Het Plaça Reial is, naast Plaça Catalunya, een van de meest befaamde pleinen in Barcelona en een van de mooiste. Het is dan ook niet voor niets dé favoriete plek in Barcelona van onder andere Johan Cruijff. Omgeven door bogen en passages waar zich talloze restaurants en bars bevinden, nodigt Plaça Reial alle voorbijgangers uit om een tijdje te zitten en van de stad te genieten onder het genot van een tapa of twee. Het Plaça Reial staat tevens bekend om zijn bruisend nachtleven.
Wat te zien en te doen bij Plaça Reial
Het beeldschone Plaça Reial, bekend om zijn mooie arcades, palmbomen en de vele gezellige terrasjes, wordt zowel overdag als ’s avonds druk bezocht. Het is dan ook een vast onderdeel van de toeristische route die vele bezoekers doen als ze de Gotische wijk en de nabijgelegen Ramblas aan het verkennen zijn.
👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.
Architectuur van Plaça Reial
Plaça Reial is een van de weinige gesloten pleinen van Barcelona. De architect Francesc Daniel Molina ontwierp dit fraaie plein met Franse allures. De gebouwen die het Plaça Reial omcirkelen zijn allemaal afkomstig uit de 19e eeuw en zien er hetzelfde uit: ze zijn drie verdiepingen hoog, fraai gedecoreerd (met bogen en balustrades) en beschilderd in gele tinten. De grootste blikvanger is uiteraard de arcadegalerij met volta catalana (Catalaanse boog) die langs de vier zijden loopt.
Van alle gebouwen op het Plaça Reial verdient zeker nummer 10 je aandacht: dit is het adres geweest van vele beroemde mensen, zoals de filosoof Francesc Pujols, de schilder, activist en verdediger van de vrijheid tijdens Spanjes transitie in de jaren ’70: José Pérez Ocaña, en de singer-songwriter Lluís Llach. De Fundació Setba is de huidige eigenaar van dit pand en biedt er af en toe interessante rondleidingen.
Andere architectonische pareltjes op het plein zijn de fontein Font de les Tres Gràcies van de architect Antoni Rovira i Trias, geïnspireerd op de Drie Gratiën van Rubens, en de twee modernistische straatlantaarns van een jonge Antoni Gaudí.
Gaudí op het Plaça Reial
De twee modernistische lantaarnpalen die het plein sieren waren een van de eerste werken van Gaudí voor Barcelona. Gaudí ontwierp deze lantaarnpalen in 1878, toen hij slechts 26 jaar oud was.
De gemeente had hem de opdracht gegeven om een nieuw model voor een gaslichtlantaarn te ontwerpen. Deze stonden symbool voor de eerste stadsvernieuwingsprojecten van Barcelona in de 19e eeuw. Deze lampen zouden overal in de stad komen te staan. Helaas werden er maar een klein aantal van uitgevoerd: de twee op Plaça Reial en drie bij Pla de Palau.
Gaudí’s straatlantarens hebben een donkere marmeren voet en zes armen voor zes lichtpunten. De lantaarn wordt bekroond door twee opgerolde slangen op een stok en een gevleugelde helm, symbolen van Mercurius, de godheid voor handelsbescherming, want dat was een zeer karakteristieke activiteit van Barcelona. Ook het wapen van Barcelona is hier te zien.
⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona
Passatge de Madoz
De verschillende ingangen die naar het plein leiden verdienen ook zeker je aandacht. Het zijn stuk voor stuk zeer fotogenieke plekken. Mis vooral niet de Passatge de Madoz, dat vol zit met winkels en terrassen.
Passatge de Bacardí
Een andere passage richting het Plaça Reial, maar dat niet veel mensen kennen, is de Passatge de Bacardí.
De Passatge de Bacardí draagt de naam van de toenmalige eigenaren van deze gronden, de familie Bacardí. Het plafond is gemaakt van glas en was vroeger bedekt met schilderijen van tropische en exotische landschappen.
Leuk om te weten is dat dit de allereerste overdekte passage van Barcelona was. De passage werd een klein winkelcentrum voor de welgestelden, vandaar de afbeeldingen van de god Hermes, beschermer van winkels en handelstransacties.
De passage is tegenwoordig met een hek gesloten en niet altijd open voor bezoekers, maar het is zeker de moeite waard om te kijken als je in de buurt bent. Een geheime plek die de meeste toeristen die het plein bezoeken niet weten te vinden!
👉 Lees hier mijn route langs de passages van Barcelona.
Herboristeria del Rei
Vergeet vooral niet om tijdens een bezoek aan het Plaça Reial bij de Herboristeria del Rei (Carrer del Vidre, 1) te gaan kijken: dit is de eerste kruidenwinkel van Catalonië en een van de oudste winkels in Spanje.
Het werd geopend in 1818; de winkel ziet er nog steeds uit als toentertijd en is gevuld met allerlei soorten medicinale planten, kruiden om mee te koken, natuurlijke geneesmiddelen, cosmetica en essentiële oliën.
Ook leuk om te weten: deze ouderwetse kruidenierswinkel is te zien in de film “Perfume” en was tevens de leverancier van medicijnen van koningin Isabel II.
