Spaanse sangria
Spaans: sangría
Catalaans: sangria
Een karaf van rode wijn en vruchten roept onmiddellijk het beeld van een zonovergoten Spanje op. Deze typische Spaanse drank is bij vele supermarkten te koop, maar het allerleukste is natuurlijk om sangría zelf te maken.
Het recept is vrij eenvoudig maar kent vele versies. Onmisbare ingrediënten voor een echte Spaanse sangría zijn een Spaanse rode wijn (hoeft niet de allerhoogste kwaliteit te zijn), citrusvruchten zoals sinaasappel en citroen én perzik gemengd met suiker. Wil je de sangría lekker fris en fruitig houden, dan doe je er frisdrank of limonade erbij. Liever meer alcohol in, dan schenk je nog wat brandewijn of cognac erbij.
Bereid je sangría thuis met de onderstaande recept, dan breng je gelijk de Spaanse sferen in huis!
Ingrediënten
Voor 8 – 10 glazen:
- 1 fles Spaanse rode wijn
- 1/2 fles bruisend water
- 4 sinaasappelen
- 2 perziken (of 3 wilde perziken)
- 1 citroen
- 1 appel
- Suiker
- Water
- IJsblokjes (optioneel)
Recept: Spaanse Sangría
- Schenk in een karaf of diepe schaal de wijn. Snijd de perziken en appel in blokjes en leg ze in de wijn. Maak sap van de citrusvruchten en schenk het bij de wijn.
- Meng in een klein steelpannetje twee eetlepels suiker met twee eetlepels water en laat de suiker op een laag vuur smelten. Voeg de watersuiker vervolgens in de wijn.
- Zet de karaf of schaal met de wijn en vruchten minstens 2 uur in de koelkast.
- Voor het schenken, voeg een halve fles bruisend water aan de wijn en vruchtenmengsel toe en doe er wat ijsblokjes bij. Serveer met behulp van een grote lepel in wijnglazen. Zorg dat er wat stukjes fruit in het glas komen voor extra smaak en doe eventueel een ijsblokje erbij.