Barcelona bestaat uit 10 verschillende districten, genaamd ‘districtes’. Elk district is onderverdeeld in meerdere wijken of buurten (‘barris’) en heeft zijn eigen geschiedenis en karakter. Van echte volksbuurten tot aan de meest chique contreien. In totaal zijn er in Barcelona 73 verschillende wijken. Naast de bekende Gotische wijk, El Born of La Barceloneta, is er dus nog veel meer te zien in Barcelona! Hieronder vind je een overzicht van alle wijken in Barcelona, met de bijhorende districten, belangrijkste bezienswaardigheden en metrostations.
Tip: De meeste bekende bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum en het modernistische Eixample. Dit is dan ook de reden waarom het aan te raden is om een hotel in het centrum van Barcelona te boeken in de buurt van Plaça de Catalunya of in de nabijheid van Passeig de Gràcia. Vanaf deze locatie kun je makkelijk Barcelona verder verkennen, te voet of met de metro, Hop-on Hop-off bus of een van de vele andere vervoersopties.
Mijn favoriete wijken in Barcelona
Mijn favoriete wijk in Barcelona is uiteraard de plek waar ik opgegroeid ben: Horta. Maar andere plekken in de stad vind ik net zo mooi: iedere wijk heeft namelijk z’n charme. Lopen door de oude straten van Barcelona in de Gotische wijk of El Born blijft altijd een genot. En in El Raval merk je pas hoe multicultureel deze stad is.
Voor een goede dosis inspiratie en de leukste winkeltjes ga ik altijd naar Gràcia. In l’Eixample geniet ik vooral van al de modernistische gebouwen. En wanneer ik op zoek ben naar de chicste adressen, bezoek ik Sarrià-Sant Gervasi, de zogenoemde ‘zona alta’.
Ook niet onbelangrijk is het strand, maar aangezien La Barceloneta erg toeristisch is geworden, ga ik liever bij Poblenou op het strand liggen, waar het vele malen rustiger is.
📚 Ben je benieuwd naar nog meer tips over de verschillende wijken in Barcelona? Mis dan mijn onderstaande posts niet:
💡 Ga op pad met mijn tips!
Haal het beste uit je stedentrip met mijn reisgidsen! Op mijn webshop vind je verschillende kant-en-klare reisplanningen.
Bekijk nu →Alle wijken en districten in Barcelona
Barcelona ligt ingeklemd tussen de Collserola-heuvels en de Middellandse Zee en de rivieren Besòs en Llobregat. Het oude stadscentrum ligt aan de kant van de zee, terwijl de rest van de stad met de tijd is gegroeid op wat bekend stond als de “pla de Barcelona“ (de vlakte van Barcelona). De oude dorpen die vroeger in de buurt van Barcelona lagen, werden met de tijd opgeslokt en zijn nu onderdeel van de stad Barcelona. Een kaart van de verschillende wijken in Barcelona vind je onder de pagina.
Verreweg de meeste toeristen die naar Barcelona komen, bezoeken de wijken in Ciutat Vella (vanwege het oude stadscentrum) en Eixample (om de modernistische gebouwen en de Sagrada Família te zien), en in mindere mate Gràcia (voor het Park Güell), Sants-Montjuïc (vanwege de Montjuïc), Les Corts (om het stadion van FC Barcelona te zien) en Sant Martí (voor het strand en het hippe Poblenou).
Over het algemeen worden de buitenwijken van Barcelona minder bezocht door toeristen, maar dat betekent niet dat er niets te zien en te doen is. Integendeel, in plekken zoals Sant Andreu, Horta-Guinardó en Sarrià-Sant Gervasi beleef je het echte Barcelonagevoel en ben je vaak de enige toerist.
Neem daarom eens de tijd om de minder bekende buurten van Barcelona en zijn verborgen parels te leren kennen! Een overzicht van de leukste en meest interessante bezienswaardigheden per district vind je hieronder.
Ciutat Vella
Het oude stadscentrum. De binnenstad van Barcelona bevindt zich in Ciutat Vella. De wijken in Ciutat Vella zijn La Barceloneta, El Barri Gòtic, El Raval, Sant Pere en Santa Caterina i La Ribera.
El Gòtic (de Gotische wijk) bevat de oudste gebouwen van Barcelona en vele Romeinse ruïnes en Middeleeuwse gebouwen.
