Het Torre Bellesguard (ook wel Casa Figueres genoemd) is een beeldschoon huis dat Gaudí bouwde voor de rijke Maria Sagués op een plek van veel betekenis voor de Catalaanse geschiedenis. Het was namelijk hier dat Martinus I van Aragón, de laatste koning van de Kroon van Aragón uit het Huis Barcelona, zijn paleis liet bouwen. Het huis Torre Bellesguard is nu open als museum en kan bezocht worden.
Wat te zien en te doen bij de Torre Bellesguard
Torre Bellesguard is een prachtige villa met tuin in Barcelona. De naam “Bellesguard” betekent “mooi uitzicht” in het Catalaans en verraadt al een beetje wat een bevoorrechte uitzicht vanaf deze plek te zien is. Het huidige Torre Bellesguard is het werk van Antoni Gaudí, en net als veel van zijn andere gebouwen, dient deze tegenwoordig als museum en evenementen locatie.
Koop alvast je tickets
Het huis
Torre Bellesguard is het huis dat Gaudí ontwierp op de plek waar ooit het gotische paleis van de laatste koning van het Huis Barcelona, Martinus I van Aragón, stond. Beïnvloed door de pracht en praal van de plek en de geschiedenis, werkte Gaudí hier aan een huis dat er erg middeleeuws uitziet en vol zit met symbolen.
Tijdens een bezoek aan het Torre Bellesguard leer je zowel over de geschiedenis van het gebouw als over de symbolen die er achter schuilen en zijn architectonische waarde.
Om het Torre Bellesguard te ontwerpen liet Gaudí zich duidelijk beïnvloeden door de Catalaanse gotiek, maar dan wel met een eigen twist, zoals de langwerpige ramen, banken die bedekt zijn met trencadís (een kenmerkend mozaïekstijl van Gaudí) of de toren die bekroond is met het Gaudí’s karakteristieke vier puntige kruis (in dit geval versierd met een kroon en een spiraalvormige vlag).
Voor een vierkante gebouw van maar slechts drie verdiepingen, oogt het Torre Bellesguard verrassend groot.
Achter het hoofdportaal tref je een ruimte dat duidelijk beïnvloed is door de Mudejarstijl: de witte muren met sierlijke vormen worden versierd door prachtige azujelos (wandtegels) en een opvallend lamp met glas in lood dat in een midden hangt. De lamp is zonder twijfel een van de grootste blikvangers van deze ruimte en werd ontworpen door Gaudí’s collaborateur Domènec Sugrañes.
Tijdens de rondleiding bezoek je verschillende ruimtes van het huis. De zolder is misschien wel de meest verrassende plek. Omdat de budget op was, bleven hier de muren onafgewerkt, waardoor de structuur van het gebouw, met al zijn stenen, bogen en gewelf, zichtbaar voor het oog wordt.
Het dak, dat over een klein terras beschikt, doet de naam van het huis eer aan, want vanaf hier tref je een geweldig uitzicht over heel Barcelona. Net als in de oude middeleeuwse kastelen, is er ook een smal pad rondom het dak omgeven door kantelen waarlangs je kunt lopen. Wie goed kijkt, kan daarnaast op de dakramen van de zolder het gezicht van een draak in vinden.
De tuin
De weelderige tuin van Torre Bellesguard dient ook zeker je aandacht en komt ook aan bod tijdens de rondleiding. Hier tref je onder meer de restanten van het paleis van Martinus I van Aragón, van waar je een mooi uitzicht over de Torre Bellesguard kunt vinden.
De oogvormige fontein in de tuinen van Torre Bellesguard is een andere hoogtepunt. De twee banken om de fontein heen zijn versierd met trencadís tegeltjes en dankzij zijn ontwerp, bieden ze uitstekende akoestiek voor diegene die er gaan zitten.
In de tuin vind je tevens het restaurant en toiletten van het museum, naast een verborgen kapelletje en een kruis.
Ook opvallend is het smeedwerk van de hekken en de muur om de tuin heen, helemaal in Gaudí stijl.
De stallen
Aan de rechterkant onder het Torre Bellesguard bevinden zich de oude stallen, waar nu een videopresentatie over het Torre Bellesguard te zien is. Ook de oude voerbakken voor de paarden zijn hier terug te zien.
