen met aangifte doen bij de politie.

Als toerist doe je er dus goed aan om extra voorzichtig in Barcelona rond te lopen, vooral bij drukke plekken zoals de Ramblas en in de metro, waar zakkenrollers het meest actief zijn.

Bij diefstal of het kwijtraken van je creditcard of pinpas kun je deze het beste direct laten blokkeren door je bank en een aangifte doen bij de politie.

Veiligheid in Barcelona - waar moet je op letten
Let vooral in de drukte op je waardevolle spullen

Oplichters in Barcelona

Toeristen kunnen ook het slachtoffer worden van allerlei oplichtingspraktijken. Denk aan te dure taxiritten, te veel geld verliezen met het balletje-balletje spel op de Ramblas of prostituees en travestieten die je zakken leeg maken terwijl ze je aandacht op iets anders proberen te richten. Dit is de reden waarom je beter niemand gelijk kunt vertrouwen en altijd op je hoede moet zijn in een stad zoals Barcelona.

👉 Lees hier mijn tips tegen zakkenrollers in Barcelona.

Armoede in Barcelona

Zoals in vele andere steden, bestaat er ook armoede in Barcelona. Vooral in de buurten van La Mina, Les Roquetes, Torre Baró, Trinitat Nova, Trinitat Vella en Bon Pastor vind je veel armoede. De meeste bedelaars vind je echter in het stadscentrum. Anderen verkopen bloemen, aanstekers, tissues of spelen muziek in de metro om zo wat geld te verdienen.

De meeste daklozen zwerven her en der overdag en trekken ‘s avonds zich terug in de bankautomaat ruimtes of in bus- en treinstations. Ze zijn over het algemeen niet gevaarlijk en zullen je ook niet lastig vallen. Verschillende buurtorganisaties en ONG’s bieden hulp en ondersteuning voor arme mensen aan maar alsnog is het niet onontkoombaar dat je ze tegenkomt tijdens een bezoek aan Barcelona.

Autodiefstal in Barcelona

In een grote stad als Barcelona wordt natuurlijk ook weleens in auto’s ingebroken en er worden ook wel auto’s (of andere voertuigen) gestolen. Om de kansen tot autodiefstal te verkleinen is het altijd aan te raden om je auto in een (beveiligde) parkeergarage te parkeren en om nooit waardevolle spullen in je auto achter te laten.

Wordt je auto toch gestolen of wordt er ingebroken, doe dan direct aangifte bij de politie in Barcelona. Met deze aangifte van diefstal kun je straks ook in Nederland en België aangifte van diefstal in het buitenland doen, om zo je verzekering op de hoogte te stellen.

Demonstraties in Barcelona

Protestmarsen door het centrum van de stad, manifestaties voor het gemeentehuis, protestkampen op het Plaça de Catalunya… het gebeurt allemaal in Barcelona. Dit is namelijk dé manier voor de bewoners om zich te uiten. Als toerist heb je hier weinig te zoeken en kun je dit soort demonstraties dus beter vermijden.

Om te weten of er grote manifestaties gepland zijn als je in Barcelona bent, kun je het beste de lokale media volgen. Ikzelf deel dit soort informatie altijd via Twitter en bij hele grote gebeurtenissen ook nog via Facebook en Instagram.

Er zijn sowieso een paar dagen per jaar wanneer Barcelonezen standaard de straat op gaan om te demonstreren: dat is op 1 mei (Dag van de arbeid), 11 september (Nationale dag van Catalonië) en 12 oktober (Dia de la Hispanidad). Mocht je dan in Barcelona zijn, houd dan rekening met massale betogingen in het centrum van Barcelona, wegafsluitingen en mogelijke afwijkende trajecten voor het openbaar vervoer (onder andere de toeristische Hop-on Hop-off bus en de Aerobús).

De meeste demonstraties in Barcelona vinden plaats op het Plaça de Sant Jaume, waar zowel de gemeente als de Catalaanse overheid hun zetel hebben. Studentendemonstraties vinden vaak plaats op het Plaça Universitat. Is er een protestmars, dan loopt deze vaak door de stad van Passeig de Gràcia of Plaça de Catalunya via de Via Laietana tot aan Plaça de Sant Jaume.

Demonstraties in Barcelona - Veiligheid in Barcelona
Demonstraties in Barcelona

TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


Stakingen in Barcelona

Een andere manier van de Spanjaarden om hun ontevredenheid te uiten is door te staken. Dat kan een staking van een bepaalde groep zijn, zoals de staking van de metromedewerkers of de schoonmaakploegen van Barcelona’s luchthaven, of een algemene staking, waarbij alles in het land stilgelegd wordt (ziekenhuizen, treinstations en vliegvelden werken dan wel maar met minimale inzet).