El Born is het deel waar de stad groeide tijdens de Middeleeuwen en is nu een van de meest geliefde wijken in Barcelona, vol authentieke boetiekjes, kunst galeries en leuke restaurants.
El Raval, het oude Barrio Chino, groeide buiten de stadsmuren in de tijden van de industriële revolutie. De wijk is nu een prachtige mix van culturen en heeft zijn slechte imago van ‘rosse buurt’ van Barcelona weten te veranderen tot een van de meest interessante en veelzijdige buurten van Barcelona.
Het deel van Ciutat Vella dat bij het strand ligt heet La Barceloneta en werd later in de 18e eeuw aangelegd om woonruimte voor de buurtbewoners van La Ribera te geven, die gedwongen moesten verhuizen vanwege de bouw van de citadel van Barcelona. La Barceloneta werd daarna de visserswijk van Barcelona en is tegenwoordig zeer geliefd door zijn zandstrand en de vele leuke restaurants en clubs aan zee.
Ciutat Vella staat vooral bekend wegens zijn smalle straten, oude kerken en intieme pleinen. Het was een zeer dichtbevolkt gebied en dat maakte het noodzakelijk om de stad buiten de muren uit te breidden. Na lange tijd verwaarlozing, vooral in het gebied van El Raval, is Ciutat Vella tegenwoordig helemaal opgeknapt en zeer geliefd bij toeristen en expats.
👉 Lees hier meer over Ciutat Vella.
Eixample
De blokkenwijk. De l’Eixample bestaat uit de volgende wijken: L’antiga Esquerra De L’eixample, La Nova Esquerra De L’eixample, Dreta De L’eixample, El Fort Pienc, Sagrada Família en Sant Antoni.
Geboren uit het project Cerdà in de 19e eeuw om Barcelona uit te breidden, l’Eixample is een planmatig opgezet wijk waar straten in gelijkvormige, achthoekige blokken georganiseerd zijn, alleen gekruist door een lange, diagonale avenue, de Avinguda Diagonal.
Oneindig veel gebouwen met appartementen en kantoorruimte zijn hier te vinden. Maar ook architectonische parels van de voorgaande eeuw in Modernisme-stijl zoals de gebouwen van Gaudí (o.a. de Sagrada Família).
L’Eixample wordt aan de chique Passeig de Gràcia in twee delen verdeeld, de Eixample Dreta (rechts, richting de rivier Besòs) en Eixample Esquerra (links, richting de rivier Llobregat).
L’Eixample is tegenwoordig uitgegroeid tot een wijk voor de hogere middenklasse, zeer geschikt voor families maar ook voor vrijgezellen en studenten, vol met leuke restaurantjes en winkels en voorzien van alle gemakken.
Het stukje van de wijk dat als Sant Antoni bekend staat wordt nu gezien als een van de meest hippe plekken van Barcelona.
👉 Lees hier meer over Eixample.
Gràcia
Bohémienne wijk. Bestaande uit de wijken La Vila De Gràcia, Camp D’en Grassot i Gràcia Nova, La Salut, El Coll en Vallcarca i Els Penitents.
Gràcia is een zeer aangename wijk waar je nog een idee kunt krijgen over hoe een Catalaans dorp er uitzag in de vorige eeuw. Door de groei van Barcelona als stad werd het oude dorp Vila de Gràcia aan Barcelona toegevoegd.
Tegenwoordig is Gràcia en hele hippe wijk, met liefde voor kunst en alles wat alternatief is. Ondanks de familiale sfeer wonen hier veel studenten, jongeren en expats. Zitten op een terras op een van de vele pleinen van Gràcia is relaxt en genieten. Omdat Gràcia een zeer geliefde buurt is, liggen de prijzen van de huizen hier hoger dan gemiddeld.
Sants-Montjuïc
Olympische berg. Wijken in Sants-Montjuïc zijn: El Poble-sec, Hostafrancs, La Bordeta, La Font de la Guatlla, La Marina de Port, La Marina del Prat Vermell, Sants en Sants-Badal.
Sants was (net als in het geval van Gràcia) een onafhankelijk dorp tot dat de stad groeide en Sants aan Barcelona werd toegevoegd. Het dorpsgevoel leeft nog steeds in de wijk en is terug te zien o.a. bij de drukke winkelstraat Carrer de Sants.
