Zestig dagen na Pasen en op de elfde dag na Pinksteren vindt het feest van Corpus Christi plaats in Barcelona. Corpus Christi, ook wel Sacramentsdag genoemd, is een christelijk feest waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Op die dag worden verschillende straatprocessies gehouden in Barcelona, met als leuk verschijnsel de traditie van het dansende ei, l’Ou com Balla. En uiteraard wordt in de kerk de eucharistie gevierd door brood te eten en wijn te drinken: de symbolen van het lichaam en bloed van Christus.
Laatste update: 28/05/2024
Wat is Corpus Christi?
Corpus Christi, in het Catalaans bekend als “Corpus”, is een katholiek feest dat de aanwezigheid van Jezus Christus in de Eucharistie viert. Het wordt meestal 60 dagen na Pasen gevierd. In Barcelona en de rest van Catalonië heeft het feest een rijke traditie en wordt het gevierd met verschillende kleurrijke en symbolische evenementen.
Wanneer is Corpus Christi?
Corpus Christi of Sacramentsdag vindt meestal eind mei of juni plaats, afhankelijk van hoe de Semana Santa valt. Dit jaar valt Sacramentsdag op 2 juni 2024.
Wat vieren we met Sacramentsdag?
Sacramentsdag is een door paus Urbanus in 1264 ingestelde feestdag in de Katholieke kerk waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Sacramentsdag wordt dan ook wel Corpus Christi of “feest van het lichaam en bloed van onze Heer Jezus Christus” genoemd.
Gedocumenteerd sinds 1320, Corpus Christi was de grootste en de meest opzichtige ceremonie die plaatsvond in Barcelona, waar religieuze en theatrale elementen (zoals de reuzendans) in een straatparade bijeenkwamen. Een indrukwekkend schouwspel dat uren en uren kon duren.
Het Feest van Corpus in Barcelona zal tegenwoordig niet meer zo spectaculair zijn, toch zijn er nog enkele leuke evenementen en tradities die hier aan verbonden zijn en waar je heen kunt gaan.
Hoe wordt Corpus Christi in Barcelona gevierd?
Hoewel Sacramentsdag geen officiële feestdag is in Barcelona, worden er wel speciale straatprocessies en evenementen georganiseerd, zoals die van het dansende ei en de bloementapijten. In Barcelona staat dit bekend als het feest van Corpus Christi.
Opendagen
Tijdens het feest van Corpus openen verschillende instellingen en musea, zoals het gemeentehuis, de kathedraal, het Museu Frederic Marès, het Monestir de Pedralbes, het Ateneu Barcelonès en het Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, hun deuren voor het publiek.
Deze plekken worden speciaal voor Corpus versierd met onder andere bloementapijten en het beroemde dansende ei.
Let wel, deze open dag is vaak alleen op de donderdag voor Corpus.
L’Ou com Balla
Gedurende het feest van Corpus Christi worden tientallen patios en fonteintjes in Barelona versierd. Hier is het mysterieuze dansende ei te zien. De traditie van l’Ou com Balla, die minstens sinds 1440 in Barcelona gevierd wordt, is een uniek schouwspel waarbij een uitgehold ei op de waterstraal van een fontein beweegt alsof die danst.
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van l’Ou com Balla: het zou bijvoorbeeld als afleiding bedoelt zijn voor de burgerij, die op de religieuze processie van Corpus Christi stond te wachten. Een andere zegt dat het ei de verheffing van de eucharistie boven de miskelk symboliseert.
Hoe dan ook het blijft een indrukwekkend spektakel die zeer de moeite waard is om te zien. Ga dit weekend vooral langs het Casa de l’Ardiaca, de patio van het Museu Frederic Marès en het klooster van de Kathedraal om de mooiste versierde fonteinen te zien.
👉 Lees hier meer over de mysteries van l’Ou com Balla.
De dag voor Corpus
De dag voor Corpus gaan de reuzen van Barcelona de straat op om de komst van het Corpusfeest aan te kondigen. Op zaterdagavond is er een grote straatparade met reuzen in het centrum van Barcelona. De reuzen dansen en lopen van de Pla de la Seu langs het Plaça del Rei tot aan het Plaça de Sant Jaume. Ter afsluiting wordt er om 20:30 een vuurwerkshow gehouden vanaf het terras van het stadhuis.
Processie van Corpus Christi
Op zondag vindt de traditionele Processie van Corpus Christi altijd plaats. Dit was vroeger één van de grootste stadsfeesten: een plechtige en indrukwekkende gebeurtenis.
Het feest begint om 18:50 uur bij het Plaça de Sant Jaume, waar muziek en dans optredens met de typische reuzen te zien zijn, gevolgd door een feestelijke optocht. De Seguici Popular de Barcelona, gevormd door een verzameling van reuzen, draken en andere dierenfiguren, gaat rond 19:00 uur de straat op.
Op het ritme van de muziek lopen ze door de straten en pleinen van het centrum van Barcelona, van het Plaça de Sant Jaume tot aan de Kathedraal van Barcelona (via de straten Carrer Bisbe, Plaça Nova, Carrer dels Arcs, Plaça de la Cucurulla, Carrer del Pi, Plaça de Sant Josep Oriol, Plaça del Pi, Carrer del Cardenal Casañas, Pla de la Boqueria, la Rambla, Carrer de Ferran, Plaça de Sant Jaume, Carrer del Bisbe, Plaça Nova).
Bij de Kathedraal vindt rond 21:00 uur het einde van het feest plaats, met nog meer muziek en dansende reuzen.
Bloementapijten
Op meer dan tien verschillende plekken in Barcelona worden er met Corpus Christi bloementapijten aangelegd, de zogenaamde catifes de flors. Bloemendecoraties die emblematische plekken als het Gemeentehuis, de Jardins de Rubió i Lluch of de Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes extra mooi sieren.
Sitges, een prachtige kustplaats vlakbij Barcelona, is ook een plek waar Corpus Christi op een bijzonder manier gevierd wordt. Tijdens het weekend van Corpus Christi worden de straten van Sitges met prachtige bloementapijten bedekt en alle balkons met bloemen versierd.
- Praktische informatie:
Wat: het feest van Corpus Christi
Waar: meerdere plekken in de stad
Wanneer: van 30 mei t/m 2 juni 2024
Prijs: gratis
Tip: bekijk hier het complete programma voor 2024