Gefrituurde inktvisringen
Spaans: Calamares a la romana
Catalaans: Calamars a la romana
De gefrituurde inktvisringen of calamaris worden in Spanje zowel als tapa of als een volledige maaltijd gegeten. Als het deel maakt van een volledige maaltijd, eten wij het thuis meestal met wat patatas bravas en een salade erbij.
Ingrediënten
Voor 6 personen:
- 1 – 1/4 kg schoongemaakte pijlinktvis, in ringen van 1 cm
- Bloem
- Zonnebloemolie om te frituren
- Partjes citroen
- Zout
Inktvis schoonmaken
Trek de kop van het lichaam: de melkwitte ingewanden komen dan tegelijk mee. De inktzak kun je vervolgens uit de ingewanden los snijden als je die nodig hebt. Als je de tentakels wilt gebruiken, snij ze van de kop af. Gooi de kop weg. Verwijder het transparante vel en de vliezen van het lijf. Verwijder ook het inwendige schild. Spoel het lijf goed af onder de koude kraan.
Recept: Calamares a la romana
- Doe een snufje zout door de bloem, haal de inktvisringen door het beslag en schud de overtollige bloem eraf.
- Doe een scheut (twee vingers dik) olie in een pan en verhit op hoge vuur.
- Frituur de ringen in gedeelten goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Hou ze warm terwijl je de rest van de ringen bakt.
- Dien de inktvisringen op als ze nog warm zijn met partjes citroen erbij.