Op de berg van Montjuïc, waar de Olympische Spelen van 1992 plaatsvonden, zijn talloze interessante gebouwen en dingen om te doen: van sporten tot aan cultureel uitjes.
Bij de beroemde Font Màgica wordt iedere weekend een show met water, licht en muziek gegeven. En bij de gebouwen van de Fira de Barcelona worden daarnaast vele beurzen georganiseerd.
Het industriegebied Zona Franca bevindt zich ook in deze wijk en is goed te zien vanaf het Kasteel van Montjuïc.
Het stukje tussen de Avinguda de Paral.lel en Montjuïc, voorheen een vrij industrieel gebied, staat bekend als Poble Sec en is door de vele restaurants en gezellige terrasjes en plek dat stijgt in populariteit. Ben je jong en op zoek naar wat nieuws en alternatief, dan ben je hier aan het juiste adres!
👉 Lees hier meer over Sants-Montjuïc.
Sant Martí
Industrieel erfgoed. Sant Martí bevat de volgende wijken: El Besòs i El Maresme, El Clot, El Camp De L’arpa Del Clot, Diagonal Mar-Front Marítim Del Poblenou, El Parc i La Llacuna Del Poblenou, El Poblenou, Provençals Del Poblenou, Sant Martí De Provençals, La Verneda i La Pau en La Vila Olímpica Del Poblenou.
Oorspronkelijk was Sant Martí het industriële gebied bij uitsteek van Barcelona. Tegenwoordig zijn de vele fabrieken verdwenen of omgetoverd tot nieuwe en hippe gebouwen, wat zorgt voor een leuke mix tussen traditioneel en modern.
Tijdens de Olympische Spelen werd aan het strand van Barcelona gewerkt. Zo verrezen onder andere in het Port Olímpic de twee hoge torens Mapfre.
Een heel nieuw deel van de stad werd in de laatste jaren (her)gebouwd tussen Glòries en de rivier Besòs. Dit komt door het 22@ Plan. Onder andere hebben we nu hier de Fòrum, de Torre Glòries en het nieuwe winkelcentrum Diagonal Mar.
Sant Martí werd van oorsprong bewoond door arbeiders en arme mensen, maar door de aanpak van nieuwbouw en de nabijheid van het strand is de waarde van de huizen hier gestegen.
Toch blijft het een gekke mix van oude industriële gebouwen met gloednieuwe kantoorpanden. Bepaalde gebieden zijn in dat op zich minder doorontwikkeld en zou ik dus niet aanraden om naartoe te gaan (zoals bij de Barri de a Mina, waar veel armoede heerst en het minder veilig is). Aan de andere kant, het stukje van Poblenou bruist nu van het leven en stijgt enorm in populariteit bij de locals.
👉 Lees hier meer over Sant-Martí.
Sarrià-Sant Gervasi
Welgestelde wijk. Wijken in Sarrià-Sant Gervasi: El Putget i Farró | Sarrià, Sant Gervasi-La Bonanova, Sant Gervasi-Galvany, Les Tres Torres, Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes.
De crème de la crème van Barcelona woont in Sarrià-Sant Gervasi. Deze wijk, dat zich iets buiten de stad bevindt, was in de vorige eeuw al gekozen door de welvarende families als plek om te gaan wonen. Aan de rand van de bergen bouwde men het sjieke, residentiële deel van Barcelona, met veel groene zones en parken.
De villa’s en luxe appartementencomplexen in La Bonanova spreken voor zich. Alleen in het gedeelte van het oude dorp van Sarrià, rondom het Carrer Major de Sarrià, kun je nog zien hoe Sarrià als zelfstandige dorp was, met veel leuke winkels en gebouwen nog in de oude en originele staat dat een charmerend sfeer geeft aan de wijk.
Zoals gezegd, wonen in Sarrià-Sant Gervasi veel vermogende Barcelonezen, mensen met een hogere sociale status en een dikke portemonnee: de prijs per vierkantenmeter ligt hier het hoogst van de stad. In dit gebied zijn dan ook de meeste privé scholen, privé universiteiten, privé sportscholen en privé ziekenhuizen te vinden.
👉 Lees hier meer over Sarrià-Sant Gervasi.
Les Corts
Voetbalmekka. Wijken in Les Corts: Les Corts, La Maternitat i Sant Ramon en Pedralbes.