Munten- en stempelmarkt bij Plaça Reial
Iedere zondagochtend wordt hier een leuke munten- en stempelmarkt voor verzamelaars georganiseerd, de zogenoemde Mercat de Numismàtica i Filatèlia de la Plaça Reial. Deze vindt plaats tussen 9:00 en 14:30 uur.
Uit eten bij Plaça Reial
Onder de mooie bogen van het Plaça Reial vind je vele gezellige terrasjes om te ontspannen. Het restaurant Les Quinze Nits is een van de meest populaire. Zo vind je hier vaak lange rijen met wachtende mensen. Maar mijn favoriete terras aan het Plaça Reial is zonder twijfel die van Ocaña, dat ’s avonds tot een levendige bar om te loungen omgetoverd wordt.
Wanneer je met de kids bent is het Italiaanse restaurant Rossini beter aan te raden (ze beschikken namelijk van kindermenu, kinderstoelen en verschoningsruimte).
In een steegje naast het Plaça Reial vind je tevens het restaurant La Crema Canela (Passatge Madoz, 6). Wat mij betreft, de ideale locatie voor een romantisch dinner!
En tot slot, vergeet niet om langs de bekende kippetjes van het spit van het nabij gelegen Restaurant Los Caracoles (Carrer dels Escudellers, 14) te gaan kijken.
👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online
Uitgaan bij Plaça Reial
Het Plaça Reial is daarnaast een bekend uitgaansgebied in Barcelona. Je vindt hier bekende clubs zoals Jamboree en Sidecar en leuke kroegen zoals de Pipa Club.
Mijn lievelingsplek aan het Plaça Reial voor een drankje en een dansje in stijl is Ocaña. Naast het gezellige terras en het verbluffende restaurantgedeelte, beschikt Ocaña ook nog eens van een souterrain dat ‘s avonds als lounge club en discotheek dient. Een beetje New York en Berlijn meets Barcelona. De hippe en relaxte vibe die er hangt en de live muzieksessies die ze af en toe organiseren maken het zeer de moeite waard om te bezoeken.
👉 Lees hier mijn uitgaanstips voor Barcelona.
Geschiedenis van Plaça Reial
Het Plaça Reial is ontstaan als gevolg van de kerkelijke inbeslagname van Mendizábal in 1835. Het kapucijnenklooster (Convent dels Caputxins de Santa Madrona), dat op deze plaats stond sinds 1718, werd gesloopt en vervangen door onder andere een groot theater en de eerste geglazuurde galerijen van Europa.
In 1848 begon de bouw van het plein Plaça Reial, onder de leiding van architect Francesc Daniel Molina. Dit luxueuze plein, geïnspireerd op de neoklassieke Franse pleinen uit de 17e eeuw, had als doel het koningshuis te vereren. Zo was de bedoeling dat het plein Plaça dels Reis Catòlics zou heten en dat het op het midden van het plein een sculptuur zou komen voor de koning Ferran VII. Maar wegens de negatieve reacties gebeurde dit niet: in plaats daarvan koos men als naam ‘Plaça Reial’ (wat nog steeds ‘het koninklijke plein’ betekent) en werden de sierlijke fontein en de twee straatlantaarns van Gaudí uit 1879 er geplaatst.
De nobele gebouwen op het plein waren de huizen van enkele van de belangrijkste families in de stad. Dit luxueuze plein werd later, met de komst van de cafés en de ietwat bijzondere personages die hier werkten en leefden, wat meer bohemiens. Zo bevond zich op het plein een befaamde taxidermist (er hangt nog steeds een bord met “Museo pedagógico de ciencias naturales”) en het allereerste self-service restaurant van Spanje; Restaurante Tobogán. De schoenenpoetser Fructuós Canonge, wie daarna wereldberoemd zou worden als goochelaar, begon tevens hier zijn carrière door schoenen te poetsten en de aandacht van klanten te trekken door brood met schoensmeer in te smeren en dit op te eten. Een plakkaat op het plein met ‘Limpiabotas Canonge’ herinnert ons hieraan.
In 1890 werd het Plaça Reial voor het eerst met elektriciteit verlicht en daarmee was dit een van de eerste plekken van Barcelona met kunstlicht.
Tussen de jaren 1982 en 1984 werd het plein door de architecten Frederic de Correa en Alfons Milà gerenoveerd. Het Plaça Reial werd autoluw en de palmbomen werden geplaatst.
Tegenwoordig bruist het plein Plaça Reial nog steeds van de energie. Het is een levendige plek met tal van restaurants, bars en terrassen, die als de avond valt in een groot uitgaansplein verandert. In het weekend wordt er nog steeds een traditionele munten- en stempelmarkt voor de liefhebber gehouden.
👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.
Hoe ga je naar het Plaça Reial
Het Plaça Reial bevindt zich in de Gotische wijk, naast de Ramblas en zeer vlak bij het Plaça Sant Jaume. Je kunt het makkelijk bereiken vanuit metrostation Liceu (L3).
Praktische informatie
Prijs: Gratis.
Openingstijden: Niet van toepassing.
Adres: Plaça Reial
08002 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Liceu (L3)
Bus: 59, N9, N12, N15, V13