🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij Museu d’Història de Catalunya

Op bezoek bij Museu d’Història de Catalunya

Een van mijn lievelingsmusea in Barcelona, dat zeker een bezoek waard is wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Catalonië, is het Museu d’Història de Catalunya, oftewel, het Historisch Museum van Catalonië. Speciaal voor HolaBarcelona.nl ging ik er langs om mijn herinneringen van dit prachtige museum op te frissen en leuke foto’s voor het blog te maken. Benieuwd wat je van het Museu d’Història de Catalunya kunt verwachten en waarom ik het zo leuk vind, lees dan verder!

Museu d’Història de Catalunya bezoeken

Het Historisch Museum van Catalonië is een zeer leerzaam museum dat de geschiedenis van Catalonië vanaf de prehistorie tot heden heel mooi weet te vertellen. Dankzij allerlei interactieve activiteiten, objecten en prachtige nagebouwde scènes uit het verleden, wordt het ontstaan en de evolutie van Catalonië heel mooi in beeld gebracht. Dit is dan ook een heel kindvriendelijk museum, waar kinderen zich niet hoeven te vervelen: van op een ridderpaard klimmen, graan malen, of water in een boomgaard gieten, tot aan een harnas aantrekken, huizen van steen bouwen, een stoomfabriek aanzetten of een ouderwetse tram rijden. Alles is hier mogelijk!

Het museum zelf ligt in het Palau del Mar, een heel mooi gerestaureerd pakhuis bij de haven van Barcelona dat vroeger het adres van het opslagbedrijf Almacenes Generales de Comercio (AGC) was. Naast het museum zitten hier een aantal mooie restaurants, met als kers op de taart, het terras van Restaurante 1881, bovenop het gebouw en met een prachtig uitzicht over de haven, en voor het jonge publiek, de BlackLab Brewhouse & Kitchen. Om hier te komen kun je de metro nemen naar Barceloneta (L4).

Palau del Mar - Museu d'Història de Catalunya
Het prachtige Palau del Mar, waar het Museu d’Història de Catalunya is gevestigd

Tijdens mijn bezoek aan het Historisch Museum van Catalonië (op een doordeweekse dag in de kerstvakantie) was het museum verrassend rustig. Maar ik kan me wel voorstellen dat het in het weekend wel anders kan zijn. Ook is dit een veel gekozen plek voor scholen om te bezoeken, dus af en toe kan het wel wat drukker worden. Hoe dan ook, ik kon prima op mijn gemak het museum bezoeken, dat met zijn twee verdiepingen en tijdelijke tentoonstelling een hele ochtend in beslag neemt.

Wat vind je in het Museu d’Història de Catalunya?

Bij aankomst in het museum kun je kiezen tussen drie opties: de tijdelijke tentoonstelling bezoeken, het museum bezoeken, of beide attracties bezoeken tegen korting. Wij kozen voor de laatste optie en begonnen ons bezoek bij de tijdelijke tentoonstelling, dat over de liefde in de geschiedenis ging. Achteraf gezien, denk ik dat het beter is om te beginnen bij het museum zelf als je daar nog nooit bent geweest, en de tijdelijke tentoonstelling te skippen of aan het einde te doen. Dit omdat het museum vele malen groter en meer interessant is dan de tijdelijke tentoonstelling. Bovendien is de tijdelijke tentoonstelling enkel in het Catalaans (tenminste dat was in mijn geval), waardoor je er weinig van zal begrijpen als je geen Catalaans spreekt. Heel zonde voor alle Spaanstalige en buitenlandse bezoekers wat mij betreft.

Ingang - Museu d'Història de Catalunya
De verschillende verdiepingen van het museum
Tijdelijke tentoonstelling - Museu d'Història de Catalunya
Tijdelijke tentoonstelling over de liefde in de geschiedenis

Maar de rest van het museum is daarentegen wel vertaald in het Spaans en Engels en zeer de moeite waard om te zien! Mijn tip is dat je de volgorde van de tentoonstelling door de jaren heen volgt en dat je rustig de informatie leest om alles over de geschiedenis van Catalonië te leren. Wees gewaarschuwd voor een duidelijke nationalistisch ondertoontje in de tentoonstelling, maar je bent niet voor niets bij het Historisch Museum van Catalonië.

Je begint het parcours in de prehistorie en de bronstijd, en je leert over het leven van de eerste bewoners, die verspreid over het land leefden. Je ziet hun gereedschap, strijdbijlen en sieraden. Een huis van de bronstijd is hier ook gereproduceerd: let wel op, want de evolutie in de huizen en hoe men leefde is iets wat je in het museum vaker terug zal zien (wat een van mijn favoriete aspecten van het museum is).