De staking kan enkele uren duren, een hele dag, meerdere dagen of voor een onbepaalde periode.

Sommige stakingen worden ruim van tevoren aangekondigd en kunnen zodoende op tijd opgelost/voorkomen worden, andere gebeuren zonder aankondiging en kunnen voor flinke chaos zorgen.

Hier geldt dus hetzelfde als met de demonstraties: hoe meer je weet over de situatie in Barcelona, des te meer voorbereid je zal zijn voor je reis.

Verkeersveiligheid in Barcelona

Als je deel gaat nemen aan het verkeer in Barcelona (met een auto, motor, fiets of ander soort voertuig) dien je je uiteraard aan de verkeersregels en de snelheidslimieten te houden. Zo voorkom je onnodige boetes en verkeersongelukken.

Een buitenlands kenteken kan natuurlijk de interesse wekken van autodieven. Stop daarom nooit zomaar onderweg als een auto je signalen geeft, tenzij het politie is. Anders kun je wel eens het slachtoffer worden van de zogenoemde snelwegrovers.

Gezondheid in Barcelona

Je hebt geen speciale inentingen nodig om naar Barcelona te reizen. Neem echter wel je zorgpas mee op reis, mocht je toch zorg nodig hebben. Meestal is je zorgpas ook je Europese gezondheidskaart. Dit is te herkennen aan de blauwe achterzijde van je zorgpas, waarop European Health Insurance Card staat. Met deze Europese zorgkaart kun je overal in Europa medische hulp krijgen.

Gevoelige groepen mensen voor ziektes, zoals baby’s, zwangere vrouwen, oude mensen of mensen op dieet of met allergieën, dienen uiteraard extra voorzichtig te zijn tijdens hun stedentrip Barcelona.

Zo wordt er soms afgeraden om water uit de kraan in Barcelona te drinken. Echter is het water uit de kraan in Barcelona bacteriologisch gezien veilig om te drinken, je tanden te poetsen of ermee te koken. Alleen kan de smaak anders zijn dan wat je gewend bent.

In Barcelona zijn er tevens genoeg allergievriendelijke restaurants en glutenvrije en biologische winkels om uit te kiezen, mocht je daar behoefte aan hebben. De meeste restaurants beschikken daarnaast over een allergenenkaart en anders kun je het altijd aangeven bij het personeel.

Kwallen- en muggenbeten vinden voornamelijk plaats tijdens de zomermaanden en dan dien je zeker op je hoede te zijn. Vooral de Aziatische tijgermuggen kunnen gevaarlijk zijn, want die brengen ziektes met zich mee.

Moet je met spoed naar het ziekenhuis, zorg dat je naar een openbaar ziekenhuis gaat (zoals het Hospital Vall d’Hebron of Hospital Clínic) waar je Europese zorgkaart geaccepteerd wordt. Bij minder urgente medische klachten kun je naar het meest dichtstbijzijnde CUAP gaan om geholpen te worden (een soort huisartsenpost die 24/7 open is) of een apotheker raadplegen.

👉 Lees hier meer over de zorg in Barcelona.

Kraanwater in Barcelona - Veiligheid in Barcelona
Kraanwater in Barcelona

Extreme weersomstandigheden in Barcelona

Barcelona heeft nauwelijks te maken met extreme weersomstandigheden. Wel kunnen er af en toe flinke regenbuien plaatsvinden en kan het soms hard waaien. In de zomer kan het er ook erg warm en benauwd zijn, vooral ’s middags.

De toenemende droogte is wel een dreigend gevaar dat zich iedere zomer voordoet. Niet alleen is water dan schaars maar ook de kansen op bosbranden nemen toe.

Om die reden leren kinderen in Barcelona zuinig met water om te gaan en zijn er allerlei campagnes om bosbranden te voorkomen.

👉 Lees hier mijn tips tegen de hitte in Barcelona.

Massatoerisme in Barcelona

Barcelona heeft flink te leiden wat betreft het massatoerisme, vooral tijdens de zomermaanden. Zo zien we in de afgelopen jaren een groeiend verzet van de lokale bevolking tegen het toerisme in Barcelona. De beweging #touristgohome en groepen zoals Arran die een toeristenbus aanvielen en huurfietsen vernielden, zijn daar een klein voorbeeld van.

Ondanks het feit dat het toerisme in Barcelona honderdduizend banen genereert, zijn Barcelonezen wars van het massatoerisme en de stijgende huurprijzen als gevolg van speculatie en gentrificatie.