Les Corts is een zakendistrict gekenmerkt door de vele appartementen complexen en hoge gebouwen dat bewoond zijn door families uit de midden en hogere klasse.
In Les Corts vind je het Mekka van voetbal: het stadion van FC Barcelona. Verder is Les Corts een leuke en nette buurt voor gezinnen met veel stadsparken zoals Parc de Pedralbes en Parc de Cervantes en twee winkelcentra, L’Illa Diagonal en Pedralbes Centre.
In Les Corts vind je tevens de meeste faculteiten van de Universiteit van Barcelona. Les Corts kent ook een oud dorpsgezicht rondom de Plaça de la Concòrdia.
Het stukje van Pedralbes onderscheid zich van de rest door zijn luxe residentiële uitstraling: hier wonen de meest vermogende Barcelonezen, in de meest exclusieve villa’s omsloten door hekken en grote tuinen. Een voorbeeld van zo’n villa is het Palau Reial de Pedralbes.
👉 Lees hier meer over Les Corts.
Horta-Guinardó
Groene heuvels. Wijken in Horta-Guinardó: El Baix Guinardó, El Guinardó, Can Baró, El Carmel, La Font D’en Fargues, Horta, La Clota, Montbau, Sant Genís Dels Agudells, La Teixonera, La Vall D’hebron.
Horta is een hele rustige en knusse wijk dat oorspronkelijk ook een zelfstandig dorp was. De wijk waar ik zelf ben opgegroeid en waar mijn familie nog steeds woont.
De rijke families uit Barcelona hadden vroeger hun zomerhuisjes in Horta en La Font d’en Fargues, iets dat nog steeds goed te zien is bij sommige villa’s.
Vooral het noordelijke gedeelte van Horta is heel rustig en leuk om te zien (van de Plaça Eivissa langs het Carrer d’Horta en Carrer Campoamor tot aan Passeig Universal): alleen maar schattige oude huizen en locals die hier wonen.
Het stukje van Guinardó wordt gekenmerkt door zijn bergachtige omgeving en mooie uitkijkpunten.
Ondanks dat de buurt vooral door families van de midden klasse bewoond is, kom je ook hier wel eens welvarende mensen tegen die de rust en de kwaliteitsvolle residentiële huizen en levensstijl van Horta op zoeken. Dit gebied biedt de rustige en vredige groene ruimte die in het centrum ontbreekt (bovendien is Horta een stuk goedkoper dan Sarrià-Sant Gervasi).
Aan de andere kant, gedeelten van de wijk zoals El Carmel, dat uit barakken en andere schamele onderkomens is ontstaan, zijn mindere chique maar hebben nog steeds de charme van een volkswijk.
👉 Lees hier meer over Horta-Guinardó.
Nou Barris
Arbeiderswijk. Wijken in Nou Barris: Can Peguera, Canyelles, Ciutat Meridiana, La Guineueta, Porta, Prosperitat, Les Roquetes, Torre Baró, La Trinitat Nova, El Turó De La Peira, Vallbona, Verdum en Vilapicina i La Torre Llobeta.
Nou Barris groeide dankzij de vele migranten die in de jaren 1960 en 1970 uit andere Spaanse regio’s naar Barcelona verhuisden op zoek naar werk. Het is een echte arbeiderswijk die nog steeds veel migranten trekt. Grote bezienswaardigheden of vele toeristen zal je hier niet tegenkomen. In sommige buurten (zoals Les Roquetes, Torre Baró en Trinitat Nova) heerst er nog altijd veel armoede; hierdoor kan het voor toeristen minder veilig zijn.
👉 Lees hier meer over Nou Barris.
Sant Andreu
Een echte volkswijk. Wijken in Sant Andreu: Baró De Viver, Bon Pastor, El Congrés i Els Indians, Navas, Sant Andreu De Palomar, La Sagrera en Trinitat Vella.
Sant Andreu was een zelfstandig dorp tot dat het werd toegevoegd aan Barcelona. Het oude dorp is nog steeds te zien door de smalle straatjes en de kleine huisjes in het oude gedeelte, rondom Sant Andreu de Palomar, Plaça d’Orfila en Plaça del Mercadal.
Daarnaast is er ook veel gebouwd om de nieuwe inwoners in de jaren 60 en 70 ruimte te geven. Hier stonden vroeger namelijk vele fabrieken, zoals de Fàbrica Fabra i Coats en de Fàbrica de la Pegaso, wat vele migranten aantrok.