Prehistorie Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Prehistorie van Catalonië
Bronstijd Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Huizen in de bronstijd

Daarna gaan we naar de periode van de Iberiërs en de Romeinen. Een periode van bloeitijd die de basis van onze taal en cultuur vormde. Ook leuk om te weten: Barcelona werd toen geboren.

De Iberiërs in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
De Iberiërs in Catalonië
Romeinse tijd in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Romeinse tijd
Een romeins huis - Museu d'Història de Catalunya
Een Romeins huis

En wellicht wist je het niet, maar Catalonië was net als de rest van Spanje voor een lange periode onder Moorse bezetting. In het museum wordt deze periode en alles wat de Moren ons brachten (nieuwe irrigatietechnieken, specerijen, goud, katoen, zijde, buskruit, papier…) mooi naar voren gebracht, met prachtige muziek op de achtergrond, een mooie boomgaard en een winkel alsof je in de souk was.

Moorse bezetting in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
De Moorse bezetting
Moorse irrigatiesystemen in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Moorse irrigatiesystemen

Hierna begint de periode van herovering van het land en werd het schild van Catalonië geboren uit het bloed van Guifré el Pelós tijdens een gevecht. Dit legendarische moment is ook heel mooi in scène gebracht door het museum.

De geboorte van Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
De geboorte van het schild van Catalonië
De Middeleeuwen in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Ridders in de Middeleeuwen
Christendom in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Christendom in Catalonië en romaanse kunst

Catalonië wordt vervolgens een sterk koninkrijk en bereikt de hegemonie van de Middellandse zee. Door de informatieborden en plattegronden leer je hoe machtig de Kroon van Aragón werd, met Barcelona als belangrijk economische- en handelscentrum.

Catalaanse hegemonie over de Middellandse Zee - Museu-d'Història de Catalunya
Catalaanse hegemonie over de Middellandse Zee
Huis en werkatelier in de Middeleeuwen - Museu d'Història de Catalunya
Huis en werkatelier in de Middeleeuwen

Maar jaren van uitputting, pesten, honger en ellende voor de Catalaanse boeren bereikten hun hoogtepunt tijdens de Guerra dels Segadors. Op dit punt hoor je ook het liedje van Els Segadors, die roept ‘Bon cop de falç!’ (een goede slag met de sikkel). Dit was het liedje van de opstaanders, die later het Catalaans hymne werd.

Guerra dels Segadors - Museu d'Història de Catalunya
Catalonië kende nogal wat bloedige boerenopstanden: hier de Guerra dels Segadors

Hierna volgden nog meer oorlogen, rellen, revoluties en hervormingen, dat mooi verbeeld en uitgelegd worden in het museum. Totdat we in de industriële revolutie aankomen. Een belangrijke periode van groei en welvaart voor de Catalaanse economie. Hier staan we stil bij een maquette van een stoomfabriek, de oude kantoren van een fabriek en een weefgetouw waar een dame zit te werken. Je leert onder andere over de textielindustrie, die een van de belangrijkste industrieën toen in de tijd was, over het levens- en werkomstandigheden van de arbeidersklasse, de republikeinse arbeidersbeweging en de anarchisme.

Industriële Revolutie in Catalonië - Museu d'Història de Catalunya
Kantoor van een fabriek tijdens de industriële revolutie

Met de economische groei en alle werkgelegenheid die erbij komt dankzij de fabrieken, groeit het aantal inwoners van Barcelona op een razend tempo. In 1858 werd besloten om buiten de stadsmuren en hele nieuwe wijk aan te leggen, en zo werd in 1859 de nieuwe Eixample-wijk, het planmatige uitbreidingsdistrict van Barcelona, geboren. Dit is ook het periode van het Modernisme en de basis voor het Catalaanse Nationalisme dat we nu kennen. In de tentoonstelling zie je onder andere een aantal van de meest relevante figuren van deze periode en wat ze voor Catalonië hebben betekent en hoe de Catalaanse staat binnen de Spaanse Bondsrepubliek werd gevormd.

Catalaans Modernisme - Museu d'Història de Catalunya
Catalaans Modernisme
De jaren '30 - Museu d'Història de Catalunya
Huizen in de jaren ’30

Hierna komen we bij een van de diepte punten voor Catalonië: de Spaanse Burgeroorlog. Niet alleen vanwege de bombardementen en het grote aantal slachtoffers en vluchtelingen, maar ook omdat het praktisch de dood van de Catalaanse autonomie, cultuur en taal voor Catalonië betekende. Het museum laat je onder andere zien hoe het onderwijs in scholen tijdens de Franco dictatuur drastisch veranderde, hoe de Catalaanse taal en de ruimdenkendheid niet meer toegestaan werd en hoe streng-kerkelijk het Franco-regime was. De naoorlogse periode was een moeilijke tijd voor vele Catalanen, die zich achter symbolen zoals Barça schuilen.