De gemeente doet er inmiddels alles aan om de stad leefbaar te houden en het massatoerisme in te beperken: er komen onder andere geen nieuwe hotels, er wordt streng gecontroleerd tegen illegale verhuur van accommodaties en er zijn marketingcampagnes om de toeristen meer over de stad te verspreiden.

En hoewel je weinig tegen dit verzet en de anti-toerisme acties kunt doen, kun je tijdens je stedentrip wel je steentje bijdragen door verantwoord te reizen, geen illegaal logeeradres te huren, de lokale economie te ondersteunen en niemand lastig te vallen.

Illegale straatverkopers in Barcelona

Vooral op drukke toeristische plekken zoals het Plaça Catalunya, rondom het strand en de haven van Barcelona duiken de illegalen straatverkopers met hun nepspullen op. Dit zijn vaak grote groepen West-Afrikanen, de zogenoemde manteros die hun waren op kleedjes uitstallen en deze aan toeristen en het winkelende publiek proberen te slijten.

Je kunt ook overlast ervaren tijdens een stranddag in Barcelona door de (vaak buitenlandse) straatverkopers die langskomen om je van bier, water, kokoswater of zelfs een mojito te willen voorzien. Ook masseuses en verkopers van zonnebrillen, strandlakens en andere koopwaar zijn hier aanwezig.

En als je ’s avonds in het centrum op stap gaat, dan is de kans groot dat je een bierverkopende Pakistani of schimmige drugsdealer tegenkomt.

Over het algemeen is het het beste als je al dit soort illegale praktijken negeert. Achter al het nepwaar schuilt een internationale maffia die je niet wilt steunen. En volgens een test zouden de illegale verkochte dranken en etenswaar zelfs een grote bron van poepbacteriën (E. coli) zijn. Ga dus naar een winkel of bar indien je wat te eten of te drinken wilt.

Wees tevens alert bij een politiecontrole, wanneer deze illegale verkopers vaak als een gek wegrennen en tegen jou aan kunnen botsen.

Maak ook geen gebruik van illegale taxi’s. Als je op een taxi wacht en een willekeurige auto stopt en laat je instappen en zegt dat hij jou kan meenemen naar huis voor een lager tarief, moet je dat zeker niet vertrouwen en nooit instappen. Maak ook geen gebruik van toeristische rickshaw voertuigen die zich ‘s nachts als taxi aanbieden.

De officiële taxi’s in Barcelona waar je wel op kunt vertrouwen zijn geel en zwart gekleurd en hebben allemaal een uniek taxi-nummer en de nodige papieren om mensen te vervoeren.

Wat te doen bij een noodsituatie in Barcelona?

Ben je getuige van een misdrijf of verkeert je leven of dat van iemand anders in direct gevaar, bel dan het alarmnummer 112. Aan de hand van de situatie zal de politie, de brandweer of de nodige medische hulp ingeschakeld worden.

Bij medische nood

Ben je ziek of gewond en is daar medische hulp bij nodig, dan kun je voor het zover mogelijk is zelf naar het meest dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Ook kun je via de telefoon (061) om medisch advies vragen. Mocht het een dringende situatie zijn, bel dan 112 voor spoedeisende hulp.

Bij verlies of diefstal van documenten

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen beroofd worden of het slachtoffer zijn van een overval, bel 112 en ga langs een comisaría (politiebureau) om aangifte te doen. Bij het politiebureau op Las Ramblas nummer 43 kun je 24 uur per dag terecht om een aangifte te doen. Het telefoonnummer van dit politiebureau is (+34) 93 256 24 30. Vergeet ook niet om je bankpassen te blokkeren en een voorlopig reisdocument bij je consulaat aan te vragen.

Bij verlies van je tas, portemonnee, fotocamera of een ander waardevol object, kun je het beste contact opnemen met de afdeling Oficina Municipal de Objetos Perdidos van de gemeente van Barcelona. Ze hebben bijvoorbeeld een online formulier waarmee je een verloren object op kunt vragen. Als je op “iniciar trámite” klikt, kun je al je gegevens invullen en kijken of ze je object hebben gevonden. Deze service is echter enkel in het Spaans of Catalaans beschikbaar. Je kunt eventueel ook met de gemeente bellen.

Je kunt ook online een aangifte bij de politie doen, maar dan dien je binnen 72 uur langs het politiebureau in Barcelona te gaan om de aangifte alsnog te tekenen (neem het aangiftenummer mee). Ga hiervoor naar de site van de Mossos en kies de optie die bij jouw geval past om een aangifte in te dienen (verloren documenten en objecten, materiële schade, autodiefstal en inbraken). Meer informatie over online aangifte doen bij de politie in Barcelona vind je terug op de site van de Gencat.

