Gevulde cannelloni met bechamelsaus
Spaans: Canelones de carne con salsa bechamel
Catalaans: Canelons de carn amb salsa bechamel
Gevulde cannelloni met bechamelsaus is een typische gerecht uit Catalonië. De canelones worden vooral in het weekend en tijdens bepaalde feestdagen samen met de familie gegeten. Bijvoorbeeld met Sant Esteve (Tweede Kerstdag in Catalonië), zijn er veel families die de resten van het vlees van het kerst diner gebruiken om de vulling van de cannelloni te maken. Het fijne aan de canelones is dat je ze een dag van tevoren alvast kunt voorbereiden en in de koelkast bewaren om ze de volgende dag een uur voor het opdienen pas in de oven te doen.
Ingrediënten
Voor 6 personen:
- 2 pakjes (circa 500 g) gedroogde cannelloni of verse lasagnevellen
- 150 g geraspte Parmezaanse kaas
- 15 g boter
Voor de vulling:
- 250 g varkensgehakt
- 250 g rundergehakt
- 60 g vers broodkruim of paneermeel
- 60 g serranoham
- 6 tenen knoflook
- 2 eierdooiers
- 1 ui
- 5 el vi ranci (zoete sherry of vermouth) (optioneel)
- 4 el olijfolie
- Zout
- Zwarte peper
Voor de bechamelsaus:
- 60 g boter
- 60 g bloem
- 500 ml melk
- Nootmuskaat
- Zout
- Zwarte peper
Recept: Canelones
- Begin met de bechamelsaus. Smelt de boter op een laag vuur in een pan. Neem de pan van het vuur, strooi de bloem erbij en klopt alles door elkaar met een houten lepel. Zet de pan weer op het vuur en voeg beetje bij beetje en al roerend met een garde de melk toe. Laat de saus zo’n 15 minuten sudderen en dik worden. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Voor de gedroogde cannelloni volg de aanwijzingen op de verpakking: kook ze in water en giet ze daarna in koud water zo dat ze niet aan elkaar plakken.
- Verwarm de oven voor op 200 ℃ – 220 ℃. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
- Maak de vulling. Verhit hiervoor de olijfolie in een koekenpan en fruit de fijngehakte ui en knoflook zacht. Voeg de stukjes ham en beide soorten gehakt toe en bak tot het vlees gaar is. Schep de broodkruim doorheen en bak dit nog een paar minuten. Voeg de wijn en wat zout en peper toe en kook tot de wijn ingekookt is.
- Schep het vleesmengsel in een kom en meng met de losgeklopte eierdooiers. Vul de cannelloni met je handen een voor een en leg ze op de ovenschaal naast elkaar. Indien je lasagnevellen hebt gebruikt: verdeel de vulling over de velletjes deeg en rol ze op.
- Schep driekwart van de geraspte kaas door de bechamelsaus. Schep vervolgens de saus over de cannelloni. Strooi de rest van de kaas over en verdeel er stukjes boter over.
- Zet de canelones 15-20 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.
Wist je dat?
Je kunt de cannelloni vulling op verschillende manieren maken, de ene is goedkoper dan de andere. De basis is altijd vlees: runder-, kalfs- of varkensgehakt. Daarna kun je allerlei andere ingrediënten toevoegen, zoals gebakken kippenlevertjes, gare kipfilet, foie gras (paté), serranoham, gekookte ham en/of worstvlees. Die aanvullende ingrediënten moeten extra smaak geven, maar niet overheersen. Ik gebruik meestal voor mijn vulling varkens- en rundergehakt en stukjes serranoham.