Het uitzicht vanuit de Torre Bellesguard
Zoals gezegd, betekent Bellesguard “mooi uitzicht”, en dat zie je dan ook terug als je in het huis, en vooral op het dakterras, van Torre Bellesguard bent.
De viaduct
Buiten het Torre Bellesguard, precies op het plein dat voor de ingang buiten het hek staat, bevind zich een opvallend constructie. Het is een viaduct dat Gaudí liet bouwen om zo de oude weg naar de begraafplaats van Sant Gervasi, die door de terreinen van Bellesguard liep, te verplaatsen. Gaudí hergebruikte hiervoor de stenen van het oude paleismuur.
Wie goed kijkt, kan enkele gelijkenissen terugvinden met de viaducten op het Park Güell.
Evenementen bij Torre Bellesguard
Torre Bellesguard is naast een museum, ook een ruimte voor feesten en partijen. Hier worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals food festivals en gezellige markten. Op die dagen kun je het huis vanbinnen weliswaar niet bezoeken, maar wel rond de tuinen lekker rondstruinen en van de sfeer en het werk van Gaudí genieten.
Geschiedenis van Torre Bellesguard
De laatste koning van het Huis Barcelona en de Kroon van Aragón, Martí I l’Humà (Martinus I van Aragón in het Nederlands), zocht ooit een mooi plek om zich terug te trekken, en zodoende kwam hij uit bij dit punt waar nu het Torre Bellesguard ligt. Het was de dichter Bernat Metge, die toen de secretaris van de koning was, die de naam Bellesguard voorstelde.
Martinus I van Aragón liet op Bellesguard een kasteel bouwen, waar hij op 17 september 1409 met zijn tweede echtgenote, Margaretha de Prades trouwde. Dit huwelijk bleef kinderloos, wat betekende het einde van de afstamming van het Huis Barcelona en de komst van de Trastámara in de troon van Aragón.
Het huis viel daarna aan de kerk totdat Maria Sagués, de weduwe van de rijke ondernemer Jaume Figueres, eigenaar van de voedselwinkel Antigua Casa Figueras op de Ramblas, deze kocht. Zij werd door de architect Gaudí hemzelf geattendeerd op deze landgoed. Zij kocht het landgoed, dat de ruines van wat ooit het kasteel van Martinus I van Aragón bevatte, en liet Gaudí een huis bouwen.
De bouw van Torre Bellesguard, aanvankelijk Casa Figueras genoemd, vond plaats tussen 1900 en 1909 en behoort tot de neogotische fase van Antoni Gaudí. In de bouw van Torre Bellesguard werd Gaudí ondersteund door onder meer Domènec Sugrañes en Joan Rubió i Bellver.
Het huis was voor vele jaren in privé bezit en diende onder meer als ziekenhuis en weeshuis. In 1969 werd Torre de Bellesguard aan de Erfgoedlijst van de Mensheid van UNESCO toegevoegd. De huidige eigenaars, de familie Guilera, hebben het huis sinds 2013 opengesteld voor het publiek.
Torre Bellesguard tickets
Om bij Torre de Bellesguard naar binnen te mogen dien je tickets te kopen. Entreekaarten zijn online of ter plekke te koop. Je kunt kiezen voor een zelf begeleide tour, dat middels een audiogids op de telefoon werkt, of voor een begeleide rondleiding. De audiogids is in het Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Japans en Russisch verkrijgbaar. De rondleidingen duren 40 minuten en vinden alleen plaats in het weekend.
Hoe ga je naar Torre Bellesguard
Het Torre Bellesguard ligt buiten het centrum van Barcelona, in het hoog gelegen district van Sarrià – Sant Gervasi. Om er naartoe te gaan met het OV dien je de bus te nemen (123, 196 of H2) of de Metro L7 naar Av. Tibidabo om het laatste stuk te lopen.
Praktische informatie
Prijs: Je kunt kiezen voor een tour met een gids (vanaf € 16,-) of audiogids (vanaf € 9,-).
Korting beschikbaar voor senioren en kinderen tussen 6-18 jaar oud.
Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag tussen 10:00 en 14:30 uur. Maandag gesloten.
Let op: Torre Bellesguard is helaas niet rolstoeltoegankelijk.
Adres: Carrer de Bellesguard, 20
08022 Barcelona
Openbaar vervoer:
Metro: Av. Tibidabo (L7)
Bus: 123, 196, H2