Wil je contact opnemen met de Nederlandse of Belgische ambassade (bijvoorbeeld bij verlies van je paspoort), maak dan gebruik van de onderstaande telefoonnummers voor noodgevallen:

Veiligheidstips voor Barcelona

Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, heb ik hieronder al mijn tips verzameld voor een onbezorgde stedentrip in Barcelona. Met al deze waarschuwingen en informatie probeer ik mensen niet te weerhouden om naar Barcelona te gaan, maar ze juist helpen om zich goed voor te bereiden voor hun reis en te zorgen dat ze niks zal overkomen tijdens hun stedentrip naar Barcelona.

  • Gebruik je gezonde verstand: gedrag je zo min mogelijk als een toerist en ga met zo weinig mogelijk waardevolle spullen op pad. Zo verklein je de kansen om beroofd te worden. Ben je onderweg en moet je op de plattegrond kijken om je te oriënteren, doe dat met discretie. Blijf niet midden op straat staan, maar ga bijvoorbeeld op een bankje of op een terras zitten, om zo geen signalen te geven dat je niet hier vandaan komt.
  • Neem de nodige voorzorgsmaatregelen: maak een (digitale) kopie van al je documenten en passen, en laat al je geld en waardevolle spullen achter in de hotelkluis. Neem in een moneybelt (heuptasje) of in je tas alleen het geld mee dat je denkt nodig te hebben. Mocht je toch beroofd te worden, geef ze dan wat ze vragen (want de rest van je geld en documenten heb je gelukkig in je hotel). Bewaar de bonnetjes van belangrijke aankopen en doe altijd aangifte bij de politie bij diefstal, want dit is ook de enige manier om straks een claim in te dienen bij je verzekering.
  • Wees zakkenrollers te slim af: laat nooit je spullen onbewaakt achter op een stoel of tafel, stop je camera, portemonnee of telefoon in een tas (nooit in de buitenzakken van je tas of in je broekzak) en pas vooral op tijdens druktes. Laat al je waardevolle spullen achter in je hotel of appartement (het liefst in een kluis).
  • Wees voorzichtig en negeer vreemde mensen: illegale straatverkopers, bier- of rozenverkopers, muzikanten, bedelaars, illegale taxichauffeurs, arme kinderen die om handtekeningen vragen… het zijn allemaal mensen die je vaak niet kunt vertrouwen en beter kunt vermijden. Bovendien zien locals heel goed wanneer iemand een toerist is en zouden ze je nooit lastigvallen mits er iets aan de hand is of ze kwade bedoelingen hebben.
  • Vermijd donkere smalle straten: vooral in het oude stadscentrum kun je heel snel verdwalen in de wirwar van ‘gezellige straatjes’. Het meest veilig is echter om enkel door de wat grotere straten te lopen waar ook andere mensen en winkels te zien zijn. Steegjes en smalle straten kun je beter vermijden, al helemaal ‘s nachts of als je in je eentje bent. Blijf dan ook weg van de bovengenoemde beruchte buurten waar je minder veilig kunt zijn.
  • Boek een taxi online en voorkom te dure taxiritten: omdat je de stad misschien nog niet kent en de weg niet zal kunnen aangeven aan een taxichauffeur, kun je beter online een taxi reserveren. Op deze manier weet je van tevoren wat de taxirit gaat kosten en omdat je tijdens de reservering al kunt betalen, heb je achteraf geen gedoe over de prijs.
  • Vermijd druktes: het centrum van Barcelona en de metro zijn de meest gevaarlijke plekken qua zakkenrollers in Barcelona. Ze profiteren van de druktes om in actie te komen. Vermijd dus de spitsuren in de metro en wees altijd op je hoede op drukke plekken zoals de Ramblas om geen makkelijk doelwit van de zakkenrollers te worden. Draag je rugzak en tas aan je voorkant en laat geen waardevolle spullen in je zakken zitten.
  • Meng je niet in discussies of demonstraties: over het algemeen is het beter om demonstraties te vermijden. Al verlopen de meeste op een vreedzaam manier, er kunnen soms toch spanningen ontstaan. Hier wil je natuurlijk niet bij betrokken zijn. Hetzelfde geldt bij een verhitte politieke discussie in een bar: daar kun je beter (en helemaal als buitenlander) buiten blijven om problemen te voorkomen. Vragen ze om jouw mening, probeer dan als het kan om een politiek correct of neutraal antwoord te geven.
  • Roep om hulp bij een noodsituatie: stel je bent op straat en je wordt gevolgd, of je mobiel wordt in de metro uit je handen gepakt; denk geen twee seconden na maar roep om hulp! In het Spaans: ayuda! Zo kunnen andere mensen je snel te hulp schieten.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.