In Sant Andreu wonen nu vooral families van de midden klasse gemengd met nieuwe migranten. De gebieden van Trinitat Vella en Bon Pastor zijn wegens de armoede die er heerst minder aan te raden.
👉 Lees hier meer over Sant Andreu.
Wist je dat?
De huidige verdeling en benaming van de wijken in Barcelona dateert uit 1984. De wijk met de meeste inwoners is de Eixample (met ruim 266.000 bewoners), terwijl Sants-Montjuïc de grootste oppervlakte heeft (meer dan 2.290 hectare). De duurste wijk om te wonen is Sarrià-Sant Gervasi (met een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 5.323,-), terwijl je in Nou Barris de goedkoopste huizen kunt vinden (met een gemiddelde prijs per vierkante meter van € 2.458,-).
Kaart van Barcelona
Barcelona is een redelijk grote stad maar de meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar, waardoor je veel te voet kunt bekijken. Als je hier voor het eerst komt en de weg nog niet goed kent, is het handig om altijd een stadsplattegrond bij de hand te hebben. Dankzij de nieuwe technologieën is het ook mogelijk om met je mobiel en applicaties als Google Maps op pad te gaan. Reis je liever met een stadskaart op zak.
Districten van Barcelona kaart
Hieronder vind je een kaart met de verschillende districten van Barcelona, genaamd districtes.
Wijken van Barcelona kaart
Hieronder vind je een kaart met de verschillende wijken van Barcelona, genaamd barris.
Tip: Wie de bekende wijken van Barcelona al wel kent, kan zeker een poging wagen om ook de minder bekende buurten van Barcelona te verkennen. Vooral de buitenwijken zijn een grote onbekende voor de meeste mensen, terwijl daar het leven van de locals zich juist afspeelt.
Tips om de wijken van Barcelona te verkennen
- Reis met het openbaar vervoer: Barcelona beschikt over een zeer efficiënt ov-netwerk dat je overal naartoe brengt. Ideaal wanneer je van plan bent om verschillende buurten in één dag te bezoeken. Soms zijn de afstanden zo groot dat je genoodzaakt bent om met de metro of de bus te reizen. Andere vervoeropties zoals de taxi, fiets of toeristische Hop-on Hop-off bus bijvoorbeeld, zijn zeker ook mogelijk.
- Stippel je route uit of doe mee aan een wandeltour: een van de beste manieren om Barcelona te verkennen is door veel te lopen. Ronddwalen in een stad als Barcelona kan echter ook zijn minpunten hebben; je kunt uit onwetendheid veel interessante dingen missen terwijl je aan het lopen bent, of erger nog, je kunt de weg kwijtraken. Het is daarom raadzaam om, helemaal als je niet bekend bent in Barcelona, altijd op pad te gaan met een stadskaart op zak, een uitgestippelde wandelroute te volgen of mee te doen aan een wandeltour (bijvoorbeeld met mij!). Zo weet je zeker dat je niks gaat missen tijdens je verblijf in Barcelona en dat je in ieder geval de weg niet kwijt zal raken!
- Stap op de fiets: vooral als je veel wilt zien in een korte tijd, of wanneer je even wat leuks wilt doen tijdens je stedentrip, komt dit oer-Nederlandse vervoersmiddel als geroepen. In het centrum van Barcelona vind je veel verhuurders waar je een fiets kunt huren en indien gewenst, kun je ook ervoor kiezen om aan een begeleide fietstour mee te doen, om zo de weg niet kwijt te raken en veel van Barcelona te weten te komen.
- Maak gebruik van de hop-on-hop-off bus: hoewel het supertoeristisch is, zijn de toeristische bussen het ideale vervoersmiddel tijdens een korte stedentrip of als je liever geen gebruik wilt maken van het OV. De toeristische bussen komen langs alle belangrijkste buurten in Barcelona, en omdat ze voor ieder hoogtepunt stoppen, mis je niets belangrijks.
- Boek je tickets vooraf: wanneer je van plan bent om leuke dingen te gaan ondernemen, is het handig om alle toegangskaartjes en tours vooraf te bestellen. Zo bespaar je flink wat geld en tijd en weet je het zeker dat je een gereserveerde plek zal hebben bij die ene tour of rondleiding.