Spaanse Burgeroorlog - Museu d'Història de Catalunya
Scènes uit de Spaanse Burgeroorlog

De economische liberalisering in 1959 leidde tot belangrijke economische en sociale veranderingen. Zo zien we nu een keuken uit de jaren ’50-’60 met al zijn gemakken voorzien: van een koelkast, wasmachine en fornuis tot aan een cv-ketel. Wat een verschil met de keuken uit de jaren ’30! En ook nog eens zo grappig om te denken dat vele keukens in Spanje nog steeds zo eruit zien! En de ultieme symbool van welvaart en modernisering van het land, de Seat 600, wordt uiteraard hier ook tentoongesteld.

Keuken in de jaren '50-'60 - Museu d'Història de Catalunya
Keuken in de jaren ’50-’60, van alle gemakken voorzien
Bar in de jaren '50-'60 - Museu d'Història de Catalunya
Bar in de jaren ’50-’60 met zwart-wit televisie en voetbaltafel
Seat 600 - Museu d'Història de Catalunya
Een echte Seat 600

Na de dood van Franco kreeg Catalonië de kans om zich weer te ontwikkelen. Spanje veranderde in 1975 van een dictatuur in een democratisch land. De Catalaanse taal en cultuur waren weer vrij te gebruiken. De tentoonstelling laat je heel mooi zien wat het einde van de Franco-regime heeft betekent en hoe Catalonië zich heeft ontwikkeld tot de dag van vandaag, met als hoogtepunt de Olympische Spelen van 1992.

Tot slot, komen we aan in een ruimte waar bekende en onbekende gezichten van de Catalonië van nu tegen ons praten over hun eigen ervaring. Mijn tip is dat je probeert de bekende gezichten uit de Catalaanse samenleving te spotten (hint: ik zag onder andere een aantal figuren uit de politiek en de chef Ferran Adrià!).

Na afloop van je bezoek kun je nog even op de bovenste verdieping in het bar-restaurant 1881 een hapje eten (en genieten van een geweldig uitzicht over de Port Vell) of langs de souvenir winkel gaan, waar je nog leuke cadeaus en boeken kunt kopen.

Zo te zien is mijn review van het Museu d’Història de Catalunya bijna een ware geschiedenis les geworden. Maar dat is precies wat je hier zal meemaken! Je wandelt daadwerkelijk in de sporen van de voorouders van het Catalonië van nu en je leert op een leuke en aangename manier de geschiedenis van de Catalaanse regio en zijn inwoners te leren kennen. Omdat het zo visueel en interactief gemaakt is, kan ik het iedereen aanraden om een keer langs te gaan!

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor het Museu d’Història de Catalunya” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]
Ervaar de echte Catalaanse cultuur in het Museum voor Catalaanse Geschiedenis. Koop nu je skip-the-line tickets voor het Museu d’Història de Catalunya en vermijd de lange wachtrijen. Tickets vanaf €6,50 p.p. (inclusief toegang tot de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstelling). Kinderen tot 14 jaar oud en gepensioneerden hebben gratis toegang.

[button size=”medium” url=”https://www.tiqets.com/nl/barcelona-bezienswaardigheden-attracties-c66342/tickets-voor-museum-voor-catalaanse-geschiedenis-skip-the-line-p975560/?partner=holabarcelona” text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

  • Praktische informatie:
    Wat: het Museu d’Història de Catalunya bezoeken
    Waar: Palau de Mar (Plaça de Pau Vila)
    Metro: Barceloneta (L4)
    Wanneer: van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur, woensdag van 10:00 tot 20:00, zondag en feestdagen van 10:00 tot 14:30, maandag gesloten
    Prijs: museum €4,50 (€3,50 met korting), tijdelijke tentoonstelling €4 (€3 met korting), combinatie museum + tijdelijke tentoonstelling €6,50 (€4,50 met korting). Andere kortingsvormen zoals de Barcelona Card en het Bus Turístic zijn mogelijk.
    Tip: als je in het verleden hebt genoten van de geschiedenis en de ruïnes van het Museu d’Història de la Ciutat dan is dit museum zeker je volgende halte. Het Historische Museum van Catalonië gaat namelijk veel verder dan de Middeleeuwen en vertelt een hoop van de geschiedenis van Barcelona zelf.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie