Paas taart
Spaans: Mona de Pascua
Catalaans: Mona de Pasqua
Op Tweede Paasdag is het traditie om een mona de pascua te eten in Catalonië. Hoewel de traditionele mona de pascua een ronde brioche is dat gedecoreerd wordt met een hardgekookt ei, viert bijna iedereen in Catalonië tegenwoordig Pasen met een heuse chocolade taart.
Bijna alle moderne monas de pascua worden gemaakt op basis van een cake die bedekt wordt met een laag chocolade en allerlei leuke versieringen, zoals chocolade eieren en kleurrijke veren. Ook de etalages van de patisserieën in Barcelona pronken tegen Pasen met hun indrukwekkende chocolade kunstwerken.
En hoewel je de mona de pascua bij de bakker kunt halen, is het altijd een stuk leuker als je deze zelf maakt. Hierbij deel ik het recept van mijn tante voor een eenvoudige maar overheerlijke mona de pascua.
Wist je dat?
De mona de pasqua moet volgens de traditie een cadeau zijn van de peetoom of peettante aan hun petekinderen. De mona moet dan zoveel (chocolade)eieren hebben als de leeftijd van het kind dat hem ontvangt. Het maximum aantal eieren is twaalf, wat te maken heeft met de leeftijd waarin gelovigen doorgaans het Vormsel ontvangen.
Ingrediënten
Voor 1 taart:
- 3 glazen bloem
- 2 glazen kristalsuiker
- 1 glas yoghurt
- 1/2 glas olijfolie
- 3/4 zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 1 reep Verkade Kookchocolade
- Jam of chocoladepasta
Voor de decoratie:
- Chocolade paaseitjes
- Chocolade paashaas
- Smarties of Lacasitos
- Decoratieve veren en kuikentjes
Let op: voor het maken van deze mona (paastaart) gebruiken we een gewone drinkglas als meting. Gebruik je een yoghurt in een cup, gebruik die cup dan als meting.
Recept: Mona de Pascua
- Verwarm de oven voor op 175 of 180 ºC. Vet een ronde cakevorm in met boter en bestuif het met een beetje bloem. Tik het overtollige bloem eraf.
- Klop de eieren in een grote kom met behulp van een garde en voeg de suiker langzaam toe terwijl je blijft roeren. Voeg daarna de bakpoeder, de yoghurt en de olijfolie aan de mix en blijf roeren.
- Zeef de bloem en voeg beetje bij beetje aan de mix toe. Blijf roeren totdat alles opgenomen is en het beslag een soort deeg wordt.
- Giet de mix in de cakevorm en zet het gedurende 30 tot 40 minuten in de oven. De cake is klaar als deze goudkleurig is geworden. Je kunt eventueel met behulp van een satéprikker controleren of deze gaar is. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar.
- Laat de cake afkoelen en snijd het door midden. Bestrijk een van de kanten met een laagje jam of chocoladepasta en doe de cake weer dicht.
- Doe wat water in een pan en breng dit aan de kook. Plaats een hittebestendige kom er boven op (pas op dat het water de kom niet aanraakt), doe de in stukjes gesneden chocolade erin en laat ze smelten.
- Giet de chocolade terwijl deze nog warm is boven de cake en bedekt alles mooi glad met behulp van een spatel. Laat het vervolgens afkoelen en versier de mona met chocolade eitjes en figuurtjes, kleurrijke veren of Smarties (Lacasitos in Spanje).